GPS-horloge voor kinderen: Wel of niet doen?

We leven in een tijd waarin technologie een super groot onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. Zo hebben veel jonge kinderen al een smartphone of IPad waar ze al vroeg de nodige digitale skills op leren. Aan de andere kant leven we in een wereld waarin we als ouders heel goed beseffen hoe belangrijk het is onze mini-mensjes zelfstandigheid aan te leren, verantwoordelijkheidsgevoel en inschattingsvermogen zodat ze zich in de wereld nu en later kunnen redden. Dat doen we door steeds minder voor ze te doen, maar in plaats daarvan proberen te leren hoe ze het zelf moeten doen bijvoorbeeld. Van gymtas inpakken tot op tijd zelfstandig naar school laten vertrekken om daarna door te fietsen naar voetbaltraining en op tijd thuis zijn voor het eten na buitenspelen. Het is een stukje loslaten. Een cruciaal stukje in de opvoeding dat veel van de ouders vraagt. Iets waarin niet alleen het kind in moet groeien, maar ook wij volwassenen. Voor degenen die hun kroost nog geen eigen mobiele telefoon willen geven, is er een smartwatch voor kinderen. Een razend populaire gadget dat als een soort tussenstap gezien kan worden en waar we in dit artikel graag uitgebreid op ingaan.

GPS-horloge kind: Wat is het?

Het is een voorbeeld van draagbare technologie, volledig passend bij de moderne tijd waar we in leven. Een hippe musthave met talloze functies. Althans voor kinderen. Voor de meeste ouders is het zoveel meer dan een slimme horloge. Een GPS-horloge kind is simpelweg een kinderhorloge met een GPS-tracker. GPS staat voor Global Positioning System. Een functie waarmee je via een bijbehorende app op je eigen telefoon de locatie van je kind kunt checken. Deze belangrijke rol van het apparaat was de achterliggende gedachte bij het ontstaan ervan: Ouders geruststellen wanneer het kind buiten het zicht zijn eigen ik aan het vormen is. In een wereld waarin communicatie en informatie razendsnel en wereldwijd wordt verspreid, neemt deze tool een heleboel bezorgdheid over de veiligheid weg. Volledig passend bij de tijd, is de duurzame smartwatch voorzien van meer coole functies die van pas kunnen komen. Zoals de SOS-knop waarmee meerdere vooraf ingestelde telefoonnummers tegelijkertijd worden gebeld of de mogelijkheid on een veilige zone in te stellen als ouder zodat je een melding krijgt wanneer het kind die probeert te verlaten of onveilige zone juist te betreden. Ook kun je met je kind communiceren door berichten naar elkaar te versturen of met elkaar te (video)bellen. In tegenstelling tot een smartphone, staat op deze accessoires geen andere apps zoals Social Media en YouTube. Een kindvriendelijke GPS-horloge heeft feitelijk alle voordelen van een mobieltje.

Kindersmartwatch: Welke leeftijd?

In principe heeft het apparaat weinig nut als je je kleine de hele dag in het viezer hebt. Het is juist gemaakt voor degenen die zelfstandig buitenspelen en op pad gaan zonder de ouders. Voor het geval het kind aangesproken wordt door een guur figuur en zich onveilig voelt. Om zeker te weten dat het kind veilig is aangekomen op de plaats van bestemming. Voor het geval het verdwaalt of in het geval van een medische noodzaak. Maar het is ook een hulpmiddel bij het coördineren van ophaaltijden bijvoorbeeld. Deze stevige kidsproof GPS-horloges worden in principe verkocht voor kinderen vanaf 4 jaar maar zijn over het algemeen het meest waardevol voor iets oudere kinderen vanaf een jaar of 7. De exacte adviesleeftijd is er niet. Dat komt simpelweg omdat iedere situatie anders is waardoor het heel persoonlijk is op welke leeftijd het verstandig is dat jouw kind een exemplaar krijgt.

GPS-tracker: Dit moet je weten voor je beslist

Hoewel de voordelen eerder in het artikel zijn besproken, willen we graag benadrukken wat de achterliggende gedachte is achter zo een apparaat: Gemoedsrust voor ouders tijdens het loslatten en snelle communicatie in geval van nood. Het maakt veilig buiten zijn voor je opgroeiende zoon of dochter extra fijn. Desondanks zijn duidelijke afspraken belangrijk.

Een smartwatch is een hulpmiddel. En zo dient het ook gezien te worden. Zo zijn er de afgelopen jaren een aantal essentiële bugs opgelost na het Consumentenbond onderzoek naar gehackte kids GPS-horloges waar het gebruik nog veiliger is geworden. De anonieme bellers worden automatisch geweigerd bijvoorbeeld. Ook kun je meerdere toezichthouders toevoegen die vooraf worden goedgekeurd door jou als ouder.

De batterij gaat tot 60 uur mee, langer dan een gemiddelde smartphone dus. Daarnaast zit deze gadget om de pols van je kind, waardoor het ten alle tijden handen vrijhoudt om veilig te fietsen, steppen, lezen, eten of spelen.

De smartwatch is zogenaamd kids- en hufterproof, dat betekent dat het tegen een stootje kan. Ook als het per ongeluk in het water beland is er in principe niks aan de hand.

De belkosten zijn aanzienlijk lager in vergelijking met een mobiele telefoon. Dat heeft te maken met de uitgebreide scala aan functie die een telefoon heeft zoals internettoegang, tientallen apps en veel meer. Bij een GPS-horloge zijn de basiscommunicatiefuncties voldoende waardoor er speciale tariefplannen worden gemaakt die afgestemd zijn op de behoeften van kinderen en ouders. Wel zo fijn!

Het kan verleidelijk voelen de grenzen te verleggen met een exemplaar in het bezit, maar het blijft raadzaam hier waakzaam over te zijn. Tegenovergestelde slaat helaas ook zijn doel voorbij. Bij opvoeden hoort ook loslaten, met constant in de gaten houden geef je het kind niet het vertrouwen dat zijn zelfstandigheid zich verder mag ontwikkelen.

Vanaf €100 heb je al een betrouwbaar model dat in heel Europa te gebruiken is.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie