Imperfecte moeder | Moederschap heeft een beter mens van mij gemaakt

Moederschap heeft mij een beter mens gemaakt. Deze imperfecte moeder doet niet aan mom bashing. Dat heb ik onder andere te danken aan mijn peuterpuber.

Hoewel ik mijn stinkende best doe, ben ik ver van een perfecte moeder. Net als mijn kinderen kom ik met een handleiding. De tijd dat ik door de grond zakte en mijn hoofd een tomatenkleur kreeg wanneer mijn peuterpuber ondanks alle energie zuigende, pedagogisch verantwoorde voorbereiding, op de grond ligt te gillen omdat ze iets niet uit de schap mocht is voorbij.

Lees ook

Eerlijk over moederschap | Zal ik hier ooit van genezen?
Eerlijk over moederschap | Getraumatiseerd door al het gehuil
Eerlijk over moederschap | Ik voel mij ondergewaardeerd door mijn familie
Peuter aan de gootsteenontstopper. Hoe dan?
Body positivity | Over het moederlijf en de voorbeeldfunctie als moeder
Moeder laat newborn alleen thuis voor een rit naar de supermarkt
Eerlijk over moederschap | Soms heb ik spijt van het gezinsleven

Karma

Voor ik moeder werd had ik plaatsvervangende schaamte voor de moeder in kwestie. Ik geef het toe, de schuine blik stond standaard paraat. Het lag nooit aan de kinderen. Het lag aan de opvoeding en dus de moeder. Het was immers aangeleerd gedrag. Ik wist ook zeker dat mijn kinderen nooit zo zouden worden. Nooit. Noem het gebrek aan ervaring gemengd met een beetje kortzichtigheid.

Karma is iets bijzonders. Vroeg of laat ben je echt wel aan de beurt voor alle onredelijke dingen. Nu ik zelf gezegend ben met zo een draakje besef ik hoe karma werkt. Echt. En ik schaam mij voor mijn afkeurende blikken van vroeger en de niet op realiteit gebaseerde conclusies die ik trok. Wat wist ik nou eigenlijk.

Not so mom bashing

Moederschap heeft een beter mens van mij gemaakt. Een stuk realistischer meelevend mens. De imperfectie maakt mij een perfect mens.

Tegenwoordig ben ik namelijk de moeder die haar kind negeert wanneer zij weer eens brand gilt omdat ze haar zin niet krijgt. De afkeurende blikken ontvang ik alleen van andere moeders. Zou het voor hen te lang geleden zijn of zijn ze lid van de mom bashing groep? Dat laatste schijnt trouwens een trend te zijn. Andere moeders afkraken. Altijd en overal. Op het schoolplein, de supermarkt, de winkelstraat en online. Anderen bekritiseren terwijl we zelf ook die imperfecte moeder zijn. Zucht. Gelukkig ben ik nooit een meeloper geweest. Vandaag de dag ben ik degene die op de crime scene een lotgenoot een helpende hand biedt waar mogelijk. Of in ieder geval een ‘het-is-oké-je-bent-niet-de-enige’ blik. Herkenning biedt steun. Steun geeft moed. Moed geeft kracht.

Levensles

Samen staan we sterker. In plaats van ons een betere moeder te voelen door anderen af te kraken, kun je elkaar ook steunen. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Eerlijk zijn over het moederschap maakt je in mijn ogen ook een beter voorbeeld voor je kroost. De imperfecte moeder is een perfect mens. En dat is geen aanname maar een feit.

imperfecte moeder met baby en peuterpuber op stap

Sandra

10 gedachten over “Imperfecte moeder | Moederschap heeft een beter mens van mij gemaakt”

  1. Het moederschap heeft mij ook veranderd. Een tevredener mens gemaakt. Wat is dat toch he, ik bemoei mij echt helemaal niet met andere moeders. Begrijp echt niet altijd waarom moeders doen zoals zij doen maar joh, ik kan mij er niet druk om maken. Geloof dat iedereen opvoedt met de beste intenties!

    Beantwoorden
  2. Helemaal met je eens en stiekem lijkt mij een perfecte moeder ook niet het ideale voorbeeld voor kinderen. Ze mogen best weten dat niemand perfect is maar hopelijk wel iedereen zijn uiterste best doet

    Beantwoorden
  3. Ik had mijn beroep in de kinderopvang en zei altijd ik ga consequent opvoeden….uh nou dat is toch wel anders verlopen want nu in single mama ben verwen ik haar veel te veel en dat consequent zijn schiet er nog wel eens bij in.

    Beantwoorden

Plaats een reactie