Last van hoofdpijn? 10 beste huismiddeltjes

De een is er gevoeliger voor dan een ander maar iedereen heeft er wel eens last van: hoofdpijn. Ook ik heb periodes waarin ik extra gevoelig ben voor hoofdpijn. Stressvolle periodes als de periode waar ik mij momenteel in bevind. Een zware baan, slapeloze nachten, vermoeidheid, stress, te veel hooi op je hork nemen, geen me time….en maar op automatisch piloot doorgaan. Herkenbaar? In de loop der tijd heb ik heel wat tips verzameld. Sommige gekregen door ervaringsdeskundigen. Sommige zelf gevonden op internet en uitgebreid getest en de rest is niets meer dan eigen levenservaring. Deze tips wil ik met je delen. Hopelijk helpt het je sneller van je hoofdpijn af te komen.

1. Water

Verrassend genoeg is water een van de meest effectieve natuurlijke remedies tegen hoofdpijn. Uitdroging is vaker de boosdoener dan je soms zou denken. Meer informatie over het belang van vocht vind je op de site van voedingscentrum.

2. IJspak

Behalve een mooi huidje, is een ijspak je beste vriend wanneer stress de oorzaak is van je hoofdpijn. Een ijspak voor je voorhoofd kan wonderen doen. Het koude ijs helpt namelijk de bloedvaten te verkleinen en de bloedsomloop op een specifiek gebied te verbeteren.

Om een ijspak te maken, doe je eenvoudig wat ijsklontjes of gemalen ijs op een handdoek en wikkel je het in. Houd de handdoek met het ijs een paar minuten op uw voorhoofd. Je kunt ook een tijdje een natte handdoek in de vriezer houden en ongeveer 10 minuten lang de koude handdoek op je hoofd en de slapen gebruiken.

3. Warm water

Door een straal warme water op je nek en rug zorg je ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Een heerlijk warme douche dus. Een zeer aangename manier om te ontstressen en van je hoofdpijn af te komen.

Een andere manier van je hoofdpijn af te komen door middel van heet water is je handen in warm water dompelen gedurende 10 tot 15 minuten. Dit is overigens ook heel goed voor je doorbloeding. Elke avond hetzelfde doen met je voeten is meer een tip voor mensen met een chronische hoofdpijn.

4. Citroen

Gas in je maag kan heel vervelend zijn. Hierdoor kan je zelfs hoofdpijn krijgen. Een glas warm water met daarin een halve citroen geperst is de manier om van je hoofdpijn van te komen.

5. Appel(azijn)

Heb je op de vroege ochtend al hoofdpijn? Neem dan een stukje appel met daarop wat zout. Drink daarna een glas warm water.

Of druppel 2 tot 3 eetlepels appelazijn is een bak met heet water en stoom het in met een handdoek boven je hoofd. Dit doe je zo een kwartiertje. En weg is je pijn.

Een derde manier om van je hoofdpijn af te komen is een glas water met 2 theelepels appelazijn. Je kan hier wat honing of citroen aan toevoegen als je dat wilt.

6. Pepermunt

Pepermunt doet niet alleen wonderen voor je adem maar ook tegen hoofdpijn. Het heeft een rustgevende eigenschap waardoor het zeer aangenaam werkt als verlichter van je hoofdpijn. Drink thee met de smaak van pepermunt, adem wat pepermunt stoom in of laat je masseren met pepermuntolie.

7. Gember

Dat gember geweldig is voor je gezondheid weet je misschien al. Door driemaal per dag gemberthee te drinken helpt het de hoofdpijn te verlichten door ontstekingen in je lichaam te verminderen en door de bloedvaten te ontspannen. Gember activeert ook natuurlijke opiaten in de hersenen die helpen bij het verminderen van de pijn.

8. Eucalyptus olie

Eucalyptus staat bekend als middel tegen ontstekingen maar ook als pijnverzachter. Neem wat eucalyptusolie en masseer je voorhoofd gedurende 15 tot 20 minuten. Jij voelt je langzamerhand meer ontspannen en je hoofdpijn gaat weg. Je zou deze olie ook kunnen mengen met amandel- of kokosolie.

9. Kaneel

Door blootstellingen aan koude lucht kun je hoofdpijn krijgen. Hoofdpijn veroorzaakt door verkoudheid kun je het beste verhelpen met kaneel. Maak een dikke pasta door kaneelstokjes te malen en te mengen met water. Breng deze pasta aan op je voorhoofd en laat het 30 minuten rusten. Was de pasta af na een half uur.

10. Betelblad

Betelbladeren hebben koeleigenschappen die hoofdpijn effectief kunnen verminderen. Maak een dikke pasta door 2-3 betelbladeren te malen en laat het een half uur lang op je hoofd rusten. Je kunt ook een paar betelbladeren kauwen om hevige hoofdpijn te verminderen.

Het is in alle gevallen heel belangrijk snel een remedie te zoeken voor je hoofdpijn. Heb je vaker dan normaal last van hoofdpijn dan is een bezoekje aan een arts sterk aan te raden.

Wat is jouw beste tip bij hoofdpijn?

Lees ook

Anticonceptie voor mannen afgekeurd vanwege bijwerkingen

Wat langdurig stress met je kan doen

Matcha theepoeder | Wat maakt deze groene thee een superfood?

Opvoeding | Eerste hulp bij groeipijn

moeder met hoofdpijn zit aan tafel met ogen dicht en hand op haar hoofd

Redactie

4 gedachten over “Last van hoofdpijn? 10 beste huismiddeltjes”

  1. Ik heb moerasspirea in de kruidentuin staan. Bij opkomende hoofdpijn maak ik groene thee met moerasspirea en gember. Dit werkt bij mij net zo goed als een aspirine.

    Beantwoorden

Plaats een reactie