4 grootste voordelen van een elektrische bakfiets

Op het laatste moment de deur uit gaan om vervolgens op de drukke weg vast te komen zitten. Oeps weer gefrustreerd en te laat op school omdat je ook nog moest zoeken naar een parkeerplek. Met twee kinderen op de fiets weer een nee moeten verkopen wanneer het vriendje of vriendinnetje van je kleine nu een keer bij jullie thuis wil komen spelen. De grote boodschappen doen met een kind op de fiets: het lukt maar het kost nogal wat bloed, zweet en tranen. Veel moeders kennen deze struggles maar al te goed. Dat fietsen gezond is, dat wisten we natuurlijk al. Maar vaak ook mega onhandig waardoor we vaker toch noodgedwongen kiezen voor een (tweede) auto. Alternatieven die meer in je straatje passen, zoals de fietskar en bakfiets, hebben zo hun voordelen maar kosten veel kracht. In dit artikel richten we onze spotlights op de voordelen van het vervoersmiddel bij uitstek geschikt voor ouders met kinderen: De elektrische bakfiets!

Voordelen van elektrische bakfiets

Met name in de grote steden zie je ze vaak voorbij crossen: Moeders (en vaders) op een transportfiets met kinderen, hond en grote boodschappen in de grote bak voorop. Vooral gezinnen met jonge kinderen, gastouders en pedagogische medewerkers hebben er een. De innovatieve aanpassingen van de laatste 3 decennia, waaronder elektrisch fietsen, zorgen ervoor dat steeds meer ouders de voordelen ervan inzien. Wat de elektrische bakfiets zo mega handig maakt? Dat lichten we je met plezier toe.

Kinderen veilig vervoeren

In een e-bakfiets kunnen kinderen vanaf een zeer jonge leeftijd veilig mee op stap. Zo kun je al een baby van 3 maanden veilig vervoeren in een babyschaal of een Maxi-Cosy drager. Het kindje ligt in de bak met het gezicht naar je toe waardoor je hem voortdurend in het zicht hebt. De oudere kinderen kunnen comfortabel op het bankje met kussentje zitten. Uiteraard altijd in combinatie met de juiste gordels en bevestiging. Super handig aangezien je zo tot wel 4 kinderen kan meenemen. Groot gezin? Extra passagiers? Geen probleem! Bovendien zorgt de opvallende omvang van de bak ervoor dat je beter zichtbaar bent in het verkeer en minder snel over het hoofd kan worden gezien. Volgens de Duitse automobielclub ADAC is de kids op deze manier vervoeren zelfs veiliger dan achterop de fiets.

Sneller en makkelijker van A naar B

Een gewone bakfiets weegt leeg zo een 60 a 65 kg terwijl een exemplaar met een accu tot 10 kg zwaarder is. Tel daar het gewicht van de kinderen of boodschappen in de bak bij op. Ondanks veel gewicht fietst de elektrische bakfiets extra licht. Dat komt doordat de twee- of driewieler aangedreven wordt door een elektromotor van wettelijk toegestane maximaal van 250 Watt. Hierdoor kun je je snel verplaatsen. In weer en wind. Wel met een transparante hoes met raampjes ook wel bekend als de tent. Nooit meer last van tegenwind in de polder of zuchtend en puffend de heuvel op. Een dagje strand of van speeltuin naar speeltuin hoppen. Fluitje van een cent dus let’s go!

Effectieve vervanger van de (tweede) auto

Met een elektrische bakfiets kun je 25-45 km per uur rijden. Met een grotere actieradius kun je zelfs meer kilometers maken tussen het opladen door. Ideaal voor de woon-opvang/school verkeer maar ook uitjes. Een ritje naar de supermarkt is gelijk een uitje, want kinderen vinden het geweldig om op deze manier op stap te gaan. Elke kans die ze krijgen om ervan te genieten, pakken ze dan ook met beide handen aan. Een stukje fietsen met de zon in de rug en wind in de haren, terwijl je lekker om je heen kan kijken is heerlijk. Nooit meer ruzie op de achterbank dus. Ook om praktische redenen is een e-bakfiets een uitstekende vervanger van de auto: het is stiller, goedkoper en duurzamer. Je betaalt geen brandstofkosten, geen parkeerkosten, geen wegenbelasting, hebt geen last van wegopstoppingen en geniet daarnaast ook van minder luchtvervuiling door 10x minder C02 uitstoot en het feit dat de accu gerecycled kan worden.

Positieve invloeden op gezondheid

Fietsen maar ook elektrisch fietsen is gezond. Je bepaalt zelf hoeveel ondersteuning je hebt en hoe hard je gaat. Dit motiveert om meer uit je zelf te willen halen. Zie het als een steuntje in de rug! Het motiveert om meer te bewegen en meer te ondernemen. Hierdoor is een ritje met een volle bakfiets nog steeds intensiever dan bijvoorbeeld wandelen en minstens net zo efficiënt als een volledige workout in de buitenlucht. Je bent als bakfietsmoeder aan het multitasken terwijl je aan je eigen gezondheid werkt en die van je kroost. Buiten zijn in de frisse lucht maakt je gelukkiger, verbetert de hersenfunctie, werkt stress verlagend wat je hormoonhuishouding ten goede komt maar ook de productie van de slaaphormoon melatonine stimuleert en bioritme positief beïnvloed. Win Win!

grootste en belangrijkste voordelen van elektrische bakfiets Mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie