Herbruikbare luiers wassen: Hoe doe je dat?

Een pasgeboren baby gebruikt in de eerste 6 maanden alleen al 8 tot 10 wegwerpluiers per dag. Dat is 240 tot 310 luiers van €0,20 á €0,25 per stuk per maand. Dat staat gelijk aan 50 kg afval. Wil je als milieubewuste moeder minder CO2 uitstoot, afval verminderen en tegelijkertijd geld besparen dan kun je beter investeren in wasbare luiers kopen. Het grootste voordeel hiervan is dat je ze kunt hergebruiken. Per stuk kosten ze tussen €20 en €30. In principe heb je er 25 nodig voor de gehele periode van je eerste kindje. Daarbij komt dat je voor het broertje of zusje kunt gebruiken of doorverkopen. Dat betekent dat de normale luiers jaarlijks gemiddeld net zo veel kosten als de herbruikbare voor de gehele periode. Kijkend naar het feit dat de meeste kinderen tussen 2 en 3 jaar zindelijk worden, is dat een aanzienlijk hoog bedrag. Dat maakt beslissen stukken makkelijker niet? Maar nu komt het: Hoe was je ze?

Herbruikbare luiers wassen

Volgens dit wetenschappelijk artikel gooien we in Nederland 1 miljard vieze luiers per jaar weg. Dat is 5 tot 8% van alle afval die we produceren. Juist omdat we met zijn allen steeds beter afval scheiden vallen dit soort dingen meer op. Door te kiezen voor wasbare en dus herbruikbare luiers van (bio)katoen, bamboe of hennep besparen we op energie, grondstoffen en water. Daarbij kan kans op huidirritatie als luieruitslag preventief voorkomen worden. Met op de juiste manier wassen verleng je de levensduur van deze duurzame luiers. Hieronder leggen we uit hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten.

♦ Allereerst is het belangrijk om te weten dat het verstandig is de herbruikbare luiers eerst te wassen voor je ze voor het eerst gebruikt. Dat doe je door ze een aantal keer apart op een kort programma lauw of zelfs koud te wassen. Na de eerste keer kunnen deze ook prima mee met andere was de wasmachine in. Hierdoor voelt het fijner aan in contact met het gevoelige babyhuidje en absorbeert het vocht beter. Een vergelijkbaar voorbeeld hiervan zijn onder andere de handdoeken. Hoe vaker ze gewassen worden, des te beter ze absorberen. In geval van bijvoorbeeld oefenbroekjes en zwemluiers is één keer wassen voldoende. In dit geval kun je er het beste voor zorgen dat het eerste wasje inclusief een wasmiddel is, daarna zonder. Tussendoor drogen is niet noodzakelijk. Omdat de wasvoorschriften per product en fabrikant tegenwoordig kunnen verschillen, blijft t belangrijk om de etiketten goed te lezen en na te leven.

♦ Vieze wasbare luiers bewaar je in een luieremmer tot je ze gaat wassen. Dat gaat in principe samen met het inlegvel. Deze vangt de ontlasting op en voorkomt dat poep in je wasmachine terechtkomt. Heeft de kleine alleen geplast, dan kan het inlegvel zo de wasmachine in. Heeft de kleine ook gepoept dan kun je ervoor kiezen het inlegvel boven de wc te legen en daarna in de luieremmer te gooien maar je kunt ook voor wegwerp inlegvellen kiezen. Zolang de baby alleen borstvoeding krijgt, kun je ook de poepluiers zo wasmachine ingooien. De ontlasting is nog zo vloeibaar dat iedere wasmachine dat gemakkelijk en hygienisch schoon wast. Zodra het kind kunstvoeding en/of vaste voeding gaat nuttigen is dit geen optie meer. Zorg er wel voor dat de luieremmer al voorzien is van een waszak- of net. Hierdoor hoef je de inhoud maar een keer daadwerkelijk vast te pakken. Het beste is de boel droog te houden in verband met bacterien en niet te lang te laten liggen. Aangezien een kind dat wasbare luiers draagt net zo vaak verschoond moet worden als een kind dat wegwerpluiers draagt, zul je merken dat de luieremmer al snel vol raakt en je genoodzaakt bent te wassen.

♦ Hoewel op 30 graden wassen misschien beter is voor het milieu, laat het bacterien helaas ongedeerd. Ze nestelen zich in de kleding en wasmachine. Dat veroorzaakt muffe geurtjes maar soms ook allergische reactie. In veel gevallen wordt de was ook niet echt hygienisch schoon. Daar is een wasje op 60 graden voor nodig. In dit geval niet af en toe, maar iedere keer weer. Een goed en neutraal wasmiddel erbij en je was is weer wonderschoon. Om te voorkomen dat de luiers na veelvoudig gebruik gaan stinken, is het belangrijk om voldoende wasmiddel te gebruik dat bestaat uit maximaal 5% zeep en geen chemische stoffen bevat als enxymen of bleekmiddelen. Gebruik nooit een wasverzachter, citroenzuur, baking soda of dergelijke. Voorkom dat de wasmachine te vol zit.

♦ Krijg je de onaangename geur er echt niet uit? Gaat het na een klein plasje alweer muf ruiken? Merk je dat de luier minder vocht is gaan absorberen waardoor lekken een probleem is geworden? Heeft je kindje luieruitslag? Of heb je tweedehands gekocht of geleend? Dan is strippen een goed idee. Hiermee wordt simpelweg op hoger temperatuur wassen bedoeld. Dat wil zeggen 3 keer op 60 graden wassen met voorwas of extra spoelbeurt. Ook in dit geval is tussendoor laten drogen niet nodig. Hang de was daarna buiten in de zon om te drogen. Noodzaak om te strippen is vaak een gevolg op een onjuiste wasroutine. Denk hierbij aan achtergebleven wasmiddelresten, te vaak op laag temperatuur gewassen, te weinig water of verkeerd wasmiddel gebruikt.

♦ Drogen kan het beste buiten aan de zon, aangezien de UV-stralen in staat zijn nog levende bacterien te doden. Een betere bleekmiddel dan de zon is ook niet nodig. Met koud weer liever in de droger? Het is niet ecologisch maar zo nu en dan kan dat natuurlijk wel, maar dan wel op lager temperatuur zodat katoen niet gaat krimpen bijvoorbeeld. Of gooi het voor 10 minuten in de droger en hang het daarna op om te drogen. Hierdoor blijft het materiaal zacht, elastiek intact en is je was iets sneller droog. Overbroekjes daarentegen mogen nooit in de droger, ook niet uitzonderlijk.

Redactie

Plaats een reactie