Hoe herken je een ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen?

Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik vanaf dag één (bij wijze van spreken) het gevoel heb dat mijn oudste dochter een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Ik vroeg Gertina Bakker naar de signalen. Wellicht herken jij jouw kind ook in deze kenmerken.

Hoe merk je dat je kind een ontwikkelingsvoorsprong  heeft?

Op het eerste gezicht is er niets aan de hand, maar toch merk je dat je kind anders is als de kinderen in je omgeving . Je ziet bij familie en/of vrienden om je heen dat jouw kind anders reageert. Je kunt er je vinger niet op leggen, maar toch weet je dat er iets is.

Wat ik jullie echt wil meegeven en wat echt heel belangrijk is: luister naar je gevoel en volg je intuïtie. Jij als ouder weet/voelt heel goed aan of er iets met je kind aan de hand is.

Je denkt misschien al dat je kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft,
maar hoe zou je dat dan kunnen bevestigen?

Je kind loopt bijvoorbeeld eerder dan leeftijdsgenoten. Maar het kan ook zijn dat je kind er langer over doet en dan het kruipen/tijgeren helemaal overslaat. Een signaal bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong is dat het stappen overslaat en het pas gaat doen als je kind zeker weet dat hij/zij het kan. Zo kan het zijn dat er niet gebrabbeld wordt, maar er komen meteen korte zinnen uit het mondje van je kind. Vervolgens komt fietsen ook in het rijtje voor. Je kind wil niet leren fietsen en/of niet met zijwieltjes proberen en op een gegeven moment geeft je zoon of dochter zelf aan dat het wil leren fietsen. Na een beetje ondersteuning  van papa of mama lukt het je kind en fietst zo weg.

Andere signalen kunnen zijn dat je kind heel snel oorzaak en gevolg kan zien. Ook kan het zijn dat je kind heel nieuwsgierig is en/of veel kennis wil vergaren en/of grote woordenschat heeft. En daarnaast complexe aanwijzingen makkelijk opvolgt.

Lees ook: Tips & Trucs | Het kind leren opruimen

Verder kun je denken aan een gevoelig kind dat zich mogelijk alleen voelt in een drukke klas, omdat zij/hij het gevoel heeft er niet bij te horen. Daarnaast kun je een sterk rechtvaardigheidsgevoel en/of verantwoordelijkheidsgevoel herkennen bij je kind.

Ook kan het zijn dat je kind hele mooie en aparte ideeën heeft en graag nieuwe ontwerpen wil maken. Jouw kind wil graag in de schijnwerpers staan en gaat de discussie aan op detail.

Lees ook: Tips & Trucs | Boodschappen met kinderen doe je zo

Aan de andere kant kun je bij je zoon of dochter zien dat hij/zij heel kritisch is op zichzelf. Ook kan het perfectionisme aanwezig zijn. Tevens kunnen buik- en hoofdpijnklachten een signaal zijn van onder andere gebrek aan uitdaging. Het moeilijk in slaap vallen is ook een bekend verschijnsel. Net als het wegdromen bij verveling en het lastig vinden om stil te blijven zitten.

Als laatste wil ik jullie er op wijzen dat jullie zoon of dochter op school gedragsproblemen kan laten zien en thuis niet. Maar ook andersom is het van toepassing; thuis gedragsproblemen en op school is er niks aan de hand.

 

Herken je jouw kind in een paar van de bovenstaande kenmerken? Meer informatie vind je op de website van Gertina Bakker

 

6 gedachten over “Hoe herken je een ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen?”

  1. eerlijk gezegd zie ik in de dingen die beschreven worden niet veel opmerkelijks….het zijn allemaal dingen die je soms in een kind ziet en die van alles kunnen betekenen. Ik herken een groot aantal in mijn zoon, maar die is verder heel gelukkig geworden ( hij is nu 26 )

Plaats een reactie