Huidkanker & het belang van insmeren

Huidkanker blijkt de meestvoorkomende vorm te zijn. Wist je dat je door een gezonde leefstijl kanker kunt voorkomen? En dat door een vroege constatering 99% kans is op genezing? Nu de zon steeds meer gaat schijnen, vind ik het belangrijk om hierbij, en het belang van insmeren, stil te staan.

Wat is huidkanker en hoe wordt het veroorzaakt?

Door UV-straling worden de huidcellen beschadigd. Hiermee verwijder je de natuurlijke bescherming van je huid. De ontspoorde cellen, die normaal gesproken worden opgeruimd door het afweersysteem van de huid, kunnen huidkanker vormen.
Niet alleen de zon doet dat, maar ook zonnebank. Het laagje bescherming dat je huid bij de geboorte kreeg wordt steeds dunner. En je huid steeds kwetsbaarder.

Hoe lichter het huid, des te kleiner de natuurlijke bescherming tegen de UV-straling. Des te belangrijker het is om goed voor je huid te zorgen.

Huidkanker kan erfelijk zijn maar is dat in de meeste gevallen niet.

Hoe herken je verdachte huidvlekjes en wanneer moet je aan de bel trekken?

Een ruw plekje op je huid dat maar niet weggaat, een rood wondje dat maar niet geneest of een bestaand vlekje dat lijkt te groeien of gaat bloeden. Er zijn verschillende soorten huidkanker en ze uiten zich allemaal anders.

Wist je dat er meerdere vormen van huidkanker zijn, maar melanoom de bekendste en meest ernstige variant is?

Melanoom is de kwaadaardigste vorm. Het ziet eruit als een moedervlek en kan overal op het lichaam ontstaan. Wanneer je op een jonge leeftijd meerdere keren bent verbrand, regelmatig onder de zonnebank ligt of ontzettend veel moedervlekken hebt. Dit in combinatie met een lichte huid en veel sproeten geeft een vergrote kans op Melanoom.

Heb jij een moedervlek dat groeit, pijn doet, jeukt of wat dan ook? Het is van levensbelang verdachte moedervlekken zo snel mogelijk door je arts te laten nakijken.

Plaveiselcelcarcinoom kan in de opperhuid ontstaan. Het ziet er vaak niet direct verdacht uit, in een vroeg stadium, en wordt daardoor regelmatig niet op tijd ontdekt. Het is vaak een plekje of een bult met een ruw oppervlakte dat steeds groter wordt. Heb je een huidkleurig of rossig huidvlek of wondje op bijvoorbeeld je hoofd, oren, lippen, handen of benen? Maak dan een afspraak bij de huisarts om huidkanker uit te sluiten.

Basaalcelcarcinoom is meestal niet levensbedreigend zoals de bovenste twee varianten, maar het is en blijft huidkanker met een groot inpakt voor je leven. Het komt vaak voor in het gezicht, maar op de kale hoofd en op andere lichaamsdelen die vaak ontbloot in de zon zijn. Een knobbeltje, vaak met een bloedvaatje en parelmoerige glans, dat langzaam groeit wordt vaak gezien voor een eczeemplekje.

2 dames liggen op het strand te zonnen

Hoe minimaliseer ik kans op huidkanker?

♦ Mijd de zon tussen 10 en 15 uur
♦ Gebruik hoofdbescherming als een pet, hoed of muts
♦ Smeer je meerdere keren per dag in met een zonnebrandcrème
♦ Bescherm je huid ook in de schaduw
♦ Minimaliseer gebruik van zonnebank
♦ Gebruik ook in de winter (op wintersport) zonnebrandcrème

Lees ook: Baarmoederhalskanker | De feiten en fabels | Het gevaar van onwetendheid

Welke zonnebrandcrème is het beste en hoe vaak moet ik insmeren?

Wat het beste is voor jou is heel persoonlijk. Wanneer jij of je kind een gevoelige huid hebben, is een natuurlijke zonnebrandprotectie, zonder chemische ingrediënten, aan te raden. Denk hierbij aan merken als Naif en Drs.Leenarts.

Het is sowieso verstandig baby’s niet direct in de zon bloot te leggen. Verder is het aan te raden kinderen met minimaal factor 30 in te smeren. Voor volwassenen wordt factor 50 geadviseerd.

Op de site van KWF kun je je huidtype bepalen en zien welke SPF (Sun Protection Factor) jij nodig hebt.

Wist je dat een vaak verbrand huid sneller rimpels vormt op oudere leeftijd?

Verder is het slim de site van de consumentenbond te checken. Vorig jaar hebben zij maar liefst 15 zonnebrandproducten getest waarvan de meesten een lagere bescherming boden dan op de verpakking aangegeven. Goedkoop bleek niet altijd duurkoop. En prijzige producten stonden niet altijd voor meer bescherming en kwaliteit. Hier hebben de meeste fabrikanten overigens wel wat mee gedaan toen.

Hoe vaak smeer jij je in? Lig je vaak onder de zonnebank? Welke zonnebrandcrème gebruik je voor je kind? Ik ben heel benieuwd naar jouw bescherming tegen huidkanker.

bab met zonnebril op ligt op een stranddoek te zonnen

3 gedachten over “Huidkanker & het belang van insmeren”

 1. Artikel over de zonnebrand leugen: Hoe zonnebrandcrème eigenlijk kanker veroorzaakt

  Het is weer uitermate lekker weer in Nederland. Mensen gaan massaal naar het strand om lekker bruin te bakken. De flessen zonnebrand vliegen als warme broodjes over de toonbank. Zonlicht zou namelijk huidkanker veroorzaken, dus is het zaak om je goed in te smeren. Maar is dat eigenlijk wel zo, of worden we wederdom weer gruwelijk bedrogen?

  Je hoort vaak genoeg om je heen dat blootstelling aan de zon huidkanker kan veroorzaken. Dat is echter niet helemaal het geval. Zonlicht zorgt er juist voor dat je lichaam een resistentie opbouwt tégen kanker. Bij het zoeken naar de oorzaak van huidkanker en veel van de verschillende andere kankers zou men misschien eens moeten kijken naar het smeren van zonnebrandcrème en een tekort aan zonlicht/ultraviolette straling.

  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zonnebrand juist kanker veroorzaakt, doordat het de opname van UV-straling door je lichaam blokkeert. UV-straling zorgt er namelijk voor dat je lichaam vitamine D produceert.

  Vitamine D is van levensbelang, omdat het een enorm positieve invloed op je immuunsysteem heeft. Recent onderzoek http://www.naturalnews.com/021892.html

  toont aan dat vitamine D de kans op kanker tot zo’n 77% reduceert. Dit betreft alle veel voorkomende kankers zoals borstkanker, huidkanker, darmkanker longkanker, hersenkanker etc.

  Door zonnebrand te smeren zorg je er dus voor dat je de benodigde hoeveelheid vitamine D niet tot je krijgt, wat kanker in de hand werkt. Daarnaast bevatten veel van de zonnebrandcrèmes verschillende giftige en kankerverwekkende http://www.digitaljournal.com/article/199129

  chemische ingrediënten. Deze stoffen worden bij het insmeren rechtstreeks door de huid opgenomen.

  “Maar als je geen zonnebrandcrème smeert zul je toch verbranden?”

  Ja, dat kan zeker zo zijn en er wordt hier natuurlijk niet beweerd dat verbranden gezond is voor je. Maar verbranden is vooral het gevolg van een gebrek aan antioxidanten in je voeding. Daarom is het zaak dat je er voor zorgt dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt door bijvoorbeeld veel bessen te eten of microalgen supplementen tot je te nemen, zoals chlorella, spirulina, astaxanthin etc. Daardoor zal je lichaam een natuurlijke resistentie opbouwen tegen DNA-mutaties door de straling.

  Per huidstype verschilt het natuurlijk ook hoelang je in de zon kan blijven. Mocht je (zoals ik) een erg lichte huid hebben, dan raad ik aan om een biologische zonnebrandcrème aan te schaffen voor als je bijvoorbeeld van plan bent om uren in de zon te blijven. Echter blijft het dan nog wel zaak om sowieso je dagelijkse onbeschermde hoeveelheid zonlicht/UV-straling tot je te nemen.

  Mike Adams van HealthNews.com http://www.naturalnews.com/Index.html

  heeft grondig onderzoek gedaan naar dit hele fenomeen. Hij heeft hier een kleine videopresentatie over gemaakt die ik ten zeerste aanraad. Hij schetst een kristalhelder beeld van de zonnebrand leugen en geeft u het feitenoverzicht. Hieronder is de presentatie te bekijken.

  http://www.wacholland.org/nl/nieuws/de-zonnebrand-leugen-hoe-zonnebrandcr%C3%A8me-eigenlijk-kanker-veroorzaakt

  The Truth About Sunlight, Cancer and Vitamin D – Part 1/3

  http://www.youtube.com/watch?v=Cd1NVsZcgRI&feature=player_embedded#!

  The Truth About Sunlight, Cancer and Vitamin D – Part 2/3

  http://www.youtube.com/watch?v=Cb-r2LLaKA0&feature=player_embedded

  The Truth About Sunlight, Cancer and Vitamin D – Part 3/3

  http://www.youtube.com/watch?v=nOmWGQVURHw&feature=player_embedded

Een reactie plaatsen