Huiswerkplek inrichten voor het kind: Zo doe je dat!

De afgelopen tijd heeft ons allen veel geleerd. Zo ook hoe belangrijk een goede huiswerkplek is. Terwijl onze jonge kinderen aan de keukentafel hun schoolwerk deden, zochten de oudsten rust op hun eigen kamer om hetzelfde te doen. Het belang van een fijn ingerichte plek op de kinderkamer waar je je huiswerk kan doen werd groter dan we bij stilstonden. Het feit dat we meer tijd dan ooit thuis besteden en het noodzakelijke thuiswerken heeft ons een stuk bewuster gemaakt van de indirecte zaken die invloed hebben op onder andere gezondheid en schoolprestaties. Die kennis en ervaring nemen we graag mee naar morgen. Daarom richten we ons in dit artikel op de ideale huiswerkplek creëren in de kinderkamer.

7f62cf62b3f37ef3c9f4b85272088cda

Waarom is een bureau op de kinderkamer een must?

De meeste kinderen krijgen vanaf groep 6 huiswerk mee naar huis. Vaak maken ze dat dan in de woonkamer in het bijzijn van de ouders die een oogje in het zeil kunnen houden en hier en daar helpen waar nodig. In de tijd van thuisonderwijs bleek dat niet altijd even goed te werken. Met meerdere kinderen die thuis schoolwerk maken of leren met veel ruis om je heen heeft niet bepaald een positieve invloed op je concentratie noch je huiswerk. Het chaotisch werken maakte al snel plaats voor beneden instructie geven en dan op je eigen kamer het werk doen. Dat moet wel kunnen.

Voor de kinderen die nog geen schoolwerk mee naar huis krijgen heeft een bureau op de eigen kamer ook veel voordelen. Een eigen gezellig plekje met voldoende goede verlichting waar je kunt lezen, tekenen, kleuren en puzzelen is de ideale voorbereiding op de middelbare school waar het huiswerk onoverzichtelijk veel wordt als je niet hebt geleerd om te plannen en organiseren. Een voorbereiding waar het kind in moet groeien doordat het leert over de voordelen van een opgeruimde tafel, het voorkomen van belangrijke spullen kwijtraken door bijvoorbeeld opbergmappen en bakjes te gebruiken en een eigen systeem vinden waardoor plannen met behulp van onder andere een whitebord makkelijker wordt. Allemaal voordelen waar het kind nog jaren van gaat profiteren.

935f79dacccd414254e055eddbfc0c88

Hoe richt je een huiswerkplek in?

Het belangrijkste ingrediënt voor een ideale huiswerkplek in de slaapkamer creëren is toch wel betrokkenheid van zowel de ouders als het kind. Doe het samen.

3eac2668f5a21e8041a7059557795e9e

Kijk kritisch naar de beschikbare ruimte in de kamer en kies het beste studieplekje. Denk hierbij ook aan praktische zaken zoals internettoegang, stopcontacten in bereik, lichtinval, afleiding en opbergruimte op lange termijn.

f5d027dbc7eacc06d1bb795c52455bbf

Moet het kind de slaapkamer delen met zijn broer of zusje, zorg ervoor dat de ingerichte omgeving concentratie niet in de weg staat. De koptelefoon kan helpen je beter te focussen.

fcc3ea84a14eb13a3580321470998e6b

Bedenk hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt voor het bureau. Heel belangrijk en een grote voordeel van deze voor het raam plaatsen is de natuurlijke lichtinval. Maar ook het feit dat je, met je rug naar de slaapplek toe, je studeer- en slaapplek mentaal gescheiden kunt houden. Nadeel is de afleiding van bijvoorbeeld buiten spelende kids en lichtinval op je beeldscherm. Een (semi-transparant) rolgordijn kan de oplossing bieden.

892800283b1c56e8dafa696635a3b96f

Zorg voor voldoende natuurlijke en kunstlicht met ook de donkere maanden in het achterhoofd houdend.

Niet alleen voor volwassenen is een ergonomische werkplek van belang maar ook voor kinderen. Een verstelbare bureau en comfortabele bureaustoel zijn heel belangrijk voor een goede zithouding en kan veel lichamelijke klachten voorkomen. Een lage bureau veroorzaakt nek- en rugklachten bijvoorbeeld. Zorg daarom voor meubels die met je kind meegroeien.

aa36b1a7bfa7fcf8a0ed75814fe1fe56

Ga voor (natuurlijke) materialen en kleuren die bij het geheel van de inrichting passen, maar zorg hierbij voor zo min mogelijk prikkels zonder de creatieve sfeer in de weg te staan.

Shop samen een leuke bureaulamp en andere accessoires die zowel functioneel als sfeervol zijn en de productiviteit bevorderen maar houd de omgeving rustig.

Heb je maar een kleine ruimte om mee te werken? Ga dan voor multifunctionele meubels zoals een hoogslaper met een bureauplek eronder. Maak gebruik van de hoogte zoals planken aan de muur. Of een bed met lades.

2dc225c504fae5069045cba25d98932b

Wachtwoorden en inloggegevens zet je het beste op 1 overzichtelijke lijst en geef je een vast plekje waar je als ouder ook bij kan. Niet alleen om toezicht te houden op de online bezoeken van je kroost maar ook omdat het van pas kan komen wanneer je je kind wil helpen bij het huiswerk maken.

En last but not least: Geef je bureau een personal touch door bijvoorbeeld wat foto’s op te hangen en positieve quotes. Stuur als ouder bij maar laat het kind beslissen aangezien hij of zij degene is die hier studeert 😉

ergonomisch huiswerkplek kind inrichten tips en inspiratie mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie