How to: Koffer slim inpakken voor de vakantie

Je gaat op vakantie en neemt mee…een outfit voor elke dag, de favoriete knuffel van je kind, de petten van je partner, make-up en accessoires, de halve schoenenkast, spelletjes…voor je het weet heb je meer koffers dan de kofferbak van je auto aankan of meer dan toegestaan is bij de vliegmaatschappij.

Je koffer inpakken a la Marie Kondo

De Japanse opruimgoeroe heeft ons via haar boek en Netflix programma geleerd hoe zij het huis opruimt in stappen. Dezelfde methode kun je heel goed gebruik bij het inpakken van de koffer. Voorkom inpakstress en gebruik deze tips.

1. Maak van tevoren een vakantie checklist

Dit kan ouderwets met pen en papier of door een app te gebruik. Zelf gebruik ik hiervoor notities op mijn smartphone. Door een lijstje te maken, of het je ding is of niet, voorkom je wel stress. Je kunt zo immers niets vergeten. De oplader van de telefoon niet vergeten. De e-reader. Zonnebrand voor de kinderen en jezelf. Vergeet je de reispapieren en kleingeld niet voor onderweg? Ik zweer erbij! Je kunt dezelfde checklist ook voor de terugreis gebruiken.

2. Maak setjes kleding

Volgens Marie Kondo is het belangrijk dat spullen plezier opleveren. Selecteer daarom kleding die je mee wilt nemen en maak setjes. Handig voor jezelf en ideaal voor de kinderen. Bedenk van tevoren wat waarbij past, wees super selectief en kies basisstukken waar je onderling mee kunt combineren. Pak ze indien mogelijk samen in. Ook handig met uitpakken straks.

3. One-piece outfit

Mijn grote favoriet als het gaat om minimalistisch inpakken. Pak een aantal one-piece outfits in. Geen gedoe met matchende shirt of rok zoeken en je reist hierdoor een stuk lichter. Ideaal!

4. Less is more

Als we het over zo licht mogelijk inpakken hebben. Kies een aantal toffe shirts van de Black Bananas herenkleding bijvoorbeeld en pak 2 korte broeken in en de man is klaar. Zo creëer je gemakkelijk meer ruimte voor jou en de kinderen 😇

Lees ook

Zien op Netflix | De beste programma’s over opruimen

Boekenpret | De mooiste kinderboeken van april

Vliegvakantie met kinderen duur? Dat hoeft niet!

5. Vouwen of rollen?

Door de kleding zoveel mogelijk op te rollen bespaar je veel kofferruimte. Hou wel rekening dat kreuken hierdoor niet bepaald minder worden. Elk voordeel heeft een nadeel zeg maar. Super handig dus, maar dan wel als je op je vakantieplek een strijkijzer hebt staan.

6. Lastige keuzes maken

Lastig wanneer schoenen je lust en je leven zijn. Maar wanneer je efficiënt je koffer wilt inpakken moet je keuzes maken. Kies daarom 2 paar schoenen uit, naast het paar dat je onderweg draagt. Kies verstandig zodat je outfits nog steeds passen bij de schoenen.

7. Loze ruimte benutten

Een super fijne hack: Benut alle ruimte zo slim mogelijk. Vul de schoenen met sokken, zwemkleding en accessoires. De breekbare parfumflesjes kun je prima in de kleding oprollen bijvoorbeeld.

8. Zoek alternatieven

Afhankelijk van je vakantiebestemming is het verstandig na te denken of het wel nodig is handdoeken en grote badlakens mee te nemen. Het neemt namelijk altijd erg veel ruimte in beslag. Wil je geld besparen, overweeg dan een superdunne, multifunctionele hamamdoek. Hetzelfde geldt voor grote flessen deodoranten en crèmepotten. Gebruik in plaats hiervan samples en miniverpakkingen.

9. Zware spullen inpakken

Probeer om de zwaarste spullen aan de kant van de wieltjes in te pakken. Je denkt er misschien niet zo snel aan maar hierdoor staat je koffer een stuk stabieler.

10. Boeken mee

Natuurlijk wil je leesvoer meenemen voor jezelf en de kinderen. Boeken zijn alleen meestal zo zwaar waardoor het toegestane gewicht snel wordt overschreden. Kies daarom voor een e-reader. Hierdoor kun je gemakkelijk honderden boeken meenemen 😁

11. Vloeibare producten mee op reis

Pak vloeibare producten apart in een toilettas. Of draai de dop open, leg er een boterhamzakje of vershoudfolie op en draai de dop weer dicht. Dit doe je natuurlijk om lekken te voorkomen. Want niets is zo vervelend dan je koffer openmaken en overal douchegel op je kleding aan te treffen.

12. Vermaak voor de kinderen

Als je het de kinderen vraagt dan willen ze 12 volle koffers met speelgoed meenemen. Betrek ze erbij nadat jij een minimalistische selectie hebt gemaakt van de meest multifunctionele speelgoed die bij je kinderen past. Laat ze daarna kiezen tussen een aantal items.

13. Elektrische apparaten

Pak de stijltang, oplader voor de telefoon en andere elektrische apparaten die per se mee moeten apart in. Stop ze in een zijvak in de koffer waar ze op hun plek blijven zitten en jij ze snel kan vinden.

14. Accessoires

Haal je ketting door een rietje om te voorkomen dat het in de knoop raakt onderweg. En gebruik pillendoosjes om bijvoorbeeld oorbellen in mee te nemen. Want echt niet dat je vlak voor je de deur uit moet nog even de ketting uit de knoop wilt halen of de tweede oorbel wilt zoeken. Voorkom vakantiestress door van tevoren praktisch na te denken.

15. In geval van verlies

Ga je vliegen of moet je je koffer bij het hotel afgeven? Zorg ervoor dat er ook in je koffer een briefje te vinden is met je contactgegevens. Mocht het gebeuren dat de kofferlabel eraf valt of door omstandigheden onleesbaar wordt, kunnen ze op deze manier toch nog achterhalen dat de koffer van jou is. Kleine moeite, groot plezier!

16. Handbagage

De belangrijkste spullen zoals de reisdocumenten als je legitimatie en visum, portemonnee met pinpas en creditcard, medicijnen, eten en drinken voor onderweg en de telefoon wil je natuurlijk bij de hand hebben. Dat is het allerbelangrijkste om bij je te hebben. Pak deze daarom niet in je koffer in maar in je handbagage.

17. De koffer zelf weegt ook wat

Wanneer je met de auto op vakantie gaat is het misschien niet zo een issue maar wel wanneer je gaat vliegen. Het gewicht van je koffer is niet alleen afhankelijk van hoe slim jij de koffer inpakt.  De koffer zelf weegt natuurlijk ook wat. En ja dat kan nogal zwaar meetellen. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van de vakantiekoffer.

18. Weeg je koffer van tevoren

Niets zo vervelend als je stinkende best doen de koffer zo slim en efficiënt mogelijk in te pakken om op het vliegveld erachter te komen dat je bagage toch echt te zwaar is. Dit kun je makkelijk voorkomen door thuis de ingepakte koffer te wegen. Als het thuis te zwaar is kun je nog dingen eruit halen bijvoorbeeld.

Lees ook

De Warrige Weermachine van Ravensburger

Powerbank | Onmisbaar onderweg

Bescherm je kind tegen de zon

koffer inpakken is vaak een drama. hier een foto van een bruine leren koffer met een sjaal en een fotocamera voorbereid op reis gaan

Redactie