Eerlijk over moederschap | Waarom ik Halloween niet geschikt vind voor de kinderen

In deze editie van Eerlijk over moederschap vertelt Margo hoe zij en haar 3 kinderen feestdag Halloween meemaken. Wil je ook (anoniem) je verhaal delen, lees dan hier hoe het werkt.

Margo (alias) is een werkende moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 11, 5 en 1 jaar. Ze heeft het de afgelopen weken vrij zwaar gehad met de jongste 2 kinderen. Ook al is ze nog druk om de aangerichte schade te herstellen, is Margo blij dat Halloween voorbij is. Van haar mag het ook wegblijven.

Ons land lijkt wanhopig op zoek te zijn naar nieuwe tradities. Slimme marketeers spelen daar op in. Steeds meer worden de commerciële Amerikaanse tradities geaccepteerd en overgenomen. Prima. Toch zou het fijn zijn als men meer rekening hield met elkaar. Of in dit geval met jonge kinderen.

Ieder jaar op 31 oktober wordt Halloween gevierd. Deze feestdag staat voor dodenherdenking. Wist je dat Halloween in Amerika steeds meer op Carnaval is gaan lijken in plaats van de dag van de doden?

Angst aanjagen voor de lol

Persoonlijk vind ik Halloween niet geschikt voor jonge kinderen. Mijn arme peuter ziet overal heksen, afgehakte ledematen, bebloede gezichten en skeletten buiten de deur waardoor het kind ontzettend veel moeite heeft met slapen. Ik begrijp niet hoe dit verantwoord ouderschap is als je dit soort dingen aan je kinderen laat zien. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt. Hoe zeer ik dit hele festijn probeer te mijden, ontkomen mijn kinderen er niet aan. Puur doordat de maatschappij het massaal heeft opgepikt.

Waar ik vooral moeite mee heb is dat de mensen de sfeer bepalen. Het zijn de mensen die ervoor kiezen met vampier tanden en bloeddruppels rond te lopen. Het kan ook anders. Pompoensoep maken, knutselen, pompoenzoektochten houden, vriendelijke heksendans, langs de deuren lopen en verkleed als spookje naar Casper het spookje kijken. Je hoeft elkaar, en vooral de kinderen, echt niet de stuipen op het lijf te jagen om het leuk te hebben. Je hoeft niemand nachtmerries te bezorgen voor de lol.

Nederlandse tradities verdwijnen op de achtergrond

De laatste jaren zie ik steeds minder kinderen langs de deuren gaan met Sint Maarten en Drie Koningen. De Sinterklaas traditie met de (zwarte) pieten staat al jaren onder vuur. Maar Halloween…schijnbaar is het oké. Prima. Maar waarom moet Halloween zo uitgebreid worden gevierd zonder dat er rekening wordt gehouden met de jonge kinderen. Of je zelf ouder bent of niet, deze kinderen zijn belangrijk voor de toekomst. Worden ze niet genoeg verpest door alle negativiteit die er wordt verspreid? Het is niet oké kinderen kinderen op school een horrorfilm te laten zien. Het is niet oké om kinderen dusdanig bang te maken dat ze niet durven te slapen. En dat voor de lol.

Natuurlijk heb ik geen recht om jou te vertellen of jij Halloween wel of niet mag vieren. Ook heb ik niets te zeggen over de manier waarop je dat doet. En misschien is het ook niet realistisch te verwachten dat jij rekening houdt met de kinderen om je heen. Ik zou alleen willen dat mensen dit zelf ook kunnen bedenken, de invloed van dit heksenfeest op de kinderen. De maatschappij wordt steeds egoïstischer en daar gaat de toekomst er niet beter van uitzien helaas.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen? Stuur mij een email naar sandra@mamaplaneet.nl

Lees ook

Halloween in Julianatoren | Kidsproof griezelen

11 verrassende pompoengerechten om de winter mee door te komen

Haal de herfst in huis | Creëer het ultieme herfstgevoel

Eerlijk over moederschap | Werkende moeder vs thuisblijfmoeder

Eerlijk over moederschap | Ik voel mij ondergewaardeerd door mijn familie

Eerlijk over moederschap | HELPP syndroom en prematuur met klompvoetjes

Eerlijk over moederschap | Ons kleine zorgenkindje kreeg geen kans

 

veel jonge kinderen vinden Halloween eng, niet geschikt voor baby's, peuters, kleuters en hooggevoelige kinderen

Redactie

2 gedachten over “Eerlijk over moederschap | Waarom ik Halloween niet geschikt vind voor de kinderen”

  1. Ik snap je wel hoor, wij hebben ook versierd voor Halloween maar op een kindvriendelijk manier. Onze tweeling van bijna 5 heeft bijna nergens schrik van maar er lopen natuurlijk ook andere kinderen voor bij ons raam. Rond Halloween kunnen wij zelf helaas nooit naar pretparken ofzo. Vanwege de cyste in mijn hoofd maakt mijn lichaam geen anti-stress hormoon aan waardoor telkens als ik schrik het lijkt alsof ik het aan mijn hart krijg. Vandaar dat ik merk dat je rond Halloween niet veel keuze hebt qua uitstapjes. Ik vind de spooktochten voor grotere kinderen leuk hoor voor anderen maar niet altijd even geschikt in een woonwijk. Wij gaan elk jaar lekker knutselen en en pompoenen versieren met de kinderen bij een speciale dag, Brandoween. In de avond is er zo’n horrortocht maar dan heb je zelf de keuze of je mee loopt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie