Handige geld bespaargids 2022

Na een pittige corona periode, heeft nu ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een grote invloed op onze welvaart. Dat is helaas niet alleen bij ons het geval, maar ook in andere landen waaronder onze buurlanden België en Duitsland. We betalen meer voor boodschappen terwijl de inhoud is verminderd. De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Maar de energierekening spaant de kroon. Veel mensen hebben in de afgelopen maanden de vaste lasten zien verviervoudigen terwijl de inkomsten nauwelijks tot niets zijn veranderd. Je hoeft niet van een minimum inkomen te leven om de huidige inflatie te voelen in je portemonnee. De hoge prijzen raken ook de hogere inkomens. Mocht je je financiën nog niet onder een vergrootglas hebben bekeken, dan is dit het moment. En daar komt onze handige geld bespaargids 2022 heel goed van pas.

Handige geld bespaargids 2022

Vaak denkt men dat er drastische veranderingen moeten worden doorgevoerd om geld te besparen. Maar eigenlijk is dat lang niet altijd het geval. Je dagelijkse gewoontes aanpassen doet al wonderen. Dat gezegd te hebben is het goed om te weten dat een mens een gewoontedier is. Wij hebben 18 tot 254 dagen nodig om een gewoonte of routine te automatiseren. Vooruit denken is dan ook de eerste tip die we je mee willen geven. Een aantal van deze bespaartips ken je waarschijnlijk wel. Maar gebruik je ze ook? Een aantal kun je direct en heel low budget toepassen. Een aantal geven je een spaardoel en kun je op je to-do lijst zetten. De rest van de tips zijn op zijn minst een eyeopener. Doe er je voordeel mee. Je kunt er veel geld mee overhouden aan het einde van de maand.

Leestip! Ruim 100 Gezonde gewoontes die het leven leuker maken (en geluk beïnvloeden)

♦ De eerste tip staat in de alinea hierboven verstopt. Werkelijkheid is dat men altijd moet wennen aan veranderingen. En daar hebben we wel wat tijd voor nodig. Indien mogelijk, begin daarom op tijd met plannen, voorbereiden en wennen aan het idee. In november pas denken hoe je dat gaat doen met de kou aankomende winter, is een tikkeltje aan de late kant. Je doet jezelf daar op geen enkele manier goed mee. Misschien is het vervelend om in april/mei na te denken over de winter, maar de prijzen zijn dan aangenamer, de keus groter en de voorraden beter gevuld dan wanneer je last minute iets moet aanschaffen bijvoorbeeld. Vind je dit moeilijk? Zet desnoods een herinnering in je kalender ervoor.

♦ Je mindset, mentaliteit, denkstijl heeft wel degelijk invloed op je financiële situatie. Erover lezen kan hierbij helpen en de nodige inzichten geven. Hieronder 13 financiële boeken die we je van harte aanbevelen om te lezen.

Think & Grow Rich 

The Secret

Rijke pa, arme pa

De weg naar financiële vrijheid

Hypotheekvrij!

The Total Money Makeover

Koop je rijk

Miljonair met een gewone baan

Hack je budget

Waar doen ze het van?

Geld maakt wel gelukkig

Een werkweek van 4 uur

Cashflow Kwadrant

Ervaringen delen = kennis vermenigvuldigen is een uitspraak van mij die ik zo nu en dan in de MamaPlaneet Facebookgroep Goed met Geld gebruik. Wat ik ermee wil zeggen is dat we veel van elkaar kunnen leren. Door met elkaar te communiceren, ervaringen uit te wisselen en zorgen te delen helpen we elkaar. Dat is niet alleen zo wanneer je heel verstandig met geld omgaat en je persoonlijke financiën dik in orde hebt, maar ook van de gemaakte fouten en elkaars levensstijlen en keuzes. Maar er zijn ook tv-programma’s die je het nodige over geld kunnen leren. Hieronder een aantal aanraders die je wellicht op Netflix, Videoland of YouTube kunt terugkijken.

Steenrijk, Straatarm

Waar doen ze het van?

