Huiswerk maken | Wat is het nut ervan en hoe je als ouders je kind kunt helpen

In de Scandinavische landen, waaronder Finland, wordt er geen huiswerk meegegeven. Daar leren kinderen zelfstandig werken op school. Hier in Nederland lijken de kinderen steeds jonger huiswerk mee naar huis te krijgen. Je zou kunnen emigreren of de situatie accepteren en je aanpassen door je kind zo goed mogelijk te helpen bij het huiswerk maken.

Functie van huiswerk

De meeste scholen geven in de onderbouw wekelijks huiswerk mee naar huis. Tegen de tijd dat het kind in groep 8 zit is dat dagelijks. Maar waarom? Wat is het nut van huiswerk maken en met welke reden wordt het gegeven?

Wist je dat we sinds de 19e eeuw huiswerk maken? Ook toen werd huiswerk niet alleen aan de oudere kinderen opgedragen maar ook aan de kinderen van de lagere school, tegenwoordig basisschool. Het huiswerk was vroeger een manier om de ouders te informeren wat hun kinderen op school leren. Maar ook om ze onder andere zelfstandig te leren werken. Volgens Jan Geluk, een pedagoog en onderwijzer was huiswerk vooral schriftelijke verdieping van de leerstof. Later werd huiswerk veelvuldig gebruikt om informatie uit het hoofd te leren zoals de tafels.

Herhalen wat er tijdens de les wordt geleerd

Oefening baart kunst en herhalen zorgt ervoor dat het blijft hangen. Eerst wordt herhalen herkennen en later kennen (en beter begrijpen). Door leerstof te herhalen wordt de leerstof in de langetermijngeheugen opgeslagen.

De voorbereiding op de volgende les 

Wanneer het kind behandelde leerstof niet begrijpt kan het meestal ook niet meekomen met de volgende les en de les daarop. Huiswerk maken zorgt ervoor dat je een voorproefje krijgt en beter voorbereid bent op dat wat je kan verwachten. Basisschool is bijvoorbeeld een voorbereiding op de Middelbare school.

Extensie

Het kind leren om de opgedane kennis in nieuwe situaties toe te passen. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is leren optellen om uiteindelijk de tafels te kunnen automatiseren. Of leren rekenen om later te leren klokkijken.

Zelfstandig leren werken

Het kind krijgt uitleg van de juf en gaat daarna aan de slag met de bijbehorende taak. De instructie moet dan kort, krachtig en vooral duidelijk zijn. Of het kind de boodschap heeft begrepen moet blijken uit het gemaakte huiswerk.

Het leren combineren van verschillende vaardigheden

Denk hierbij onder andere aan een werkstuk maken, een spreekbeurt houden of naslagwerk doen in de bibliotheek of met hulp van internet.

Hoe kun je je kind helpen bij het huiswerk maken?

Ondanks je drukke baan en alle andere verantwoordelijkheden is je kind bijstaan met schoolse zaken een onderdeel van de opvoeding. Wat kun je als ouder doen?

Een fijne werkplek creëren

Voor een vaste werkplek zorgen, met zo min mogelijk prikkels. Een rustige plek waar je kind huiswerk kan maken. Dit kan op de slaapkamer van het kind zijn maar dat hoeft niet. Vooral jonge kinderen, die nog aan huiswerk maken moeten wennen, vinden het prettig om niet alleen te zijn. Voor bovenbouw kinderen en pubers kan dit wel prima. Een bureau, een goede bureaustoel kopen en een vaste plek voor de boeken en andere benodigdheden zijn de basis voor een fijne werkplek (met voldoende licht) voor je kind.

Lees ook

Alles over kinderyoga | Leer kinderen omgaan met stress, veranderingen en angst

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Je kind heeft bijles of meer uitdaging nodig? Wat nu?

Alles over AVI-lezen

Ontspannen na school

Niet direct na school aan het werk zetten. Laat je kind eerst even ontspannen. Even een half uurtje wat eten of drinken en samen de dag bespreken is voldoende. Probeer het kind wel al je aandacht te geven. En dus niet half over de telefoon hangend.

Duidelijke afspraken

De meeste ouders komen aan de afspraken als ze de regie dreigen te verliezen. Voorkom dat door van tevoren  duidelijk te zijn en consequent te blijven. Geen telefoon, games of tv tijdens huiswerk maken bijvoorbeeld. Of nadat we samen de planning doornemen mag je 3 vragen stellen. Hiermee voorkom je dat je kind om de 5 minuten bij je komt omdat het een opdracht niet begrijpt. De leerkracht legt dat meestal op een bepaalde manier uit en jouw uitleg zou juist voor extra verwarring kunnen zorgen.

Samen de planning doornemen

Kijk samen naar het huiswerk. Wat moet hij allemaal doen en wanneer moet het af? Probeer je kind te sturen, maar doe het werk niet voor hem. Zo help je hem leren plannen. Help hem een huiswerkplanning voor een week te maken. Maak hiervoor een lijst van alle huiswerk, toetsen maar ook leuke dingen zoals gamen of verjaardag van zijn beste vriend. Dit inclusief hoeveel tijd het ongeveer gaat kosten. Voor grote opdrachten krijgt het kind meestal ook meer tijd, help je kind hier hapklare brokken van te maken.

Huiswerk maken op vaste tijden

Het is verstandig om huiswerk op vaste tijden te maken. Een routine te creëren. Ervaring leert dat het na 30 dagen een gewoonte wordt. Maar tot die tijd zul je dit als ouder zelf moeten sturen. Dit noemen ze ook wel de hypnotische suggestie. Het kost namelijk 4 weken om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Toon belangstelling

Oprechte interesse tonen in de leerstof, school (praat regelmatig met de leerkracht, ga naar de rapportenavonden) en bijhorende zaken geeft het kind een goed gevoel. Dit bevordert het zelfvertrouwen en motiveert enorm. Met aandacht en geduld met de planning helpen is ook een teken van belangstelling tonen, net als overhoren. Hiermee kun je een negatief zelfbeeld en leerachterstand voorkomen. Op deze manier hou je ook gemakkelijk toezicht zonder dat het kind zich gecontroleerd voelt.

Positief benaderen

Een positieve, ontspannen sfeer in huis helpt. Jouw houding als ouder net zo. Probeer de eventuele negatieve gedachten rondom het huiswerk niet te tonen. Beloon proberen, doorzetten en behaalde resultaten. Geef complimentjes. Moedig je kind aan. ‘Goed zo, je hebt alweer een som goed.’ Benadruk het positieve en blijf kalm.

Huiswerk do’s en don’ts voor ouders

Do’s

♦ Heeft je kind moeite met concentreren, probeer de oorzaak te achterhalen en bied hulp aan
♦ Geef je kind de leiding en leer hem verantwoordelijkheid
♦ Bied hulp aan zonder het leren te belemmeren
♦ Schakel op tijd hulp in mocht het nodig zijn

Don’ts

♦ Het huiswerk samen doen of voor je kind maken
♦ Klagen over de onvoldoendes en minder goede prestaties op school
♦ Het kind gevoel geven dat hij er alleen voor staat

 

basisschoolkind krijgt veel huiswerk

Sandra

2 gedachten over “Huiswerk maken | Wat is het nut ervan en hoe je als ouders je kind kunt helpen”

Plaats een reactie