Zo draag je een herenhorloge met stijl

De wereld van de accessoires voor mannen kan verwarrend zijn. Modeblogs en tijdschriften geven vaak tegenstrijdige adviezen over hoe je je als man moet kleden. Een horloge bijvoorbeeld is niet langer alleen maar een praktisch tijdsaanduidingstool, maar heeft tegenwoordig ook een aanzienlijk fashion-element. Daarnaast zijn er zoveel verschillende soorten en stijlen horloges dat het moeilijk kan zijn om te bepalen welk uurwerk bij jouw outfit en persoonlijkheid past. Hoe draag je een herenhorloge op de juiste manier, zodat je er goed mee voor de dag komt?

Hoe draag je een herenhorloge?

Wanneer het op de juiste manier gedragen wordt is een horloge het enige mannelijke sieraad dat ertoe doet. Het is een persoonlijk stukje dat veel zegt over je stijl, prioriteiten maak ook karakter. Nogal een veelzeggend pronkstuk dus. En juist daarom is het belangrijk dat men zich aan de etiquette houdt. Want hoe draag je een horloge op de juiste manier? Het antwoord op deze vraag klinkt eenvoudig. Toch zit het iets ingewikkelder in elkaar. Dit leggen we graag uit.

♦ Een uurwerk draag je altijd aan je minder dominante hand. Voor de rechtshandigen is dat links. En voor de linkshandigen is dat rechts. Dit heeft te maken met het feit dat de horloge als het ware minder in de weg zit en dus minder stoort, maar ook om beschadigingen te voorkomen. Daarnaast let je zo minder op de tijd.

♦ De horloge aan je pols hoort niet heen en weer te schuiven maar ook niet te hoog of te laag te zitten. Daarom draag je deze voor de zogeheten knobbel, zodat het niet overheen kan. Op deze manier behoud je de natuurlijke beweging van je hand en voorkom je irritaties. Zorg er in ieder geval voor dat je horloge niet onder je manchetknop komt wanneer je een pak draagt.

♦ Match de kleuren en materialen in je outfit met je horloge en andersom. Dus leer op leer, zilver op zilver en rood op rood.

♦ Sommige mensen dragen het accessoires aan de binnenkant van de pols. Hoewel het verder los staat van de regels, is dit iets wat men doet om praktische redenen: het glas reflecteert minder snel door de zon.

♦ Schaf een herenhorloge aan dat past bij de persoonlijkheid maar ook te combineren is met een bepaalde gelegenheid en stijl of juist een tijdloos exemplaar dat altijd en overal de juiste lading dekt zoals Seiko Solar horloges.

♦ Een pronkstuk met lichtkleurige wijzerplaten draag je in principe overdag, terwijl ‘s avonds de donkerkleurige exemplaren om de pols mogen.

Stijl & Gelegenheid

Laten we eerst eens kijken welke stijl horloge bij welke kleding past. Als je een casual outfit aan hebt, zoals een spijkerbroek, T-shirt en sportschoenen, kun je kiezen voor een sportief horloge, zoals een smartwatch. Een luxe klassieker is perfect bij een chique outfit, zoals een donkere jeans, overhemd en nette schoenen. Een leren exemplaar staat mooi bij een semi-formele outfit, zoals chino’s, blazer of een mooie pak.

Voor je een horloge aanschaft is het ook belangrijk om na te denken over de gelegenheden waarvoor je het gaat dragen. Vaak gaan stijl en gelegenheid hand in hand maar ook afzonderlijk spelen ze een grote rol in hoe je outfit tot zijn recht komt. De accessoire is misschien wel het belangrijkste item voor mannen en kan je outfit maken of breken. Bij een sollicitatie wil je bijvoorbeeld goed overkomen. De pronkstuk om je pols zegt veel over je. En je hebt maar een kans om een verpletterende indruk te maken. Dat gezegd te hebben is de keus nogal afhankelijk van de soort baan waar je naar op zoek bent. Wil je in de bouw gaan werken of als timmerman dan kies je voor een sportief horloge met een robuuste uitstraling. Het representeert de sterke en fitte jij die kwaliteit belangrijk vindt. In een pak kun je zo een uurwerk beter mijden. Maar bij een casual gelegenheid kan het prima. In een formele situatie ga je voor een minimalistische klassieker dat past bij je riem, je schoenen, manchetknopen van je pak en eventuele ringen die je om hebt.

Ook zijn er verschillende soorten horlogebanden om rekening mee te houden, zoals leren en metalen banden. Kies voor een dunne band die bij je outfit en persoonlijkheid past. Als je bijvoorbeeld een chique outfit hebt, kun je kiezen voor een leren band en kleinere wijzerplaten. Heb je een meer casual outfit aan, dan mag het ook een exemplaar met een metalen band zijn.

Budget

Een horloge moet je als man zijnde zien als een investering. Een accessoire waarmee jongens zich onderscheiden van mannen. En dat mag best wat kosten. Natuurlijk zijn er horloges in alle prijsklassen, van goedkope modellen tot dure designerhorloges. Het is daarom ook belangrijk om te bedenken wat voor soort horloge je wilt voordat je je budget bepaalt. Wil je een moderne gadget om je pols of een tijdloos sieraad dat nog decennia lang meegaat? Als je bijvoorbeeld een sportief horloge met een digitale klok wilt, kun je kiezen voor een goedkoper model van een sportmerk. Op deze manier kun je misschien meerdere modellen kopen om uit te kiezen. Als je een luxe horloge met een analoge klok wilt, kun je kiezen voor een duurder merk of model. Een tijdloze klassieker dat je persoonlijkheid versterkt en bij de juiste gelegenheid en stijl matcht. Kortom, genoeg om over na te denken voor je de keus maakt.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie