Het leukste buitenspeelgoed op wieltjes

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Kinderen bewegen ook van nature graag. Dankzij buitenspelen leren kinderen allerlei vaardigheid die heel handig zijn voor later. Denk hierbij aan onder andere ruimtelijke inzicht. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat kinderen die veel buitenspelen een betere hersenontwikkeling hebben, zich beter kunnen concentreren en creatiever zijn. Spelend leren ze hun fantasie te gebruiken, maar ook oplossingen te bedenken voor problemen. Verder wordt de ontwikkeling gestimuleerd want begrippen als links en rechts leer je bijvoorbeeld bewegend het beste.

Buitenspelen maakt kinderen blij. Het heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen, motorische ontwikkeling en bevordert de sociale vaardigheden. Door samenspelen leert het kind onder andere delen, op zijn beurt wachten en rekening houden met andere ideeën. Voor veel kinderen is dat het allerleukste wat er is. Lekker uitwaaien, spelen met vriendjes en vriendinnetjes. We leven helaas in de tijd waarin spelen veelal plaats heeft moeten maken voor schermen. Met als gevolg dat al deze fantastische ervaringen en cruciale vaardigheden minder goed worden ontwikkeld. Daarnaast lopen de kinderen risico op overgewicht wat weer allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengt. Des te belangrijker om dit vroeg al te normaliseren.

De laatste weken zitten we, door de coronacrisis, waarschijnlijk meer thuis dan ooit. Om kinderen te motiveren meer te bewegen, heb ik het leukste buitenspeelgoed op wieltjes voor je verzameld.

Lees ook

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen in eigen tuin

Elektrische kinderauto | Bestuurbare auto kind kiezen tips

Het leukste buitenspeelgoed op wieltjes

Buitenspeelgoed op wieltjes zijn niet alleen een gezonde manier van bewegen maar ook een manier van voortbewegen. Leuk om in je vrije tijd te doen maar het brengt je ook van A naar B. Allemaal redenen waarom dit leuk wordt gevonden door kinderen van baby af aan tot in de tienerleeftijd en zelfs later. Wil je dergelijk speelgoed aanschaffen maar zie je door de bomen het bos niet? Wij geven tips om je bij aankoop en in beginfase te helpen.

Rolschaatsen en skeelers

Tot een jaar of 7 zijn rolschaatsen een betere keus dan bijvoorbeeld skates of skeelers. Wat het verschil is? Rolschaatsen hebben vier wielen, 2 aan 2. Skates hebben 4 wielen achter elkaar en zijn het meest geschikt om stunts op te doen. Het maakt je wendbaarder. Skeelers hebben 5 wielen achter elkaar, geen remblokje en vaak een lagere schoen. Ze zijn zeer geschikt voor langere afstanden en om op hoge snelheid te rolschaatsen. De vier wielen van de rolschaatsen bieden in het begin meer stabiliteit en stevigheid zodat het kind rolschaatsen makkelijker onder de knie krijgt. Kies voor een paar dat bij de schoenmaat van het kind past en sta erop toe dat er vanaf dag 1 bescherming wordt gedragen. Denk hierbij aan een helm en knie-, pols- en elleboogbeschermers. Zeker in het begin gaat leren rolschaatsen gepaard met veel vallen en opstaan. Het is dan ook extra belangrijk je hoofd, handen, knieën en ellebogen te beschermen tegen verwondingen.

Kinderstep en space scooter

Nog zo een klassieker dat trendy blijft: Een kinderstep. Het is echter goed om een aantal dingen te weten voor je een exemplaar koopt voor je kind. Laten we beginnen met de leeftijdsindicatie en de maat. Elke fabrikant zet er een bepaalde leeftijd op voor wie de step geschikt is. Het is voor de veiligheid van je kind belangrijk je hier aan te houden. Net als bij een fiets, is een te kleine of te grote kinderstep af te raden. Zo hoort het stuur op navelhoogte te staan en handvatten niet te ver uit elkaar. Want als het kind het stuur niet goed kan vasthouden noch het vervoersmiddel kan bedienen, kan dat voor onveilige en zelfs gevaarlijke situaties leiden. Wees hier alert op. Wist je dat het per kinderstep verschilt waar het voor geschikt is? Als het goed is staat dit erbij, samen met de leeftijdsindicatie. Het is belangrijk om te weten wat het kind ermee kan doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je aankoop. Want stel je voor dat je buitenspeelgoed op wieltjes koopt dat geschikt is voor in en om het huis maar je kind gaat er mee stunten, dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen en een kapotte kinderstep. Dit inschatten kan soms lastig zijn, zoals bij jonge kinderen. Je zou dan een exemplaar koopt voor in en om het huis en dan met de kleine bespreken hoe het werkt en waarvoor het gebruikt kan worden. Zo zorg je ervoor dat hij voorzichtig is met zijn speeltje, wat weer bijdraagt bij zijn verantwoordelijkheidsgevoel.

Space scooter is een moderne step. Hoewel de bovengenoemde variant en deze veel overeenkomsten hebben, het grote verschil zit in de snelheid en veiligheid. Een space scooter kan namelijk tot 15 kilometer per uur. Dat is een ongeveer 5 kilometer per uur meer dan een gewone step. Extra belangrijk dus om beschermende kleding te dragen wanneer je hierop speelt. De meeste modellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar maar ook voor tieners en zelfs volwassenen. De twee wieler kan prima 70 kilogram gewicht dragen.

(Loop)Fietsen en skelters

Vanaf het moment dat de baby sterk genoeg is zichzelf op te trekken en de eerste stap zet kun je een loopfiets aanschaffen. Het kind ontdekt een geheel nieuwe manier van voortbewegen. Behalve grove motoriek oefenen en evenwicht houden is dit een geweldige (kracht)training dat nogal vermoeiend is. Daarnaast is de overstap naar een fiets zo kleiner.

Een kinderfiets is een geweldige investering. Echt een buitenspeelgoed dat nog jaren leuk blijft. Het belangrijkste is toch wel om de juiste maat fiets te kopen. Zeker wanneer het kind moet leren fietsen op deze, is een te grote fiets geen goed idee. Een kinderfiets op de groei kopen wordt daarom sterk afgeraden. Naast dat het ongemakkelijk kan voelen voor het kind kan het ook voor een onveilige situatie zorgen dat voorkomen kan worden. De perfecte kinderfiets en de lengte van het kind gaan hand in hand. Zo moet het kind zittend op de zadel de grond kunnen aanraken wanneer deze stilstaat. Dit om zelfstandig en veilig op- en afstappen mogelijk te maken. En de knieën mogen het stuur niet aanraken tijdens het fietsen. Door de wielmaat van de kinderfiets te matchen bij de lengte van het kind, kun je zien welke maat fiets geschikt is voor jouw kind. Het is hierbij belangrijk dat het kind in een natuurlijke zithouding op de zadel kan zitten. Nadat je kleine spruit fietsen onder de knie heeft en meer zelfvertrouwen heeft gekregen, kunnen de zijwieltjes eraf. Zorg er daarom bij aankoop voor dat het stuur en het zadel in hoogte verstelbaar zijn.

Een skelter is een trapauto met vier wielen en een tandwiel- of kettingaandrijving. Vanaf een jaar of 4 is dit een fantastische manier om te racen. Top als je een grote tuin hebt waar dit kan of in een rustige buurt woont waar kinderen veilig op straat kunnen spelen. Het prettige aan dit speelgoed is dat het direct stopt zodra het kind ophoudt met trappen. Goeie workout en leuk als afwisseling op al het buitenspeelgoed op wieltjes. Er zijn veel varianten beschikbaar. Van peuterskelters tot grote skelters met aanhanger waar 2 kinderen in kunnen.

Skateboard

Er is al een skateboard voor kleine waaghalzen van 4. Er zijn twee opties, skateboard voor jonge kinderen van 4 tot 10 jaar en een skateboard voor kinderen vanaf 10 jaar. Je kind moet zelf heel graag willen skateboarden en beseffen dat (heel vaak) vallen erbij hoort. Let bij aankoop op maximaal toegestane gewicht en maat. Lengte en schoenmaat van het kind bepalen namelijk hoe breed het skateboard deck moet zijn. Ook hierbij is het belangrijk van te voren te weten wat je ermee wilt doen. Niet elk model is geschikt voor hetzelfde. Voorkom goedkoop duurkoop en koop bij een specialist een compleet skateboard inclusief bescherming dat bij jouw kind past. Onderschat de risico’s niet en draag bescherming voor je hoofd, knieën, ellebogen en polsen dat past. Van alle buitenspeelgoed op wieltjes is dit er waarschijnlijk een waarbij ouders vooral moeten leren loslaten. Des te belangrijker de ambities van je kind te steunen.

Rijdend speelgoed

Buitenspeelgoed op wieltjes heeft de laatste jaren vooral in deze categorie veel veranderingen doorstaan. Van paarden op wieltjes tot motorvoertuigen op vier wielen met accu. Animal riding zie je tegenwoordig ook veel bij de indoor speeltuinen. Het is veilig voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten, kan zowel binnen als buiten en het is super leuk. Rollend speelgoed met een accu kan vaak prima in eigen tuin. Het is alleen niet verstandig om met de elektrische auto te sjezen waar het druk is. Een ongeluk zit dan vaak in een klein hoekje. Daarom adviseert Veilig Verkeer Nederland dat ouders met hun kinderen bespreken hoe ze het rollende speelgoed moeten gebruiken en waar. Elektrische kinderauto’s zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Vaak bestaat de keuze uit 2 soorten accu’s, namelijk 6 (1 motor) of 12 Volt (2 motoren). De tweede variant is maar liefst 4 keer sneller dan de andere. De keus is verder afhankelijk van de weg waar deze speelgoedauto mag rijden. De 12 volt auto’s kunnen namelijk prima over gras rijden. Tenslotte kun je een rijdende auto kopen waar 1 kind in past maar ook een waar 2 kinderen in passen. Voordeel van het laatste is dat er natuurlijk altijd een zusje, broertje of vriendje mee kan rijden. Super leuk. Nadeel is dat het snel te krap wordt aangezien de kinderen groter worden en meer ruimte nodig hebben. Logischerwijze is de 12 volt ook duurder, net als de tweezitter.

kinderen spelen buiten met de step - buitenspeelgoed op wieltjes mamaplaneet.nl

Redactie

1 gedachte over “Het leukste buitenspeelgoed op wieltjes”

Plaats een reactie