Opvoeding | Het kind leren opruimen doe je zo

Hoe leer je het jonge kind eigen spelgoed op te ruimen?

Heb jij ooit een kind ontmoet die opruimen geweldig vindt? Ik niet. Andersom is het nooit een probleem. In een mum van tijd kan het eruit zien alsof er een bom is ontploft. Althans mijn woonkamer wel.

Met een huis vol kinderen wordt het hier dagelijks een bende, wel een creatieve bende. Dat neemt niet weg dat er ook opgeruimd moet worden. Hoe ik dat doe met vijf kinderen onder vier jaar? Ik deel mijn tips en trucs graag met je.

Nadruk ligt op proberen

** Waarschijnlijk geheel onnodig maar ik benoem het toch. Verwacht geen perfectie. Waar kinderen zijn hoort ook creatieve bende te zijn. Zelfs ik heb dat geaccepteerd. Ook wat betreft opruimen. Het gaat niet zozeer om het goed opruimen maar om het proberen. Zelfs op jonge leeftijd ligt de nadruk op proberen.

** Zorg voor vaste opruimmomenten. Voor het eten is een uitstekend moment om alles netjes op te ruimen, voor we aan tafel gaan. Dit doen we samen, met zijn allen. Ook ik help mee. Dit werkt motiverend voor de kinderen. Blijf consequent.

Lees ook: Tips & Trucs | Leer je kind met verlies om te gaan

Maak het concreet

** Zorg voor duidelijkheid. A, wil jij alle blokken in de bak doen? B, wil jij alle boeken terug op de plank zetten? Zorg ervoor dat het voor de kinderen duidelijk is wat waar moet. Plaatjes, pictogrammen of foto’s kunnen hierbij helpen.

** Maak het leuk. Ruim op met een liedje. Wij ruimen op met Rira rommellied van de Bibaboerderij. Zo zijn er nog veel meer opruimliedjes. Of maak er een spelletje van. A, wil jij alle rode blokken in de bak doen? B, wil jij alle blauwe blokken in de bak doen?


** Wat heel belangrijk is, maar vaak wordt vergeten, is dat kinderen volledig gefocust zich in het spel kunnen storten. Door ze zonder waarschuwing uit hun spel te halen creeër je frustatie die je makkelijk kunt voorkomen. Laatste belangrijke tip die ik dan ook wil meegeven is: kondig het opruimen aan. Niet dat de kleintjes klok kunnen kijken, maar onbewust geef je ze wel tijd zich ergens op voor te bereiden, namelijk stoppen met spelen.

Lees ook: Tips & Trucs | Leer je kind je niet te onderbreken tijdens het gesprek

Positief benaderen

**  Benadruk het positieve. Niets werkt zo motiverend als complimentjes. Niet alleen bij de kinderen overigens. Jij en ik horen van de baas ook liever dat we het goed doen en niet alleen als we iets fout hebben gedaan toch?

** Leren opruimen is een proces. Het is niet realistisch te verwachten dat alle kinderen evengoed meedoen vanaf de allereerste keer. Het is een proces.

 

3 gedachten over “Opvoeding | Het kind leren opruimen doe je zo”

  1. Goed overzicht, kan ik nog best iets van leren. We hebben hier sinds kort alles heel duidelijk gesorteerd in bakken en sindsdien ruimt iedereen consequenter op. Organisatie maakt het leuker, is mijn ervaring.

Een reactie plaatsen