Een dubbeltje op zijn kant

Living on one dollar

Voor hetzelfde geld

Extreme Couponing

Leestip! Stijlvol voor de dag komen met een klein budget

♦ Inflatie of niet, de terrassen zitten vol, winkelcentra en horeca net zo. Natuurlijk is het hartstikke gezellig om samen buiten de deur te lunchen bijvoorbeeld of vaker een belegd broodje te bestellen met collega’s. En ja we werken er hard genoeg voor om het ons te kunnen veroorloven. Normaal gesproken is dat absoluut waar. Maar gezien de angstige vooruitzichten van de situatie waar we samen in terecht zijn gekomen, is het verstandig erger te voorkomen. Om maar een veelvoorkomend voorbeeld te noemen, broodje gezond kost al gauw €5. Voor dat geld krijg je een broodje, plakje ham, plakje kaas, een deel van een gekookt eitje, een deel van een tomaat, schijfje komkommer, een klein beetje ijsbergsla, wat boter en misschien dressing. Maar als je deze producten zelf in een supermarkt koopt ben je nog geen €20 kwijt terwijl je er minimaal 6 broodjes van kunt maken. Een besparing van ongeveer €2 per broodje. Op de kleintjes letten is zo gek nog niet.

Leestip! 10 keer gezond eten met een klein budget

♦ Laat wat vaker frisdrank en alcohol staan. Probeer in plaats daarvan wat vaker water of thee te drinken. Het is beter voor je gezondheid, milieu en het is goedkoper. Een glaasje frisdrank bijvoorbeeld kost al gauw €4 tegenwoordig. Hoewel het in gezelschap lastig kan zijn je grenzen aan te geven, raden we je aan om dit wel te doen. Je kunt jezelf helpen door bijvoorbeeld een limiet voor jezelf te bepalen en contant te betalen in plaats van te pinnen. Achterliggende gedachte is simpelweg op=op. Ook tijdens boodschappen doen kun je op de kleintjes letten door prijzen te vergelijken, op de acties te letten en wederom, bewust je limiet aan te geven. Zeker als het gaat om de niet noodzakelijke dingen als frisdrank en alcohol.

♦ Ik heb ooit gelezen dat er iemand €200 aan koffie drinkt buiten de deur. Per maand! Ik durf te wedden dat je een koffiezetapparaat thuis hebt staan, of een koffiemachine. Maak wat extra tijd vrij voor je weg moet en neem zelfgemaakte koffie mee. Haal uit je investering! Je bespaart er zeker €100 per maand mee. Ook hier geldt dat je zelf kunt kiezen voor stapsgewijs afbouwen of cold turkey ermee stoppen.

Leestip! Een goede espresso zetten | Zo doe je dat thuis

♦ Als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd is dat je of tijd moet investeren om geld te besparen of andersom. Besparen op zowel tijd als geld komt zelden voor. Neem nou de boodschappen. Met een goede voorbereiding kun je veel geld besparen. Een maaltijdplanner helpt hierbij. Dat scheelt heel veel geld en tijd (als je niet kan bedenken wat te koken). Het hoeft niet lastig zijn. Gebruik een A4 papier of maak er een in excel. Maak kolommen voor de 7 dagen van de week en rijen voor de maaltijden per dag. Bepaal van te voren wat je de komende week gaat eten. Een weekmenu is ook nog eens super handig voor je boodschappenlijst. Zo vergeet je nooit meer wat.

♦ Ga altijd alleen boodschappen doen. Je partner en kinderen meenemen kan hartstikke gezellig of handig lijken, maar kost altijd meer dan gepland. En je bent hoogstwaarschijnlijk sneller door de winkel in je eentje. Zorg er wel voor dat je dit altijd met een goed gevulde buik doet, om onnodige verleidingen te voorkomen. Je hebt een boodschappenlijst gemaakt? Vergelijk de producten bij verschillende supermarkten, inclusief de eventuele reiskosten. Het kan echt veel schelen. Kijk niet alleen in de schappen op ooghoogte maar ook boven en onder. En probeer eens een huismerk.

♦ Zodra je een maaltijdplanner gaat gebruiken zul je zien hoeveel winst je maakt. Hierdoor zul je hopelijk ook minder snel kant en klare maaltijden kopen of laten bezorgen met als smoes ‘ik weet niet wat ik moet maken’. Want je voorraad is bijgevuld en je planning gemaakt. Je weet dus wat je nodig hebt om een gerecht te maken en hoeveel tijd het ongeveer kost. Super handig! En doordat je geen eten laat bezorgen, bespaar je ook weer. Afhankelijk van de frequentie, kan het zo een €20-€30 per keer schelen.

Leestip! Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

♦ Vaak zijn de huismerken net zo goed en lekker als de duurdere merken. Al zullen de meningen hierover nogal verdeeld zijn. Sterker nog, er zijn merken die de duurdere en goedkopere variant in dezelfde fabriek maken. Samenstelling zal hier en daar uiteraard anders zijn, maar duurder is per definitie niet ook beter. Zo is de bekendste chocopasta bijvoorbeeld absoluut niet de gezondste. Ze moeten het echt van de smaak hebben, en inmiddels merknaam. En juist dat, gewenning, zorgt ervoor dat je telkens voor het bekende terugkomt. Stap daar vanaf. Betaal daarom niet langer puur voor de merknaam en houd geld over in je portemonnee.

♦ Een telefoon met databundel kan best prijzig zijn. Van een tientje per maand tot bijna honderd euro. Ja echt! Waanzin eigenlijk. Probeer daarom internet op je telefoon zo veel mogelijk via wifi te gebruiken en mijd onnodige telefoonkosten. Dat houdt in dat je buiten de deur wat strenger moet proberen te zijn. Maar ja wat er niet is, is er niet. Je gezelschap en bankrekening zullen je dankbaar zijn  😉

Leestip! 11 verrassende pompoengerechten om de winter mee door te komen

♦ Vaak zijn bloemen op de markt, aan het eind van dag, goedkoper. Dat geldt ook voor brood. Bij supermarkten vaak ook. Afhankelijk van je inkopen, kan het echt een verschil uitmaken. Er zijn zelfs supermarkten waar je eind van de dag bepaalde producten gratis of met flinke korting mee kunt nemen omdat ze de houdbaarheidsdatum van dezelfde dag hebben. Producten zoals vlees met de houdbaarheidsdatum van vandaag maar ook groente en fruit. Profiteer ervan! Want als jij het niet meeneemt verdwijnt het vaak in de afval.

♦ Via internet je aankoop doen is vaak een verstandig idee. Je bespaart vaak op vervoerskosten zoals brandstof en parkeren. Je laat je minder makkelijk verleiden tot aankoop van onnodige dingen. Kortom je koopt bewuster. En houdt meer tijd over voor andere dingen. Helemaal als je met je creditcard betaald is online winkelen verstandig, veiliger en vaak goedkoper. Je inkopen doen via CashBackKorting, Qassa en EuroClix loont doordat je punten spaart die je uiteindelijk in geld kunt laten uitbetalen. Win win dus.

Leestip! 50/30/20 regel: Zo ga je wel je spaardoel halen!

♦ Aanvullend op de bovenstaande boodschappen tips: Doe je boodschappen 1 keer per week. Probeer kleine boodschappen tussendoor te mijden. Vaak koop je dan meer dan waar je voor kwam. Let op de kiloprijs, houdbaarheidsdatum en acties voor datgene wat je sowieso wilt halen. En zorg ervoor dat je eerst je voorraad leegeet voor je meer haalt.

♦ Vaak hebben we meer schoonmaakmiddelen in huis dan wij echt nodig hebben. Met soda, azijn en citroen kom je een heel eind. Kortom: Maak vaker schoon met multifunctionele huismiddeltjes. Dat scheelt nogal wat aan centjes.

Leestip! 8 supertips voor zeepresten en kalkaanslag verwijderen in de badkamer

♦ Als je wilt besparen dan moet je ook van je sportschool abonnement af. Midden in de woonkamer de yoga oefeningen doen op muziek, een YouTube filmpje, buiten joggen of de trap op en af rennen, wandelen…allemaal gratis. Afhankelijk van je abonnement, bespaar je hiermee minimaal €15 per maand. Op jaarbasis is dat €180. Naar mijn mening is dat meer dan letten op de kleintjes.

♦ Neem je abonnementen en contracten jaarlijks onder de loep. Noteer in je (digitale) agenda of kalender vanaf wanneer je mag overstappen. Maak tijd voor vergelijken van polissen, voorwaarden en prijzen. En stap over. Je ziektekostenverzekering, je telefoonabonnement, maar ook je autoverzekering, energie en je woonverzekeringen en ga zo maar door. Neem de tijd en moeite om hier regelmatig eens voor te gaan zitten. Vaak kan het je honderden euro’s op jaarbasis schelen. En dat is te veel geld om te laten liggen toch? Ook je energiecontract hoort normaal gesproken in dit rijtje thuis, alleen nu niet. Vergelijken heeft momenteel geen zin en overstappen is niet in je voordeel.

♦ Laat je auto wat vaker staan. Liever lui dan moe? Voor zowel je portemonnee als je gezondheid is het verstandig je instelling te veranderen. Pak wat vaker de fiets. En ga een stukje lopen. De auto is niet de enige optie. Zeker niet voor de korte afstanden. Je bespaart hiermee geld op onder andere brandstof en parkeren.

Leestip! Ruim 50 tips waarmee je geld bespaart op gas, warm water en stroom

♦ In de MamaPlaneet Facebookgroep Goed met Geld rekende ik laatst uit wat het gebruik van de droger kost per keer. Schrik niet! Per droogbeurt verbruik je 1 tot 3 kWh. Anno september 2022 kost 1 kWh tussen 0,50 en 0,70 cent. En dat met een A+++ droger. Met 1 droogbeurt per week ruim 100 euro per jaar. Auch! Bijkomend voordeel is dat het helpt de kosten concreet te maken. Helpt dit bij jou ook? Doe het dan vaker.

♦ In de koude maanden kan het nogal lastig zijn je was te drogen. Zeker wanneer je met beperkte ruimte te maken hebt. Om gezondheidsredenen zou ik je afraden de wasrek in de slaapkamer neer te zetten, maar ‘s nachts in de woonkamer kan prima.

♦ Artikel via de link hierboven ( in het paars) al gelezen? Doen! Niet alleen staan hier veel praktische tips die je meteen kunt toepassen maar wordt er ook uitgelegd wanneer je beter niet de wasmachine en vaatwasser aan kunt zetten. Al bij al zijn de tips goed voor honderden euro besparing. Zeker in deze tijd. De moeite waard dus.

Leestip! Vieze luchtjes verwijderen en geur neutraliseren in huis

♦ Ben jij in het bezit van een auto, maar gebruik je het niet dagelijks? Weleens uitgerekend hoeveel het je per maand en hoeveel op jaarbasis kost? Voor sporadisch gebruik zijn er ook andere, voordeligere opties. Van openbaar vervoer en fietsen tot Snappcar. Dit is een bedrijf dat hoogstwaarschijnlijk ook bij jou in de buurt actief is. Je kunt er auto’s huren en verhuren. Het kan de moeite waard zijn ernaar te kijken.

♦ Een dagje uit is niet goedkoop. Zeker niet wanneer je met kinderen op stap gaat. Maar het kan ook anders. Een boswandeling, kabouterpad lopen, speelbos of een belevingspad zijn gratis. Super gezond de natuur in voor noppes. Voor momenten waarop je ook wel eens wat anders wilt zijn er ook leuke websites als Tripper en Socialdeal waar je vaak met hoge korting een leuk uitstapje kan maken met je gezin. Ook zijn er attracties en parken waar het toegestaan is je eigen eten en drinken mee te nemen.

♦ Is je bank nog steeds de beste en goedkoopste optie? Net als de abonnementen en contracten is het verstandig om dit eens in zoveel tijd onder de loep te zetten.  Wellicht niet jaarlijks, maar eens in zoveel jaar kan het de moeite waard zijn. Je kan er zo een paar tientjes per jaar mee besparen. Is het mogelijk digitale potjes te maken? Super handig om doelbewust sparen concreet te maken. Laat je alleen niet verleiden tot te veel spaardoelen en beperk je tot maximaal 3 tegelijk. Dat kun je nog overzien zonder teleurgesteld te worden.

Leestip! Kindermaten omrekenen trucje

♦ Veel winkels en supermarkten hebben spaaracties waarbij je kunt sparen voor gratis producten, gratis boodschappen of korting. Maak er gebruik van. Het kost je geen extra geld (als je er toch boodschappen doet) maar je profiteert er wel van. Goed idee dus!

♦ Sommige dingen wil je liever niet tweedehands kopen. Ondergoed en kinderschoenen bijvoorbeeld. Probeer wel goedkoop=duurkoop te voorkomen door voor kwaliteit te gaan.

♦ Kleding kopen is een dure gein. Kinderkleding helemaal. Toch zijn er trucjes om dit veel goedkoper te doen. Kledingruilbeurs bijvoorbeeld. Maar ook hergebruiken en zelf repareren is duurzaam en financieel heel aantrekkelijk.

♦ In plaats van telkens weer speelgoed en boeken kopen zou je ook kunnen kiezen om het te huren bij een speelotheek, je kinderen gratis lid te maken van de bibliotheek en gebruik te maken van de vele mini bibliotheken die particulieren gratis oprichten. Andere opties zijn kringloopwinkels, facebookgroepen en marktplaats waar spullen voor een paar euro weg mogen of zelfs worden weggegeven.

Leestip! Je inboedel tijdelijk opslaan tips

♦ Ken je Scoupy? Dit is een gratis cashback-& geld-terug-acties in de supermarkt app. Super handig en je kunt er veel geld op besparen mits je alleen koopt wat je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt. Je kunt het vergelijken met de Nederlandse variant op Extreme couponing wat in Amerika veelvoudig gebruik van wordt gemaakt.

♦ Too Good Too Go boxen zijn die consumenten in contact brengt met supermarkten en restaurants die een overschot aan etenswaren hebben. Dat betekent dat je voor een kleine bijdrage een goedgevulde doos met eten krijgt. Op deze manier wordt verspilling tegengegaan maar het helpt jou ook bezuinigen.

♦ Ga gratis naar de kapper. Schoolgaande kappers zijn regelmatig op zoek naar modellen. Dit betekent dat je (gratis of tegen een kleine vergoeding) geknipt en/of geverfd wordt. In de oproep staat dan duidelijk waar er naar gezocht wordt. Besef wel dat scholieren wellicht nooit eerder iemand hebben geknipt. Kappers die modellen zoeken voor op de zaak wel. Op Facebook zijn hier zelfs groepen voor. Absoluut de moeite waard. Ook dit kan heel wat tientjes schelen.

Leestip! Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood

♦ Het kost je al gauw een rib uit je lijf, de jaarlijkse WOZ-beschikking. Wist je dat het ALTIJD loont om bezwaar te maken. Ja echt altijd! Lees hier waarom en hoe je dat doet.

♦ Kennis is macht! En helpt je beter om te gaan met je inkomsten. Weten waar je geld aan uit geeft inzichten die je helpen je persoonlijke financiën beter op orde te krijgen. Budgetten met de Japanse methodiek is inspirerend. Maar ook weten waar je wettelijk recht op hebt of wat de zorgverzekering precies dekt helpt. Zorg dat je op de hoogte bent. Via de paarse linkjes in dit artikel wordt hier dieper op ingegaan.

Leestip! 5x Tuin verduurzamen

♦ Het belang van investeringen in verduurzamen wordt zo wel heel groot, vind je niet? Hoe beter je voorbereid bent op de toekomst, des te minder afhankelijk je wordt van invloeden van buitenaf. En op de lange termijn is dat iets dat sowieso loont.

♦ Een goede instelling helpt. Het neemt niet al je financiële zorgen weg, maar het helpt je grote stappen te maken. Alle kleine besparingen vormen samen een groot bedrag dat andere kosten waar je minder invloed op hebt compenseert.

♦ Wat ook helpt is niet alleen je aandacht richten op je uitgaven, maar ook op je inkomsten. Ben je ongelukkig met je huidige baan en twijfel je al een tijdje of je niet van baan moet wisselen? Dit kan je moment zijn. Er staan veel vacatures open. Een andere manier om meer inkomen te creëren is bijverdienen. En ja dat kan gewoon legaal en zonder iemand te moeten belazeren of je ziel te verkopen.

♦ Maak gebruik van dat waar je recht op hebt. Controleer op belasting.nl of je recht hebt op zorgtoeslag bijvoorbeeld. In 2022 is dat tot een jaarinkomen van €31.998 en wanneer je een toeslagpartner hebt €40.944 (maximaal gezamenlijk inkomen). Heeft je kind een handicap? Dan heb je wellicht recht op een dubbele kinderbijslag of hulp op een andere manier.

Leestip! 30+ keer thuiswerken | Vanuit huis geld verdienen

Zo kun je drastisch veel geld overhouden

Van regenwater opvangen en hergebruiken tot stekkers uit ongebruikte apparaten uittrekken en van out of the box denken en kledingbeurzen bezoeken tot meer verdienen. Dit artikel bevat honderden bespaartips waarmee jij ontzettend veel geld kunt besparen zonder je kwaliteit van het leven te verwaarlozen, integendeel. Neem de tijd het te lezen, sla het op, deel het en onderneem actie. Want als je doet wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg. Tijd om door te pakken!

P.s. Het artikel wordt regelmatig geüpdatet en voorzien van extra tips.

Laatste update: September 2022

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

4 gedachten over “Handige geld bespaargids 2022”

Plaats een reactie