Van gas af: Elektrisch koken met inductiekookplaat

Wist je dat we vanaf het jaar 2050 niet meer op gas kunnen koken of verwarmen met aardgas? De overheid wil minder CO2 uitstoot door duurzame energie te omarmen en dus gaat het compleet land van gas af. Misschien denk je nu “dat duurt nog wel even” maar als het om dure investeringen gaat vliegt 25 jaar zo voorbij. De meeste mensen zijn al druk bezig met de woning verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te zetten. Dat betekent ook dat het verstandig kan zijn om te kijken wat je zelf kunt doen om in kleine stappen het gasverbruik te minderen. In dit artikel bespreken we elektrisch koken. De focus ligt op de voordelen tegenover koken op gas, verschillen met een keramische kookplaat, wat er voor nodig is om over te stappen en het vinden van de beste inductiekookplaat.

Het verschil tussen koken op gas en elektrisch koken

Elektrisch koken, zeker wanneer het om inductie gaat, is veel voordeliger dan koken op gas. Daarbij gaat het allemaal wat sneller en is het eten dus sneller klaar. Heb je al zonnepanelen op het dak, dan is het ook duurzamer en stook je aanzienlijk minder CO2 uit. Je bespaart dus geld, tijd en je bent milieubewuster bezig. En daarnaast is je (inbouw) fornuis ook makkelijk schoon te maken en is er geen vlam waar je je aan kunt verbranden. Toch zijn er ook op dit gebied opties.

Zo is er een groot verschil tussen een keramische kookplaat en een inductie. Beiden hebben ze een glad oppervlakte en op het eerste gezicht weinig verschillen maar toch is de keramische variant de opvolger van de oudere elektrische fornuis en daarmee wat verouderde versie tegenwoordig. In dit geval ben je nog steeds elektrisch aan het koken alleen minder duurzaam en duurder. Hierbij wordt de plaat roodgloeiend heet, moeten de pannen echt een effen bodem hebben en verbrandt het ernaast gevallen eten binnen no-time aan. De beste optie is de opvolger daarop, de inductiekookplaat. Onder het keramische glas zit een elektromagnetisch veld dat ervoor zorgt dat alleen de plek onder de pan heet wordt en niet de hele kookzone. Hierdoor verbruik je minder stroom en is de pan nog sneller heet.

Overstappen op inductiekookplaat

Koken op een inductiekookplaat is dus duidelijk goedkoper en kent meer voordelen dan de andere opties. Goed nieuws is dat er geen aanpassingen nodig zijn wanneer je een gas fornuis vervangt voor een inductie. Je keuken moet wel voorzien zijn van extra elektriciteit. Maar dat is vaak een kwestie van de elektricien bellen. Je nieuwe fornuis met de beste inductiekookplaat 60 cm aansluiten in het stopcontact kan maar het nadeel is dat de kracht afneemt zodra je meer dan één kookplaat aanzet. Een betere keus is kiezen voor een nieuwe aansluiting naar de meterkast en daar heb je een elektricien voor nodig. Hier zorgt hij ervoor dat je twee of misschien zelfs drie gekoppelde groepen hebt. Die kan hij aanleggen mits er voldoende ruimte is in de meterkast. Heb je een nieuwe keuken nodig? Dan is het een goed idee om hier rekening mee te houden om onnodige aanpassingen in een later stadium te voorkomen.

Daarbij heb je niet altijd nieuwe pannen nodig. Metalen pannen met een keramische coating kun je in principe gewoon op inductie gebruiken. Maar gietijzer en RVS kan ook. Mits deze magnetiseerbaar is. Dit kun je gemakkelijk controleren door een magneetje aan de bodem van de pan te houden. Blijft deze plakken, dan kun je deze gebruiken. Aan de andere kant is het vaak zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat kromgetrokken zijn en niet opnieuw gebruikt kunnen worden op je nieuwe kooktoestel. Heb je toch nog een nieuw set nodig? De geschikte exemplaren zijn voorzien van een symbool in de vorm van een spoel.

Wist je dat je een subsidie kunt ontvangen voor het plaatsen van een inductiekookplaat? Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Zo dien je aangesloten te zijn op een warmtenet. Meer informatie hierover vind je op de site van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. Mocht je bezig zijn met je woning verduurzamen, deze tips kunnen je helpen veel geld en gedoe te besparen.

Goed om te weten: Met een pacemaker is het verstandig om vooraf te overleggen met artsen. De magnetische velden zijn bij een inductie sterker dan bij een keramisch fornuis wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.


Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger
Redactie

Plaats een reactie