Het geweldige grote vriendjesboek | Mary Hoffman & Ros Asquith

Vriendschappen zijn belangrijk. Iets wat we onze kinderen vanaf jongs af aan leren. Maar wat is eigenlijk vriendschap? En hoe maak je vriendjes? Een antwoord op onder andere deze vragen vind je in Het geweldige grote vriendjesboek.

Titel
Het geweldige grote vriendjesboek

Schrijver
Mary Hoffman

Illustrator
Ros Asquith

ISBN 
9789021678320

Uitgeverij
Ploegsma kinder & jeugdboeken

Doelgroep
Kinderen vanaf 5 jaar

Vriendschappen bestaan in alle soorten en maten. Je kunt immers vrienden zijn met dieren, je opa en oma, de buurjongen, meisje uit je klas en ga zo maar door. In het boek worden er allerlei vragen gesteld. Ook worden er meerdere antwoordmogelijkheden gegeven. Vriendschap is immers voor iedereen anders. Er wordt als het ware over gediscussieerd. Naar mijn mening geeft dit kinderen wel het gevoel dat een verkeerd antwoord niet echt bestaat. Verder worden er op een leuke manier tips gegeven hoe je vriendjes kunt maken. Dat dit niet makkelijk is, weten wij volwassenen inmiddels wel. Een kind kan daar onzeker van worden. In Het geweldige grote vriendjesboek wordt ook hier op een leuke en luchtige manier met een vleugje humor aandacht aan besteed.

Onderstaande onderwerpen worden in het boek bespreekbaar gemaakt.

Wat is een vriend?
Vrienden maken
Beste vrienden
Een vriendengroep
Familie of vrienden?
Dingen delen
Anders zijn
Een vriend die je nog niet kent
Fantasievrienden
Dierenvrienden
Knuffelvrienden
Als vrienden ruziemaken
Geen vrienden meer
Wie is niet je vriend?
Hoeveel vrienden
Vrienden voor altijd

Ik vind dit een prachtig boek voor in de klas. Je kunt per keer een onderwerp aansnijden  en erover praten, tekenen en schrijven. Wat een geweldige manier om een belangrijk aspect van het leven op een leuke manier aan te bieden. Iets waar de kinderen de rest van hun leven baat bij zullen hebben.

Alle lof voor de illustrator Ros Asquith. Hoe leuk het boek ook is, zijn fantastische tekeningen maken het tot wat het is. De tekst is simpel maar doeltreffend en duidelijk voor de doelgroep. De illustraties passen hier perfect bij.

Wat wij ervan vonden?

Mijn oudste dochter is net 4 en zit net op school. Aangezien wij een paar maanden geleden hierheen zijn verhuisd en nog niemand kennen is het hier nog een beetje de kat uit de boom kijken. Ik heb het boek, onderwerp per dag, met haar dicht bij mij, voorgelezen met een vleugje humor. Vooral ‘hoe maak je vriendjes? kreeg veel aandacht. Op haar niveau hebben we het erover gehad. Vriendjes maken is niet makkelijk. En het kost tijd. Maar door kleine dingen als vragen naar de naam of een compliment geven kun je wel een gesprek starten. Een simpele ‘wil je met mij spelen? is op die leeftijd een hele opgave. Ondanks haar behoefte aan sociale contacten. Het moet al helemaal niet als een verplichting voelen. Ik laat haar dan ook op haar tempo de klasgenootjes leren kennen. Maar ik merk wel dat ze veel steun heeft aan dit boek. Niet alleen omdat ze het dagelijks zelf pakt, maar ook omdat ze de besproken dingen in praktijk probeert te brengen. In mijn ogen is het doel van dit boek dan dik en dwars behaald.

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere spelend leren, reizen, besparen, lekker eten en schrijven.
Sandra

3 gedachten over “Het geweldige grote vriendjesboek | Mary Hoffman & Ros Asquith”

Plaats een reactie