Eerste hulp bij groeipijn kind

De pijnscheuten midden in de nacht, de huilbuien en gebroken nachten. Groeipijn is een van de meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen. Het kan erg vervelend zijn, zeker bij een kind. Maar kennis is macht en daarom kan je in dit artikel de belangrijke feiten lezen, fijne weetjes en nuttige tips van een ervaringsdeskundige waarmee je de klachten kunt verlichten.

Lees ook

Kleine kinderkamer inrichten

Feng Shui in de kinderkamer

Eindelijk zomer | Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten

Help, mijn kind slaapt slecht!

Wat is groeipijn?

Groeipijn heeft veel weg van krampen. Je weet wel, de onverwachte pijnscheuten in je kuit bijvoorbeeld. Auch! Het ene kind heeft het vaker dan een ander. In principe tot het einde van de puberteit. Het schijnt zelfs bij meisjes vaker voor te komen, dan bij de jongens. In de medische wereld is hier geen fatsoenlijke verklaring voor. Wat wel zeker is, is dat het ‘erfelijk’ is. Dat wil zeggen dat als de ouders last hadden van groeipijnen, het kind het waarschijnlijk ook gaat krijgen. Hoewel groeikrampen hartstikke onschuldig zijn, zijn ze wel super vervelend.

Mijn huisarts vergelijkt groeipijn met striemen. Bij striemen gaat het om het oprekken van de huid. Bij groeipijn om het rekken van de spieren. Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren, wat bij groeipijn schijnt te gebeuren, kan de rek van spieren en pezen bij de aanhechting aan de botten erg pijnlijk zijn.

Hoe herken je groeipijn?

Het kind wordt een aantal keer per nacht wakker met pijn in zijn armen, bovenbenen, knieën, kuiten of dij- en scheenbenen. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en/of buikpijn. Meestal duurt de pijnscheut niet langer dan een kwartier, wat lang genoeg is om je kind flink wakker te houden. Door de pijn en gebroken nacht is je kind overdag meer vermoeid dan normaal.

Het kan maar zo zijn dat de groeipijn overdag ook aanwezig is, maar doordat het kind lekker energiek en druk aan het spelen is, wordt het nauwelijks tot niet opgemerkt. In de avond en ‘s nachts daarentegen, als het kind tot rust komt…

Tips om klachten te verminderen

Behalve geduldig zijn, veel knuffelen en troosten, kun je ook het volgende proberen:

♥ Masseren – Vraag je kind wat fijn aanvoelt en de pijn verminderd
♥ Warmte – Warmte kan kalmerend werken. Wellicht is een warme kruik in bed prettig? Of bad met lavendelolie?
♥ Spierstrekoefeningen – Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd wat de pijn kan verlichten
♥ Banaan per dag – Ik hoorde laatste dat een banaan per dag de nachtelijke groeikrampen kan voorkomen
♥ Te kleine schoenen of een verkeerde loophouding kunnen de klachten verergeren
♥ Afleiden – Gezien de duur van de spierkrampen bij het kind, kan even afleiden ook voldoende zijn
♥ Kinderparacetamol – Is het voor de zoveelste nacht mis en helpt niets anders? Check de bijsluiter voor het geven

Wanneer moet je naar de huisarts?

Hoewel de groeikrampen niet gevaarlijk zijn, is het belangrijk als ouder alert te blijven. Is er sprake van zwelling, herhaaldelijke pijn op dezelfde pijn, koorts? Zegt je moedergevoel dat er meer aan de hand is? Ga dan even langs de huisarts met het kind.

Wat is jouw ervaring met groeipijn? Heb je nog een aanvullende tip die andere ouders kan helpen? 

eerste hulp bij groeipijn kind

Redactie

3 gedachten over “Eerste hulp bij groeipijn kind”

Plaats een reactie