Een jacuzzi thuis? Let dan hierop!

Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd is hoe we thuis het vakantiegevoel creëren. Van zwembad opzetten en kamperen in de achtertuin tot gekleed in een zomerjurk met flipflops eronder een goed boek in de zon lezen en barbecueën met vrolijke muziek op de achtergrond. Heerlijk ontspannen en genieten van het goede leven in een betaalbare jacuzzi hoort in dit rijtje thuis. Want laten we eerlijk zijn: Wie droomt hier niet van? Overweeg je er een aan te schaffen? Dan is het verstandig vooraf over een aantal zaken na te denken zoals beschikbare opties, onderhoud, hygiëne en kosten.

De voordelen van een bubbelbad thuis

Een jacuzzi, whirlpool, bubbelbad of hottub is kort samengevat een 37 a 38 graden verwarmd zitbad waar meerdere personen tegelijk in kunnen. Een stukje wellness waar je 365 dagen per jaar kan ontstressen en onthaasten. De voordelen hebben ze in de Romeinse tijd al ontdekt.

Warmte en warme water zijn al eeuwenlang de ideale manier om spieren te laten ontspannen. Het zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen waardoor bloedvaten meer opengaan en zuurstof naar je hersenen en rest van je lichaam kan. Dit helpt ook de aanvoer van voedingsstoffen en aanmaak van nieuwe cellen waar je lichaam van profiteert.

Volgens dit wetenschappelijk onderzoek is zweten super gezond. Je lichaam creëert hierdoor een soort natuurlijke antibiotica om te beschermen tegen slechte bacteriën van buitenaf zoals ziektes en insecten. Hoewel overmatig zweten voor meer huidinfecties zorgt doet ‘normaal’ zweten juist het tegenovergestelde voor je huid. Het is een teken van een goede bloedsomloop en dus reinigt het je lichaam van stoffen die poriën verstoppen en helpt het je afvalstoffen te verliezen.

De bubbels en de jets zijn verantwoordelijk voor de ontspannende massage waar je op wordt getrakteerd. Je lichaam wordt er zen van. En daar profiteer je van. Je knapt er als het ware mentaal en fysiek van op. Het extra voordeel is dat de combinatie van bubbels, warm water en hydromassage pijn verlichtend werkt. Met name mensen met bijvoorbeeld nek- en rugklachten, fybromyalgie en artrose profiteren hier enorm van.

De combinatie van de twee (warmte en zweet) zorgen ervoor dat je meer energie hebt, betere concentratie, maar ook dat je je gelukkiger voelt en het verbetert daarnaast ook je metabolisme.

Het belang van goed onderhoud

Een vaste jacuzzi of een opblaasbaar exemplaar, beiden bieden de bovenstaande voordelen die vergelijkbaar zijn met die van een sauna thuis. Je kunt er ook zo vaak en zo lang van genieten als voor jou goed voelt. Het is gezond en simpelweg heerlijk genieten in je eigen wellness. Maar om hier zo lang mogelijk maximaal van te kunnen genieten is goed onderhoud extreem belangrijk. Wordt dat niet gedaan, dan is de kans op de nadelen groot. Legionella bijvoorbeeld. Juist door de hoge temperatuur van het water kan de bacterie zich snel verspreiden.

Onderhoud en gebruik tips

Gelukkig is dit in goede banen leiden minder lastig dan het in eerste instantie lijk. We nemen de stappen met je door.

Stabiele ondergrond

In geval van een buitenspa is een stabiele ondergrond, net als bij het plaatsen van een zwembad, belangrijk. Het laatste wat je wilt is dat de investering waar je zo naar uit kijkt wegzakt. Zet deze daarom nooit neer op het zand of in het gras maar op stevige ondergrond als betonnen tegels of klinkers of houten vlonder.

Vooraf douchen

Zwemkleding zit onopgemerkt vaak nog vol met wasmiddel en wasverzachter. Voor je de jacuzzi instapt is het verstandig deze goed uit te spoelen. Net als bij de zwembaden. Je ontdoen van haarlak, make-up en andere dingen voorkomt dat de waterbalans wordt aangetast.

Het water verversen

Ongeacht of en hoe vaak je de hottub gebruikt, ververs het water om de 3 maar niet meer dan 4 maanden. Hoe je deze kunt uitschakelen en leegmaken staat in de gebruikswijziging. Neem hierbij ook de leidingen in mee.

Filters vervangen

Reinig de filtercartridge wekelijks. In principe is het afhankelijk van het soort jacuzzi dat je hebt en hoeveel mensen deze dagelijks gebruiken. Afhankelijk van de filter moet je deze waarschijnlijk om de 2 a 3 maanden vervangen. Zorg voor een goed desinfectiesysteem met chloortabletten om het water tussen het verversen door schoon en helder te houden. Je kunt ook de verkoper om advies vragen om goed voorbereid te werk te gaan.

Constante temperatuur

Ja een bubbelbad verbruikt vrij veel stroom en water. Het is daarom in je voordeel deze 24 uur per dag aan te laten staan om te voorkomen dat het water telkens weer volledig moet opwarmen. Dit kost op lange termijn veel meer energie en geld.

Jacuzzi in de tuin

In Nederland mag je een jacuzzi in de tuin plaatsen zonder vergunning mits deze niet onder een vaste overkapping staat. Maar wil je hier ook buiten van genieten dan is een onderdak juist prettig. Het kan een goed idee zijn hierover na te denken.

Isolatie

Een goed geïsoleerde hottub kan de warmte langer behouden. Dit kan een interessante overweging zijn die je met de verkoper wil bespreken.

Jets

Je hebt bubbeljets, airjets, hydrojets en massagejets zowel voor vaste jacuzzi’s als voor de opblaasbare jacuzzi. Maar wat zijn jets? Dat zijn de waterstralen en bubbels die omhoog komen. Typerend whirlpool. Je kunt voor één soort jet kiezen of per plaats verschillend. Het kan.

Vooraf bekend met de nodige voorzieningen en onderhoud

Wateraf- en toevoer, stabiele ondergrond, hoeveel personen, zit- of ligplekken, wel of geen ledverlichting, wel of geen muziek via bluetooth verbinding, maar ook regelmatig desinfecteren en het onderhoud. Allemaal zaken die het genieten zullen beïnvloeden. Ook hier wil je van te voren goed over nadenken.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie