Waar moet je op letten bij een visgraatvloer?

Je overweegt een houten vloer in de woonkamer. Sowieso een fantastische keus, maar hiermee ben je er nog lang niet. Er zijn immers veel soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Denk hierbij aan massief eiken houten vloer, Wengé, Jatoba, Maple en ga zo maar door. Je wilt graag een stijlvolle tijdloze uitstraling en beseft dat de vloer hier een bijzonder grote invloed op heeft. Daarom overweeg je een visgraatvloer. Maar ook hier zijn er veel opties. Hoe zorg je ervoor dat je door de bomen het bos ziet? Geen zorgen. Wij geven je een spoedcursus ter voorbereiding op je aankoop.

Wist je dat de visgraatvloer in de 16e eeuw al werd gelegd door de Italianen? Lange tijd zag je het alleen in de paleizen, kastelen en herenhuizen. Het was een teken van grote luxe, stijl en hoge status. Hoewel deze vroeger inderdaad alleen voor de allerrijksten was weggelegd is dat lang niet meer het geval. Toch zijn er een aantal dingen die je wel moet weten voor je een visgraatvloer in je woonkamer hebt liggen.

Waar moet je op letten bij kopen van een visgraatvloer?

In tegenstelling tot andere vloeren dankt de visgraatvloer zijn naam aan het legpatroon. Het is in verschillende maten, materialen en kleuren beschikbaar. Zo kun je een visgraatvloer kopen van laminaat, klik PVC, lijm pvc maar ook lamelparket of multiplank en traditioneel visgraatparket. Verder zijn er verschillen in dikte van de planken maar ook grootte. Afhankelijk van de ruimte waar de houten vloer komt te liggen, woonstijl en smaak en natuurlijk budget kun je een keus maken. Hieronder leg ik de overeenkomsten en verschillen uit.

Laminaat visgraat – Simpelweg laminaat met visgraat patroon. Er zijn verschillende soorten ondervloeren die je hieronder kunt gebruiken om een vlakke ondergrond te krijgen. Een ondervloer bepaalt ook hoe geluiddempend de vloer is. Woon je in een appartement met een woning onder je, dan is sowieso raadzaam als niet verplicht voor een geluidsabsorberende ondervloer te kiezen. Verder doe je er goed aan om na te denken over de ruimte waarin de visgraat laminaat komt te liggen. Hoe groot is de ruimte en hoe intensief zal het worden gebruikt? Dit omdat het patroon en kleur een ruimte optisch groter of kleiner kunnen maken. Verder is laminaat ook goed geschikt voor vloerverwarming.

Klik PVC visgraat – Een zwevende vloer oftewel een PVC met klikverbinding. Deze mooie vloer is gemaakt van kunststof en daarom beter bestand tegen vocht. Dat maakt een PVC vloer ideaal in vochtige ruimtes zoals de keuken. Vooral combinatie tussen de voordelen van PVC en de stijlvolle uitstraling van het visgraat legpatroon maakt de PVC visgraat vloer erg trendy. PVC is namelijk vrij dun, waardoor deze ideaal is voor op een vloerverwarming. Het laat de warmte immers sneller door. Een geluiddempende vloer waarbij een vlakke grond een must is. Hoewel deze net zo makkelijk in onderhoud is als laminaat, kan een massieve klik PVC bij extreme warmte (zonlicht) wel uitzetten, hier is een rigid klik pvc beter toepasbaar.

Lijm PVC visgraat – Een verlijmde PVC vloer waardoor er geen ondervloer nodig is, maar moet de ondergrond wel echt egaal zijn. En zal er dus altijd eerst geëgaliseerd moeten worden. Verder kun je deze variant niet makkelijk zelf leggen of meenemen bij een verhuizing.

Lamelparket / Multiplank visgraat – Planken bestaand uit meerdere onderlagen lagen en een eiken toplaag. Dit om te voorkomen dat het hout teveel gaat werken. Deze wordt vaak zwevend gelegd in visgraat motief en kan dus meeverhuizen. Wordt het verlijmd dan voorkomt dit werking van het hout en splijten.

Traditioneel Visgraatparket – Massief houten vloer met visgraat patroon ook bekend als tapis. Zoals uitgelegd zegt het motief niets over het materiaal. De bovengenoemde varianten zijn niet meer van echt hout te onderscheiden. Toch wordt de houten visgraatvloer als de traditionele visgraat gezien en draagt het de naam ter onderscheiding van de moderne varianten. Het was tenslotte de eerste in zijn soort. Lang voor de bovengenoemde voorbeelden of Hongaarse punt kwam. En nog steeds is de traditionele visgraat één van de meest gekozen houten vloeren in huis. Je ziet het met name in een moderne of industriële interieur. Er zijn wel 20 verschillende houtsoorten waar de klassieke visgraatparket van wordt gemaakt. De bekendste is toch wel eiken. Voor- en nadeel van een houten vloer als deze is dat het wel degelijk geschikt is voor vloerverwarming. Het laat echter moeilijker warmte door maar houdt het wel weer langer vast. Met een vloerverwarming heb je, als het goed is, nauwelijks te maken met temperatuurschommelingen die je keuze voor een houten vloer ten goede komen.

Voor- en nadelen van visgraatvloeren

We vatten alle tips nog even kort samen. Een mooie visgraatvloer is een absolute sfeermaker van het huis. Het staat prachtig en je kunt je woonstijl nog steeds een geheel eigen draai geven met een klassieke eyecatcher in je interieur. Qua formaat kan het in principe in elke ruimte worden gelegd. Het is alleen niet altijd vochtbestendig. Dat gezegd te hebben is het goed om na te denken wat voor planken geschikt zijn voor de woonkamer of de kamer waar deze komt te liggen. Smalle planken maken de ruimte optisch drukker, terwijl de bredere planken het juist rustiger maken. Over het algemeen maakt een visgraatvloer de kamer in lengte groter. Verder is het goed te weten dat visgraatvloeren nogal prijzig kunnen zijn. Het patroon leggen is nogal een tijdrovend proces wat het leggen door een vakman duurder maakt. Toch wordt het sterk afgeraden visgraatvloeren zelf te leggen. Het is nogal een complex proces. En een fout is snel gemaakt. Zo kan een kleine afwijking gemakkelijk voor een kier zorgen. Laat deze daarom altijd door een ervaren vakman leggen. Wanneer correct gedaan, inclusief de afwerking met plinten, kunnen visgraatvloeren ongeveer 30 jaar mee. Wij zien het als een investering waar je nog jaren plezier van hebt.

Houten vloer visgraat patroon met vloerverwarming tips MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie