Denemarken staat bekend om haar Viking verleden en historische plekken als kastelen, kerken en ruïnes, gratis studeren, vooruitstrevende politiek, wereldwijd geprezen architectuur en design, pittoreske landschappen, kindvriendelijke sfeer, hygge gevoel, LEGO en Hans Christian Andersen. De laatstgenoemde is een van de werelds grootste sprookjesschrijvers aller tijden. De bedenker van De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Eendje, De Prinses Op De Erwt, Duimelijntje, De Nieuwe Kleren Van De Keizer, De Sneeuwkoningin, De Rode Schoentjes, Het Meisje Met De Zwavelstokjes, De Chinese Nachtegaal, Klaas Vaak en veel andere verhalen die we vandaag de dag beter kennen als de verfilmingen van Disney. H.C. Andersen werd op 2 april 1805 in Odense geboren, de hoofdstad van het eiland Funen. Later in zijn leven verhuisde hij naar Kopenhagen om zijn dromen te verwezenlijken, waar hij in 1875 ook stierf en begraven ligt op Assistens. In de hoofdstad bracht hij de grootste tijd van zijn leven door dus daar wordt hij geëerd met het kleine zeemeermin beeld, een beeld van hem op H.C. Andersens Boulevard en in King’s Garden en in Ripley’s Believe it or not! wordt er ook aandacht besteed aan de legende van Denemarken. Maar Odense blijft zijn geboortestad waar onder andere het huis staat waar hij in opgroeide. Ter ere van de man die de wereld zoveel bracht werd er in 2021 een 5600 vierkante meter groot masterpeace gebouwd dat dient als een interactieve museum. In dit artikel lees je alles over Hans Christian Andersen’s Hus & Ville Vau die wij met de kinderen bezochten.
Hans Christian Andersens Hus
De stad Odense is qua oppervlakte iets kleiner dan Rotterdam, maar staat bomvol diverse bezienswaardigheden en pareltjes zoals Odense Zoo. In 2021 is, met de komst van het Hans Christian Andersen museum in het hartje van de stad, pal achter het huis waar de schrijver werd geboren, daar een bijzondere eyecatcher bijgekomen. Het gebouw werd ontworpen door de Japanse architect Kengo Kuma. Als we zeggen dat deze man indrukwekkend werk levert dan geven we hem eigenlijk niet genoeg eer voor zijn talent. Dus laten we het zien.
Een samensmelting van liefde voor de natuur en culturele prioriteiten met moderne architectuur, technologie, hout, glas en groene tuinen. Met als resultaat dit adembenemend mooi gebouw waarin H. C. Andersen’s Hus & Ville Vau is gevestigd. Het meest ambitieuze culturele project in Denemarken ooit heeft maar liefst 55 miljoen euro gekost.
Hans Christian Andersen of zoals Denen hem liever noemen H.C. Andersen liet na zijn dood honderden sprookjes achter, gedichten, theaterstukken, romans, reisboeken en persoonlijke dagboeken. Een groot deel van zijn fysieke nalatenschap wordt hier in het museum gebruikt dat ook binnen de muren artistieke zintuigen prikkelt. Door middel van een auditieve tour waarbij je een koptelefoon draagt dat gekoppeld is met ontelbaar aantal items en plekken die voorzien zijn van sensoren. Op de route krijg je de visuele ervaring van de tentoonstelling in combinatie met auditief ontvangen informatie ( in het Deens of Engels). Zo wordt er verhaal achter een bladzijde uit zijn dagboek voorgelezen en uitgelegd bijvoorbeeld, wordt er verteld hoe men over H.C. Andersen dacht en wordt het achterliggend verhaal over de bekende en onbekende delen van zijn leven ontrafeld door de aanwezige items en gegevens die over hem bekend zijn. Reuze interessant, ook voor kinderen. Al is het wel zo fijn dat ze enigszins Engels kunnen verstaan om het echt te kunnen begrijpen en waarderen. Het eerste gedeelte is een met name zwart wit ingerichte exhibitie en in het tweede deel komen de sprookjes tot leven. De magische plek waar de sprookjes van de man waar alles om draait tot leven komen en de bezoekers uitnodigt in zijn wereld binnen te stappen. Een kleurrijke, artistiek sterk en visueel pareltje waar je instant blij van wordt. Hoewel het eerste gedeelte misschien meer is gericht op de informatie ontvangen en dit gedeelte meer beleven, loopt het mooi door elkaar. Of het museumbezoek alle vragen beantwoord die je gaandeweg krijgt? Nee. Ondanks dat er veel bekend is over zijn karakter, leven en werk is veel ook een mysterie gebleven. Het is ook niet realistisch te verwachten dat alles uit de 1800 concreet gedocumenteerd werd. Desondanks is dit een unieke ervaring waar je ontzettend veel leert over de Deense sprookjesschrijver. Onze kinderen en wij vonden het erg interessant en namen alle tijd voor de tour. Wat een verrijking!
Ville Vau
In hetzelfde gebouw, als onderdeel van H. C. Andersen’s Huis, vind je ook de leukste verrassing voor kinderen: Ville Vau. Een fantastische, ruim opgezette, ruimte waar kinderen worden gestimuleerd om hun eigen verbeelding te gebruiken. Een wauw ervaring waar de Deense naam ook naar verwijst. Het doet denken aan een levensgroot poppenhuis, een speelpaleis. Met een gigantische verkleedkamer waar je kan kiezen uit de meest geweldige kostuums ( in verschillende maten) en accessoires, een bakkerij of postkantoor waar jij de boel draaiende houdt of op de derde verdieping de creatieve ideeën uitten door te gaan teken en schilderen. Het is er schoon, netjes, uitnodigend en waanzinnig leuk ingericht. Ook loopt er genoeg personeel rond die ervoor zorgt dat het ook netjes blijft, kan helpen waar nodig en om je vragen te beantwoorden. Het maakt niet uit of je 2 of 12 bent, je wilt hier spelen. Geen oorverdovend gegil maar geluiden van kinderen die helemaal in hun nopjes zijn, vrij spelen en ontdekken. Of het museumbezoek een aanrader is met kinderen? Absoluut. Om heel eerlijk te zijn hadden onze dochters van 8 en 9 jaar de audio-tour niet willen missen want ze vonden het oprecht erg interessant. Met Ville Vau als een kers op de taart. Een fantastische combinatie, want je hoeft niet te kiezen. De entree tickets zijn 3-in-1 en daarmee geniet je van de educatieve tentoonstelling zowel als het sprookjes paradijs en een bezoek aan het geboortehuis van deze legende.
Praktische informatie & tips
♦ H.C. Andersen Huis & Ville Vau
H.C. Andersen Haven 1
DK-5000. Odense C(entrum)
♦ Voor actuele openingstijden en tarieven kun je het beste de website raadplegen
♦ Parkeren is het centrum van Odense betaald, maar er zijn genoeg garages. Odense P is het meest dichtbij het museum. Hier moet je wel de auto aanmelden na parkeren en tijdens betalen afmelden bij vertrek. Anders ontvangen je een boete.
♦ De tentoonstelling bestaat uit 5 onderdelen: Duckling, Bird of Passage, Butterfly, My children en Reflection. Daarna stap je in de sprookjeswereld waar zijn welbekende hersenspinsels tot leven zijn gebracht. Van de kleine zeemeermin, het lelijke eendje en Chinese Nachtegaal tot de schaduw, Duimelijntje, de tondeldoos en Hans de sukkel.
♦ Vanuit The Fairy Tale kun je met de trap of lift naar Ville Vau en The Legacy, dat bestaat uit zijn geboortehuis (achtertuin van het museum) en een herdenkingszaal.
♦ Ville Vau bestaat uit meerdere verdieping. Zo vind je op de eerste verdieping de fantastische speel- en verkleedhuis, op de tweede worden regelmatig workshops gegeven en op de derde de creatieve hoek a la The Studio waar je kan tekenen en schilderen bijvoorbeeld.
♦ Voor je weer naar buiten loopt is de winkel een plek die je als sprookjesliefhebber niet mag overslaan. Van boeken, magneetjes en knuffels tot andere beeldjes en items recht uit Hans Christian Andersen zijn verhalen. Souvenirs waar je hebberig van wordt maar vooral graag mee naar huis wil meenemen.
♦ Eenmaal buiten vind je in de prachtige tuin onder andere Cafe Deilig waar je lekker kunt eten.
♦ Wil je echt de tijd nemen en overal van genieten, dan kun je hier prima een dag voor uittrekken. Er valt zoveel te zien, doen en beleven dat het zonde zou zijn om daar geen tijd voor te nemen.
♦ Binnen het gebouw is er geen horeca, wel sanitair, de lift en kluisjes waar je je spullen veilig in kunt opbergen.
♦ Het museum bevindt zich vrij letterlijk in de binnenstad en daarmee het mooiste deel van Odense. Volg de stappen (van Andersen) en ontdek de omgeving.
♦ Niet genoeg tijd voor alles? Overnacht bij deze familiecamping (nog geen half uur rijden hiervandaan). Hiervandaan kun je makkelijk naar Gorilla Park, Egeskov Slot en Fjord & Baelt bijvoorbeeld.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024