Halloween activiteiten en spelletjes voor kinderen

Op 31 oktober is het Halloween. Een van oorsprong Keltische traditie op de dag dat destijds nieuwjaar werd gevierd. Het feestdag met de naam Samhain draaide om het geloof dat doden op de genoemde dag herrijzen. Later namen de afstammelingen het feest mee naar de Verenigde Staten dat in de loop der jaren een eigen draai kreeg.

Via de Verenigde Staten, Verenigde Koninkrijk, Ierland en Canada wordt het ondertussen ook in de rest van de wereld gevierd. Zo kent Mexico de Dag van de Doden ook wel bekend als Día de los Muertos. De kinderfilm Coco geeft hier een goed beeld van. In Japan draait alles om overledenen eren door ceremonische dansen en bedevaarten naar de graven van familieleden. In Nederland en België hebben we ons vooral laten beïnvloeden door de commerciële films rondom deze heksendag en lijkt de viering veel op die van St.Maarten. Dat betekent dat kinderen zich spookachtig verkleden en langs de deuren gaan met Trick or Treat om snoep op te halen.

Omdat dit griezelfeest steeds populairder wordt zie je dat er ook steeds meer thema uitjes, feestjes en activiteiten worden georganiseerd voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Organiseer je een kinderfeestje voor je jarige zoon of dochter? Is je kind dol op verkleden en griezelen? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij hebben een aantal te gekke Halloween activiteiten en spelletjes voor grote en kleine kinderen op een rij gezet om het feest compleet te maken.

Leuke Halloween spelletjes

Er worden steeds leukere Halloween spellen op de markt gebracht. Spellen met enge spoken, akelige monsters, schrikwekkende vleermuizen, afgrijselijke spinnen, vreselijke heksen en beangstigende pompoenen, maar dan geschikt voor het hele gezin. Dit zijn volgens ons de allerleukste.

Spookslot

Ken je de klassieker Spookslot? Grote kans dat je het vroeger zelf speelde. Dit bordspel is nu in een modern jasje opnieuw uitgebracht door 999 Games in de vorm van een uitdagend 3D kasteel met prachtige afbeeldingen, boobytraps en glow-in the-dark elementen die voor extra plezier zorgen voor jong en oud.

Geschikt voor:  6+

Aantal spelers: 2 tot 6 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Een andere leuke variant hierop is Spookhuis.

  

Vlotte Geesten

Nog zo een klassieker dat bekend staat om zijn eenvoud en tegelijkertijd boordevol plezier. Het kaartenspel waarbij je het spook een handje moet helpen door voorwerpen op de plaatjes te benoemen? Je hoeft alleen razend snel te reageren met het juiste antwoord. En juist dat maakt spelen mega leuk en spannend.

Geschikt voor:  6+

Aantal spelers: 2 tot 8 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Een andere leuke variant is Geestenvlucht.

Monstermeppen

Een heerlijk behendigheidsspel waarbij je de ontsnapte monsters moet tegenhouden door erop te meppen. Dat doe je aan de hand van de monstermixer want alle monsters lijken zo ontzettend veel op elkaar.

Geschikt voor: 5+

Aantal spelers: 2 tot 4

Speeltijd: 20 minuten

Griezelgraf

De nachtwacht van het kerkhof heeft Oscar in een kist gestopt. Hij bewaakt het met zijn leven. Om Oscar te helpen ontsnappen moet je ongezien de brandende (elektronische) kaarsen uitblazen door onder de tafel te duiken bijvoorbeeld. Word je wel gezien dan kleurt je kaars rood en kan je tijdelijk geen punten scoren. Op het moment dat Oscar uit de kist stapt brand de kaars van zijn redder en winnaar van het spel.

Geschikt voor: 6+

Aantal spelers: 1 tot 4

Speeltijd: 15 minuten

Een andere leuke variant is In een handomdraai.

Leukste Halloween activiteiten

Een Halloween feest met angstaanjagende decoratie, verkleding en griezelige spellen is pas compleet met toffe activiteiten. Geef spelletjes een Halloween draai bijvoorbeeld. Niet alleen super leuk maar ook ontzettend waardevol voor de totale ontwikkeling van het kind.

Sensory Play

Maak een sensomotorisch spel van gekookte spaghetti en griezelige accessoires passend bij thema Halloween. Zoals oogbollen, muizen, spinnen en andere insecten. Klik hier voor de uitgebreide beschrijving van dit voorbeeld.

Halloween Noodles Sensory Activity3

Geblinddoekt voelen en proeven

Creëer een leuke gelegenheid om wat nieuwe smaken te ontdekken en de tastzintuig verder te ontwikkelen. Simpelweg door ze ongezien etenswaren en materialen te laten voelen en proeven. Denk hierbij aan slijm, olijven, maar ook paprika, ananas of schimmelkaas. Wanneer er meerdere kinderen zijn zou je teams kunnen maken waarbij de een geblinddoekt wordt en de ander de antwoorden opschrijft. Achteraf kijk je samen hoeveel er goed zijn geraden en hoeveel punten dat oplevert.

9c18b3ebf9f7ac5a19433846d0e6c053

Pompoenen Race

Bij voldoende ruimte is een pompoenen race ontzettend leuk. Gewoonweg door kinderen, geheel in Halloween stijl gekleed, binnen een bepaalde tijd van A naar B te laten lopen met een pompoen op hun hoofd.

e5474ece1ad75d1f5a8a253483140d98

Ringenwerpen

Maak er een Halloween variant van en het is een hit! Zo ook ringwerpen. Wie kent het niet. Gezellig, kindvriendelijk en wederom waardevol voor de ontwikkeling van het kind. Win, win, win toch?

8a60dd14c3285de2bb7e336fdcc8e5c4

Ezeltje Prik

Met een blinddoek om en de staart van een ezel draaien tot je gedesoriënteerd bent en dan de staart op de juiste plek proberen te prikken. Bekend spel dat vaker op kinderfeestjes wordt gevierd. Je geeft het gemakkelijk een Halloween draai door bijvoorbeeld een spin op een spinnenweb te plakken, een wrat op een heks, ogen op het monster of botten op skelet.

f08fcde4f8ec3b3070e533f8d27bfcdd
48fc088cdfa89eae1c5e20f72eae80b9

Bowlen of blikgooien

Zet 10 versierde plastic flessen, blikken of bekers neer en ga bowlen of blikgooien met kinderen. Een fantastisch spel voor zowel peuters als tieners, helemaal in Halloween stijl.

354980ae7d65e904c95ca7c0308a69ef
1aec3a0154f41ee24be2f1c45680419e
1ac156e51112e1538a10005eaf9b48e6

Lepelrace

Nog zo een heerlijk spel dat met kleine aanpassingen spookachtig leuk wordt. De regels zijn in principe exact hetzelfde als die van een pompoen race. Alleen in plaats van met een ei of aardappel op een lepel te lopen, loop je nu met een oogbal.

1f777124a31ace9c6f5d25d9157136e5
07a88f242fbcc235725291af56f270ce

Koek happen

Griezelig lekker! Verkleed koek happen was nog nooit zo leuk. Super simpel maar ook super leuk voor peuters, kleuters en oudere kinderen.

619aabb5d9d9595e453da25ded2bd298

Piñata in Halloween stijl 

Piñata vol met snoep en ander lekkers hoort bij echte thema kinderfeestjes en verjaardagen. Pas het aan het Allerheiligenavond, zoals het feestdag ook wel wordt genoemd, en meppen maar. Klik hier voor meer Halloween decoratie voorbeelden met instructies.

64824ba9e70eeffab29e03abbbfa34f4

pumpkin pinata

Boter kaas en eieren

Hoe leuk is deze pompoen 3 op een rij variant van boter, kaas en eieren? Super leuk toch? Met 9 pompoenen of sinasappels of mandarijnen, permanente stift en tape heb je alles in huis om het spel te spelen.

d114bf50d81647cd66c9f928b8ffaa16

Andere Halloween activiteiten voor kinderen

En zo zijn er nog talloze andere ideeën zoals een memory spel, bingo, speurtocht, raadsels raden, spinnenrace en natuurlijk Halloween knutselen met kinderen. Meer inspiratie met voorbeelden nodig, ga naar mijn Pinterestbord Halloween activiteiten kids.

De leukste Halloween activiteiten en spelletjes voor kinderen MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie