Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

In uitzonderlijke gevallen kan een woning huren in je voordeel zijn. Wanneer je bijvoorbeeld veel reist voor je werk of door gezondheidsproblemen geen huis kunt kopen. In de meeste gevallen heeft kopen echter veel meer voordelen. Terwijl de huurprijzen de pan uit rijzen, genieten we al een aantal jaar van zeer lage hypotheekrente. Door dit voor 10, 20 of 30 jaar vast te zetten zorg je ervoor dat de maandlasten aangenaam laag blijven. Een eigen huis is daarnaast ook een appeltje voor de dorst. Ben jij nog niet bezig met je pensioen regelen, dan is een woning kopen een slimme overweging. Zie een hypotheekvrij huis als een royale aanvulling op je pensioen. Je kunt desnoods kleiner gaan wonen en van de overwaarde leven. Kortom op lange termijn is de aankoop van een eigen woonhuis financieel verstandiger. Maar wat kost het kopen van een huis eigenlijk? Met welke kosten moet je rekening houden als je een huis koopt? Wat houdt kosten koper precies in? We nemen het kostenplaatje met je door.

Lees ook

WOZ-waarde: Wat is het en hoe kun je heel veel belastinggeld besparen door bezwaar maken

Kosten aankoopmakelaar

Als je in Nederland een huis koopt moet je aan een koopsom tussen €250.000 en €300.000 denken. Dat is exclusief kosten koper. De vraagprijs van de woning wordt bepaald door de koper en de verkoopmakelaar. Dit wordt echter beïnvloed door een aantal zaken: hoe vaak wordt er op Funda gezocht naar dergelijke woningen, locatie, hoe ‘gangbaar’ is de woning en de prijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Jouw wensen en eisen hebben dus wel invloed op de prijs die jij bepaalt. Een tussenwoning in Amsterdam heeft immers een ander prijskaartje dan in Zeeland of Drenthe. Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het raadzaam een aankoopmakelaar in de hand te nemen die de onderhandelingen van je overneemt. De ene hanteert een vast bedrag voor zijn diensten. Dit schept vooral duidelijkheid omtrent de kosten. De ander berekent een percentage van het onderhandelingsresultaat. Hiervoor bieden ze onder de vraagprijs van de koper. Hoe groter het verschil, hoe beter voor hen en jouw portemonnee. Wat kost een aankoopmakelaar dan precies? Vaak is het zo dat ze een percentage van 20% van het verschil rekenen. Stel je droomhuis kost €300.000. Door de onderhandelingen gaat de koper akkoord met €275.000. Je betaalt de makelaar €5000. Andere makelaars hanteren als vanouds 1% van de aankoopprijs. In dit geval zou dat €2750 zijn. Zorg er wel voor dat het vanaf het begin duidelijk is welke taken inbegrepen zijn bij de prijs en welke niet. Sommige makelaars brengen een extra bedrag in rekening voor bijvoorbeeld bezichtigingen.

Of je moet zoveel kennis in huis bezitten dat je bij aankoop de onderhandelingen zelf doet. Een aankoopmakelaar is immers niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen. Neem de tijd offertes aan te vragen voor je de makelaar hebt gekozen. Op deze manier krijg je bepaalde kennis en inzicht op bepaalde zaken waaronder de kosten die je gaat maken.

Kosten financieel adviseur huis kopen

Een financieel adviseur is degene die jou gaat helpen met het vinden van de hypotheek die bij jou past. Om dit te kunnen bepalen zal hij of zij een duidelijk beeld moeten krijgen van jouw financiële situatie en toekomstplannen. Stel dat je een kinderwens hebt en kort na de verhuizing minder wilt gaan werken. Zeker in een maatschappij die gebaseerd is op tweeverdieners is het heel belangrijk om vooruit te denken. Verder kijkt hij onder andere naar de rente die de bank hanteert, de polisvoorwaarden en maandlasten. De financiële adviseur is je tussenpersoon met de geldverstrekker. Aan de hand van zijn onderzoek komt hij met een voorstel van de hypotheekverstrekker. Jij bent degene die hier een akkoord op geeft. Want dan gaat de bal echt rollen. De adviseur regelt dat de door jou geleverde documenten bij de geldverstrekker terechtkomen en houdt in de gaten wanneer je hypotheek akkoord is. Daarna kun je het definitieve hypotheekaanbod tekenen en via de adviseur terugsturen. De meeste financiële adviseurs rekenen een vast bedrag tussen €1500 en €3000 voor advies- en bemiddelingskosten. Hoewel de kosten fiscaal aftrekbaar zijn, moet je het eerst zelf ophoesten.

Kosten huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie

We hadden het eerder over de toekomstplannen. Maar sommige veranderingen heb je niet in de hand. Een geldverstrekker die jou een hypotheek geeft voor het huis neemt dus vaak een groot risico. Zolang het bedrag in het taxatierapport niet hoger is dan €310.000 kom jij in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De maximale hypotheek is niet de enige voorwaarde maar wel een van de voorwaarden. Dit is een borgstelling aan de geldverstrekker. Hierdoor is een koophuis voor jou minder riskant, net als voor de bank. Zij weten zo zeker dat ze het voorgeschoten bedrag terugkrijgen en jij dat de hypotheek betaalbaar blijft. Mocht jouw persoonlijke situatie dusdanig veranderen dat je niet meer je hypotheek kunt betalen dan is NHG je vangnet. Ze denken met je mee en proberen je te helpen de hypotheek te betalen en in je huis te kunnen blijven wonen. In het ergste geval is er geen andere optie dan het huis te verkopen. Wanneer er na verkoop een schuld achterblijft kan NHG het bedrag voor je kwijtschelden. Kom je in de aanmerking voor NHG dan kan dit vaak ook een rentekorting opleveren via de geldverstrekker. Je betaalt hiervoor 0,7% van je hypotheekbedrag. Op €275.000 is dat €1925.

Kosten bankgarantie om woning te kopen

Na het tekenen van een koopovereenkomst betaal je doorgaans 10% van de koopsom als borg. Hiermee geef je aan dat je daadwerkelijk het koophuis gaat kopen. Wanneer je het geld niet hebt kan de geldverstrekker hiervoor garant staan. Dit noemen we bankgarantie. In mijn voorbeeld gaat er €27.500 naar de notaris. Want pas bij de daadwerkelijke overdracht wordt de afrekening afgehandeld. Omdat de geldverstrekker, meestal een bank, voor jou garant staat vragen zij 1%. Deze €275 betaal je zelf. Mocht de koop om welke reden dan ook niet doorgaan, dan mag de verkoper de borgsom houden en betaal jij de schuld aan de bank. Dit is alleen het geval wanneer de ontbindende voorwaarden al zijn verlopen.

Kosten Bouwkundig rapport woning

De kans is groot dat er in de koopovereenkomst iets in de trant van ‘voorbehoud bouwtechnische keuring’ staat. Dergelijk onderzoek kijkt naar de bouwtechnische staat van de woning. Denk hierbij aan de fundering, isolatie, vocht, betonrot, balkonconstructie en meer. De uitslag hiervan komt in een bouwkundig rapport te staan. Dit geeft jou een duidelijk beeld van wat je koopt, welke gebreken het huis heeft en wat de reparatie- of vervangkosten zijn. Een bouwkundige keuring kost tussen de €185 en €500.

Kosten taxatie huis

Om überhaupt een hypotheek te kunnen aanvragen moet je een onafhankelijk taxatierapport kunnen overhandigen. Door het koophuis te laten taxeren lever je de geldverstrekker bewijs dat de koopsom in verhouding is met de daadwerkelijke waarde van de woning. Je mag 100% van het aankoopbedrag lenen maar de marktwaarde van de woning is, naast je inkomen, medebepalend voor je hypotheek. De taxateur moet aan de voorwaarden van de hypotheekverstrekker en die van het NWWI voldoen. Zo mag dit niet je eigen aankoopmakelaar zijn. Het tarief van de taxateur, de kadasterkosten, gemeentelijke kosten, administratiekosten en BTW bepalen de taxatiekosten van het rapport. Een taxatierapport kost rond de €500.

Notariskosten bij huis kopen

Je kunt geen huis kopen zonder een notaris. Zij stellen de hypotheekakte op. Net als de leverings- en eigendomsakte. Ook schrijven ze aktes in de registers van het Kadaster. Deze documenten zijn verplicht wanneer je een woning koopt met hypotheek. Omdat de notaris zelf zijn of haar tarieven kan bepalen doe je er goed aan verschillende offertes aan te vragen. De prijsverschillen zijn namelijk groot. Hierdoor wordt er duidelijk in beeld gebracht welke taken de notaris uitvoert en welke kosten hieraan zijn verbonden. Wat het allemaal kost? Reken maar op circa €500 per verplichte akte. Verder betaal je bij de overdracht ook de eventuele gemeentelijke kosten die de vorige eigenaar heeft voorgeschoten. Net als de aankoopmakelaar, financieel adviseur, en overdrachtsbelasting.

Kosten Overdrachtsbelasting huis kopen

100% van de aankoopprijs kun je via de hypotheek financieren. Toch heb je met plusminus 6% kosten koper te maken die je zelf hoort te betalen. De bijkomende kosten worden mede door de overdrachtsbelasting beïnvloed. Bij het kopen van een bestaande woning betaal je in Nederland belasting bij de overdracht. Dit noemen we overdrachtsbelasting. Voor nieuwbouwwoningen en starters tussen de 18 en 35 jaar geldt dit overigens niet (meer). Het gaat hier om een tarief van 2% van het aankoopbedrag. Bij het eerdergenoemde voorbeeld van €275.000 betaal je dus €5500 uit je eigen zak.

Huis kopen kosten

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Het afsluiten van een hypotheek is vooral veel geregel. Dit kun je ook niet alleen. Een financieel adviseur helpt je hierbij. Hij helpt je bijvoorbeeld met het uitzoeken van een geldverstrekker met de meest aantrekkelijke hypotheekrente. Ook brengt hij in kaart of het verstandiger is hypotheekrente 30 jaar vast te zetten of toch minder. Daarnaast heb je eigen geld nodig. De kosten koper zijn de bijkomende kosten voor een bestaande woning die je zelf betaalt. Denk hierbij aan onder andere de notariskosten en overdrachtsbelasting. Andere bijkomende kosten zijn de taxatiekosten, financieel adviseur, mogelijk de NHG, bankgarantie, makelaarskosten en bouwkundige keuring. Hoewel deze kosten koper deels fiscaal aftrekbaar zijn (advies- en bemiddelingskosten, NHG, taxatiekosten, notariskosten voor onder andere opstellen van hypotheekakte) moet je deze extra kosten in eerste instantie zelf kunnen ophoesten. Goed om over na te denken als je een huis wilt kopen. Mocht het zo zijn dat je geen spaargeld hebt om deze extra kosten a la kosten kopen te betalen, dan kun je overwegen om een lening af te sluiten. Om te voorkomen dat je te veel rente betaalt of de maandlasten niet kunt dragen is goed vergelijken absoluut een must.

 

Huis kopen kosten MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie