Recensie: Het dikke boek van alles wat leeft in het water

Titel: Het dikke boek van alles wat leeft in het water
Auteur: 
Sam Hume
Oorspronkelijke titel: An Anthology of Aquatic Life
Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders en Niels van Eekelen
Aantal pagina’s: 223
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: Lannoo

Leestips!

Het allermooiste boek over spinnen en insecten

Museon-Omniversum met kinderen: Reis door wereld, natuur en duurzaamheid bij One Planet

Kerteminde met kinderen: Fjord & Baelt onderwaterwereld

Het dikke boek van alles wat leeft in het water

In de schijnbare stilte van zoetwaterstromen en de diepe, donkere diepten van de oceaan schuilt een levendige en fascinerende wereld waarin allerlei wezens gedijen. In ‘Het dikke boek van alles wat leeft in het water’ neemt auteur en zoöloog Sam Hume jonge lezers en hun nieuwsgierige ouders mee op een betoverende reis naar deze onderwaterrijkdom. Dit prachtige boek is een feest voor iedereen die geboeid is door het waterleven. Met deze bijzondere man als gids word je ondergedompeld in een wonderbaarlijke wereld vol kleurrijke vissen, bizarre zeedieren en bijzondere waterinsecten net zoals antwoorden op vragen als Hoe ademt een zeekomkommer? Wat doet zo een diertje als hij wordt aangevallen? Wat voor een schaal heeft een lederschildpad? Hoe groot was de grootste lederschildpad ooit gemeten? Hoe komt de Californische zeeleeuw het liefst aan zijn voedsel? Wat doet een zeeluipaard met zijn prooi? Waar kan het compacte veenmos dat op het water drijft het gewicht van dragen? Hoe maakt een bonte klompvoetkikker contact? Wat is een prik? Hoe snel sluit de klemval van de watervliegenval? Wat eet een koboldhaai en hoe komt het dat hij bijna nooit levend wordt gezien?. Voor kinderen die van weetjes houden is dit boek een onuitputtelijke bron van informatie vol nieuwe en aanvullende informatie.

Het begint allemaal met de prachtige illustraties die de pagina’s tot leven brengen. De gedetailleerde tekeningen geven een ongelooflijk nauwkeurig beeld van wat zich onder het wateroppervlak afspeelt. Van de sprankelende schubben van een zeemeerminvis tot de verbazingwekkende camouflage van de zeeduivel. De uitnodigende afbeeldingen zijn visueel verbluffend en ademen leven in elke pagina. De auteur weet de lezer mee te nemen in de anatomie, het gedrag en de habitat van een breed scala aan waterdieren. Van de wonderlijke wereld van kwallen tot de geheimen van zoetwaterkrokodillen, dit boek behandelt het allemaal op een interessante manier.

Wat ‘Het dikke boek van alles wat leeft in het water’ misschien nog meer bijzonder maakt is de nadruk op biodiversiteit en milieubewustzijn. De schrijver benadrukt het belang van het behoud van waterleven en het hun leefgebied. Het is een waardevolle les die hij deelt met de lezers, jong en oud. Ook voor de ouders die graag voorlezen en knappe koppen die niet genoeg krijgen van informatieve boeken is dit een musthave. We durven zelfs te beweren dat dit boek een meesterwerk is dat jonge geesten zal inspireren om een verschil te maken in de wereld.

Het dikke boek van alles wat leeft in het water is onder andere hier te koop. 

Sam Hume

Sam Hume is een dierkundige die normaal gesproken natuurfilms maakt. Hij is bekend van wildlife films als BBC (SpringwatchBig Blue Live), Apple TV+ (Tiny World) and ITV (A Year On Planet Earth). ‘Het dikke boek van alles wat leeft in het water’ is zijn eerste boek voor kinderen. En hoe! Een veelbelovend debuut dat ons vooral doet verlangen naar meer.

Andere boeken uit deze reeks

Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Het dikke boek van ons bijzondere heelal

Het dikke boek van alle bijzondere dieren

Het dikke boek van alle bijzondere dino’s

Meer educatief-encyclopedische boeken voor kinderen over dit onderwerp hebben we hieronder gezet met klikbare plaatsjes.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Sandra

Plaats een reactie