Binnenpret verzekerd: 25 tips

Binnenpret verzekerd: 25 tips

Iedereen die voor de kinderen zorgt, weet dat kinderen vermaken, zeker met slecht weer buiten, soms een uitdaging kan zijn. Zeker tijdens de wintermaanden. En natuurlijk weet ik dat het gezond is dat kinderen zich vervelen en zichzelf vermaken. Uiteraard zijn er ook indoor speelparadijsen, bibliotheken en kindermusea maar thuis kan het net zo leuk zijn. Daarnaast, nu de warme, zonnige dagen plaats hebben gemaakt voor korte, natte, koude dagen zullen de kinderen zich sowieso wat vaker binnenshuis moeten vermaken. Ik geef je 25 tips.

1-Hutten bouwen

Kinderen zijn dol op bouwen en creeen. Haal de kussens van de bank, dekens en lakens uit de kast en ga (samen) hutten bouwen. Zo kun je stoelen en tafels gebruiken als wanden, maar ook de kussens kunnen prima dienen als muren. Je draagdoeken kunnen ook goed van pas komen.

2- Filmpje kijken

Er gaat niets boven een filmmarathon op een regenachtige dag. Zet een dvd op of Netflix aan. Keuze is vaak reuze. Persoonlijk vind ik het geen straf om samen met mijn kinderen Frozen te kijken. Of Happy Feet. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die erg geschikt zijn voor het hele gezin.

koekjes bakken

 

3-Samen bakken

De moderne moeder is tegenwoordig vaak veel te druk om ‘voor plezier’ te koken. Afhankelijk van het kind en diens leeftijd en interesse, kun je samen bakken. Cupcakes, cake pops of zandkoekjes decoreren is natuurlijk erg leuk. De kinderen kunnen roeren en de kom aflikken, een zeer belangrijke taak.

4- Prinses, piraat of K3?

Haal de verkleedkleding en handpoppen uit de kast, bouw een podium en moedig de kinderen aan een toneelstuk op te voeren. Zing samen liedjes. Of misschien een dans-of een modeshow. Gordijnen dicht en gewoon meedoen. Laat het kind in je naar buiten 🙂

5- Interactief voorlezen

Pak een handpop of een sok en vertel een verhaal of lees een boek voor.  Betrek je kind erbij door vragen te stellen. Niet alleen leuk maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling.

Kinderboeken
6-Ballonnentennis

Er zijn ontelbaar aantal spelletjes dat je (samen) binnenshuis kunt spelen. Ballonnentennis is vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt is een vliegermepper per kind en een aantal opgeblazen ballonnen. Succes verzekerd.

7-Bouwen met plastic bekers en borden

Waar kun je tegenwoordig niet mee bouwen? Bekers en borden stapelen heeft iets weg van circus en doet het altijd goed bij de kinderen. Je zou het zelfs kunnen combineren met bowlen. Erg leuk.

8-Knikkerbaan van wc-rollen

Maak met wc-rollen een knikkerbaan op de deur. Of, in de sinterklaasperiode, een pepernotenfabriek. Heel simpel, door een paar keuken-en wcrollen op te plakken. Dat houdt ze uren zoet!

9- Sensoryplay

Sensorybak met (gekleurde) rijst, pasta of pepernoten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Voeg er bakjes, vormpjes, diertjes of auto’s bij en de kinderen zijn er even zoet mee. Super leuk!

10- Kleurplezier

Heb je nog een grote lege doos staan? Zet je kind in de doos en geef hem/haar wat kleurtjes. Het is dat ik geen kartonnen doos in huis heb waar ik zelf ook in pas. Dolle pret verzekerd!

Afplaktape

11- Afplaktape

Geen way2play maar wel afplaktape in huis? Geef je kind wat autootjes en de pret kan beginnen.
Let wel op, kan moeilijk af te halen zijn. Mocht je nog een mooie of nieuwe vloer hebben, zou ik dit niet zo heel snel doen. Mijn boefjes maken met rietjes/ijsstokjes en blokken ook wel wegdelen. Een prima alternatief.

12- Kussengevecht

Laat het kind in je vrij en hou een kussengevecht met je kinderen. Het zijn de kleine dingen die het em doen. Herinneringen maken die later meer gewaardeerd zullen worden dan jij nu vermoed.

13-Kleien

De kinderen hebben de vrije hand met klei. Zo kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten en dat creëren wat zij willen. Vrij weinig richtlijnen. Er zijn maar weinig kinderen die kleien niet leuk vinden. Wil je het nog leuker maken? Zet bakjes met wiebelogen, knopen, rietjes, ijsstokjes en wat dieren neer. Qua ontwikkeling stimuleren scoort dit heel hoog.

Klei

14-Verven / Tekenen

Verven hoeft niet perse met kwasten. Wat dacht je van knikkers, in een doos. Of met watjes en knijpers. Vork of
veertjes. Alles kan. En als je het netjes wilt houden, dan maak je gebruik van een plastic zipper zakje. De allerkleinsten vinden dit wel leuk. Voor even, dat wel. En anders plak je er een badactiviteit achteraan. Vies worden is niet alleen vrij normaal, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen.


15-Spelen met scheerschuim

Scheerschuim en kleurstoffen zijn een onwijs leuke manier om je kind te vermaken. Een wattenstaafje of een trekker erbij en ze vermaken zich voor een poos.

rietjes

16-Sieraden maken

Kettingen en armbanden maken van rietjes of pasta. Erg leuk! En goed voor de fijne motoriek.

17- Spinnenweb

Je hebt een wasmand nodig en wat touw of wol. Maak een spinnenweb voor je kleine en ‘verstop’ wat speeltjes en knuffels onderin. Maak het een realistische uitdaging om ze te bevrijden. Vooral leuk voor een baby of dreumes.

18- Ballenbak

Zet een zwembad in je woonkamer en vul het met ballen of ballonnen. Ongeacht de leeftijd, is dit een mega succes. Heb je geen zwembadje maar wel een campingbedje? Een uitstekend alternatief, weet ik uit ervaring.

Ballenbak

19- Gezelschapsspel

Iets wat in je kast hoort, vind ik persoonlijk. Spellen geschikt voor het hele gezin. Er zijn ontelbaar aantal spellen beschikbaar voor kinderen van alle leeftijden. Speel samen een spel. Of maak een puzzel.

20- Experimenteren

Leg wat skittels in een cirkel op een bord en gooi er wat warm water overheen. Regenboog! Geef bloemen een andere kleur door kleurstof toe te voegen in een vaas met bloemen. Of misschien iets anders simpel wat jij vroeger deed toen je jonger was.

21- Knutseltijd

Maak samen de stoomboot van Sinterklaas een pietjes van propjes crepepapier of kleur samen een kleurplaat in.

Kleuren

22- Origami

Afhankelijk van je ervaring en leeftijd van je kinderen, is origami erg leuk om samen te maken. Wordt het een vogel, een kikker of misschien Pikachu?

pizza

23- Samen Pizza maken

Ga samen pizza maken. Laat het kind je helpen met ‘versieren’ of iets aangeven. Kinderen vinden het geweldig mee te helpen in de keuken.

24- Samen de was opvouwen

Ja echt, samen de was opvouwen. Je kind gaat ervan genieten ook om samen de sokken op te vouwen, de handdoeken op te hangen. Tijdens opvouwen kun je trouwens de leukste gesprekken hebben. Quality time!

25- Picknick

Wie zegt dat je een picknick alleen buiten kunt hebben? Doe eens gek, hou de picknick binnen. Betrek je kind bij de voorbereiding. Dit soort momenten zullen ze zich herinneren als ze oud en grijs zijn.

En zo zijn er werkelijk nog duizenden ideeën wat je samen met je kinderen zou kunnen doen op een regenachtige winterdag, gewoon binnenshuis. Probeer er niet tegenop te kijken maar zie het als een mogelijkheid voor quality time met je kinderen. Een (extra) kans mooie herinneringen te maken.

Wat doe jij op een regenachtige winterdag?

 

 

 

4 gedachten over “Binnenpret verzekerd: 25 tips

Een reactie plaatsen