Goedkoop de waarde van je huis verhogen door te verduurzamen

Stel je wilt binnen een jaar (of 5 voor mijn part) het huis verkopen en verhuizen. Dan doe je er verstandig aan stapsgewijs investeringen te maken die de woningwaarde verhogen. We weten allemaal dat verbouwen heel veel geld kost maar je kunt ook goedkoop de waarde van je huis verhogen. Deze veranderingen kosten jou geen rib uit je lijf maar zullen veel geld opbrengen.

Lees ook

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

Het kleinste kamertje gezellig maken met een klein budget

De zolder als thuiskantoor | 3 belangrijke tips voor een fijne werkplek

Nieuwe vloer nodig? Denk dan hier aan!

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

WOZ-Waarde verlagen | waarom bezwaar maken je veel geld bespaart en hoe

Wat bepaalt de waarde van het huis?

Een taxateur of makelaar bepaalt de woningwaarde. Dit doen ze uiteraard niet uit de losse pols maar aan de hand van een aantal punten. Wil je weten wat precies de waarde van je huis bepaalt, dan zijn dit de criteria die meetellen.

Ligging van het huis

♦ Groenvoorziening in de buurt (openbaar groen zoals park en veel bomen)
♦ Tijd en afstand naar de snelweg
♦ Aanwezigheid scholen en kinderopvang in de omgeving
♦ Aanwezigheid winkels, supermarkten en andere voorzieningen in de buurt
♦ Samenstelling bevolking (vergrijzende buurt is minder waard dan een woning in de bruisende stad)
♦ Negatieve factoren zoals criminaliteit en fabrieken
♦ Buurtonderzoek (waarde vergelijkbare huizen in de buurt)
♦ Populariteit (over het algemeen zijn huizen in de stad meer gewild waardoor woningwaarde hoger ligt)

Het huis zelf

♦ Oppervlakte van het huis en wooncomfort (grote ruimtes zijn over het algemeen meer waard)
♦ Aantal kamers
♦ Een nette keuken/badkamer/toilet met de nodige voorzieningen
♦ Een onderhouden tuin op het zuiden is meer waard dan een verwaarloosd balkon op het oosten
♦ Staat van onderhoud (moeten er binnenkort kozijnen worden vervangen, dak, plinten in elke kamer)
♦ Isolatie (een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte via de vloer, dak, buitenmuren en vensters)
♦ Energiekosten (energiezuinig huis bespaart geld op de energierekening)
♦ Duurzaamheid (milieuvriendelijkheid van het huis zoals zonnepanelen)

Goedkoop woningwaarde verhogen

Door wooncomfort te verhogen en de woonlasten te verlagen stijgt ook de waarde van het huis. Grote investeringen kosten meestal veel geld. Dit heeft ook te maken met het feit dat je het moet laten doen waardoor de kosten hoger uitvallen. Maar sommige investeringen kun je wel gemakkelijk zelf doen. Daarnaast zijn de kosten niet zo hoog terwijl de woningwaarde stijgt. Alle kleine beetjes tellen dus wel degelijk, ook als het gaat om de waarde van je huis.

Handgrepen & knoppen

Een goedkope manier om je huis luxer te laten lijken is de standaard handgrepen in de keuken vervangen. Een voordelig trucje de boel te moderniseren is alle deurknoppen en stopcontacten vervangen voor een nieuw exemplaar. Deze investering kost je een paar tientjes, maar kan heel veel voor je woningwaarde doen.

Likje verf

Een likje verft fleurt de ruimte op. Zeker wanneer je van plan bent het huis te verkopen is het belangrijk bij de basis te blijven en voor niet-smaakgevoelige kleuren te kiezen. Misschien vind je de blauwe muur en de bloemetjesgordijn helemaal geweldig. Dat kan. Maar over het algemeen schikt de potentiële koper dat af. Het is heel smaakgevoelig. De koper kan in een rustig interieur makkelijker zijn eigen ideeën er op loslaten. Kies daarom voor neutrale, lichte kleuren. Kom je er niet uit, ga dan voor witte muren. Zeker wanneer je een donker huis hebt. Met een plant hier en daar, gordijnen en gedoseerd aantal accessoires kan je toch een warme, gezellige sfeer creëren waar iedere koper zich in kan verliezen ongeacht de verschillende smaken.

Led-lampen

Nog zo een investering die zichzelf terugverdient: LED-lampen. Deze hebben niet alleen een langere levensduur maar zijn ook energiezuiniger en milieuvriendelijker dan andere lampen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Vervang daarom zowel binnen- als buitenshuis alle lampen voor LED-lampen. Dit is fijn voor je portemonnee en het maakt je huis aantrekkelijker voor de koop. Vind je het nogal veel geld om in één keer uit te geven, begin dan met de lampen die het vaakst aanstaan.

De doorslaggevende ruimtes

De keuken, badkamer en het toilet zijn voor de woningzoekers meestal doorslaggevend. Hoewel het lastig is deze te vinden die aan iedereen zijn behoeftes en smaak voldoet is het belangrijk dat de genoemde ruimtes in ieder geval af zijn. Pimp daarom je gedateerde keuken door bijvoorbeeld tegels te zetten, van inductieplaat te voorzien, vervang de toiletpot. Ben je het huis aan het klaarmaken voor verkoop, hou deze dan minimalistisch, opgeruimd en schoon. Wil je het echt goed aanpakken, ga dan het nodige verbouwen. Zie het als een cosmetische verbouwing. Je kunt de koper hiermee overtuigen je huis te kopen.

Lees ook

Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger
5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl
Wintergroene tuin | Deze groenblijvende planten geven je tuin kleur
Groene stroom voor beginners | Wat is het en waarom is het zo belangrijk?
Kalkaanslag en medicijnresten in je drinkwater | Zo reken je er voorgoed mee af
13 dingen die je kunt hergebruiken

Voortuin

Het visitekaartje van je huis. Het eerste van men ziet is je voortuin. Wil je deze met een klein budget opknappen, dan moet je denken aan planten en bloemen. Zet een toffe eyecatcher in de vorm van een fiets met plantenbakken neer. Heb je een kleine tuin dan kun je groen verwerken in de vorm van een klimop of rek met bloempotten. Maak het uitnodigend door een bankje neer te zetten en het gezellig te maken. Denk ook aan een pad naar de voordeur, voldoende verlichting en voordeurluifel. En niet onbelangrijk, richt je voortuin zo in dat je het gemakkelijk kan onderhouden.

Achtertuin

Hoe staat je achtertuin ervoor? Wil je dat je huis het straks goed doet op de woningmarkt, gebruik je tuin dan niet als de opslag maar breng het tot leven. Wat vooral de woningwaarde verhoogt is een bijgehouden tuin. Naast grootte en ligging van de tuin, telt een verzorgde tuin zwaar mee. We zijn ons steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid. Hou hier rekening mee bij het inrichtingen van de praktische tuin. Denk aan milieuvriendelijke bamboevlonders, duurzame graszoden, sterke planten maar ook tuinmeubels en verlichting.

(Achterstallig) onderhoud

Een goed onderhouden woning vergroot niet alleen je wooncomfort en je woningwaarde maar is ook gezonder. Op tijd zijn bij problemen voorkomt hogere kosten in de toekomst. Vocht in de muren en kruipruimtes kunnen schimmels en huisstofmijten veroorzaken en zijn een gezondheidsrisico’s. Daarnaast kost achterstallig onderhoud extra opknapgeld. Dak vol tochtgaten bijvoorbeeld. Dit is vaak een enorme afknapper bij de potentiële koper maar het haalt de woningwaarde ook drastisch naar beneden. Soms zijn het zeer eenvoudige ingrepen die een grote impact hebben op de woningwaarde, zoals dakgoten vervangen of plinten in iedere kamer. Investering in onderhoud verdient zich daarentegen altijd dik en dwars terug.

Verduurzamen

Het huis verduurzamen zijn duurzame, energiebesparende maatregelen nemen die het milieu ontlasten. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook heel goed voor je portemonnee. Hoe beter het energielabel van je woning, des te beter dus. Zeker op lange termijn en toenemende energiekosten profiteer je hiervan. We bespreken de grote investeringen maar ook kleine veranderingen die de verduurzaming ten goede komen.

Isolatie

In een niet geïsoleerd huis kan warme buitenlucht gaan condenseren. Dit met als gevolg vochtige muren wat weer nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Geïsoleerd dak en gevel zorgen niet alleen dat temperatuur beter en langer blijft hangen in het huis maar absorberen ook buitengeluiden. Hierdoor wordt het huis stiller. Met jaarlijks toenemende energiekosten is isoleren een zeer verstandige keus.

Vloerisolatie van de begane grondvloer zorgt direct voor warme voeten. Kosten hiervan zijn afhankelijk van onder andere de isolatiemethode en materiaal. Laat je goed adviseren om hier maximaal te kunnen profiteren. Een vloerisolatie alleen zorgt voor een energiebesparing tussen €150 en €350 op jaarbasis.

Gevel- of Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op gas van een paar honderd euro op jaarbasis. Spouw is de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je woning binnendringt. De tussenruimte wordt met een spuitpistool gevuld met isolatiemateriaal zoals schuim of glas- of steenwol.

Dakisolatie voorkomt dat de woning warmte verliest. Ongeacht of je een plat- of schuin dak hebt, isoleren is zinvol en kan je tussen de €450 en €800 op de energierekening schelen.

Ook glasisolatie heeft hetzelfde doel, namelijk warmteverlies voorkomen. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met HR++ of HR+++ glas. Hiermee voorkom je tocht en kou bij de ramen, maar ook condens aan de binnenkant van het raam. Daarnaast wordt je huis stiller doordat de buitengeluiden beter geabsorbeerd worden. Wil je geen onderhoud meer hoeven doen aan de kozijnen, kies dan voor kunststof kozijnen.

Alles bij elkaar bespaar je dus duizenden euro’s op jaarbasis met een investering in isoleren van je woning. Naast het feit dat geïsoleerde woningen 2% meer opbrengen bij verkoop en het feit dat energie en gas steeds duurder worden, zorgt isolatie voor lagere maandlasten wat ook beter is voor het milieu omdat je minder CO2 veroorzaakt. Laat je wel van tevoren goed adviseren door een isolatiespecialist. En let op goede ventilatie van de woning wat weer heel belangrijk is voor gezonde leefomstandigheden.

Het mag dan wel een zeer verstandige investering zijn maar het kost ook bakken met geld. Dit hoef je niet zelf op te hoesten. De overheid stimuleert verduurzamen van je woning en biedt allerlei mogelijkheden in de vorm van leningen en subsidies om je tegemoet te komen in kosten. Kijk hier voor een overzicht van financiële mogelijkheden huis verduurzamen.

Energiezuinige apparaten

Een minder dure investering is vervangen van de energieslurpende apparaten. Vervang je oude wasmachine, droger, elektrische boiler, koffieapparaat, fornuis, vaatwasser, en televisie voor een nieuw exemplaar met energielabel A, A++, A+++ of B om je stroomverbruik te verlagen. Je zult verbaasd zijn hoeveel deze apparaten samen aan energie verbruiken en hoeveel energiezuinige apparaten je zullen opleveren. Dit heeft weer een positief effect op de woningwaarde.

Zonnepanelen

Het huis verduurzamen begint met een goede isolatie. Zonnepanelen nemen heeft eerder geen nut. Na alle bovengenoemde energiebesparende maatregelen te hebben genomen weet je hoeveel stroom je huishouden verbruikt. Dit is nodig om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Met zonnepanelen voorzie je je eigen huishouden van groene energie wat weer terug te zien is op de energierekening. Hiervoor is puur en alleen zonne-energie nodig. Je zou het misschien niet zeggen maar ook in Nederland hebben we meer dan voldoende zonuren om hier maximaal van te profiteren. Behalve dat je, bovenop alle energiebesparende maatregelen, veel geld overhoudt, kun je de te veel opgewekte energie, overschot, terugleveren aan de energieleverancier en hier geld voor ontvangen. Je bespaart dus niet alleen geld maar kunt er ook geld mee verdienen. Zonnepanelen gaan meer dan 25 jaar mee. En ook voor dit onderdeel van woning verduurzamen kun je bij de overheid voor (de eerder genoemde) financiële hulpmiddelen aankloppen. Behalve geld bespaar je ook CO2 uitstoot.

Lees ook

3 tips om de beste deal te krijgen bij overstappen energieleverancier
Het kost je letterlijk een paar minuten om honderden euro’s te besparen op je energierekening
Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

waarde van je huis verhogen
MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie