Japandi stijl is een kruising van twee culturen: Japans en Scandinavisch. Japans minimalisme volgens de Wabi-sabi filosofie gemixt met Scandinavisch design en Hygge lifestijl. Een potentieel tijdloze woontrend van dit moment. Welke kleuren passen hierbij? Welke vloer moet je dan nemen? We leggen de Japandi interieur kenmerken uit en helpen je de tips toepassen in je eigen woonomgeving.
Japans minimalisme
Japans interieurdesign is in het Westen vaak een bron van inspiratie voor architecten. De respect voor de beschikbare ruimte is de main key. Minimalisme in de vorm van strakke lijnen en vierkanten vormen, natuurlijke materialen als wol, katoen, hout, bamboe en rijstpapier maar ook neutrale kleuren als wit, beige, grijs, crème of bruin en simplicity. Dat betekent dat het qua meubels maar versiering vrij basic wordt gehouden. Een geheel dat rust en kalmte uitstraalt maar ver van saai is.
Wabi Sabi
Wabi Sabi versterkt de Japanse minimalisme met de liefde voor de natuur, waardering van imperfectie en onvolledigheid, respect voor de invloeden van verschillende stadia van het leven en kunst van eenvoud. Een eeuwenoude filosofie die ons leert dingen te waarderen, ook al zijn ze door slijtage veranderd. Zaken die met tijd anders mooi worden. Een prachtige en duurzame gedachte die innerlijke rust geeft. Sterker nog, volgens de Zen Boeddhisme bestaat de Wabi Sabi levensfilosofie uit de volgende 7 principes:
Yugen – Het gevoel van bewondering voor de schoonheid van subtiele details uitdrukken. Het staat voor kleine dingen waarderen en veel verder en dieper kijken dan de oppervlakkige schoonheid. Dat houdt in dat we ons ook het verleden en de toekomst ervan moeten kunnen voorstellen. Yugen stelt dat de kracht van suggestie de voorkeur heeft boven openbaring – toon niet alles in één enkele impressie, maar laat iets over aan de verbeelding van de kijker. In het leven hebben design, subtiliteit, insinuaties en het onbekende een magnetische kracht die nieuwsgierigheid en nadenken opwekt.
Zonder overdaad en overbevolking zien mensen meer, merken ze meer op en kunnen ze meer denken. Design gebruikt de uitdrukking ‘minder is meer’, waarmee wordt bedoeld dat luxe en schoonheid worden uitgedrukt in een strakke, expliciete en functionele stijl en plaatsing. Een symbolisch element of een onverwacht accentstuk is als een aanwijzing en maakt een krachtig statement naar de kijker.
Shibumi – Het Japanse concept van harmonie en balans in de natuur, kunst, mode en meer. Shibumi-filosofie is wijsheid en verlichting, opmerkzaamheid, gratie en aanwezigheid. De grootste voordelen zijn verfijning, helderheid en balans.
Datsuzoku – Vrijheid van gewoonte of formule. Doorbreek je dagelijkse routine. Zen benadrukt dat kansen ontstaan door toevallige gebeurtenissen. In ontwerp breekt het concept van datsuzoku met conventies om ruimte te geven voor verkenning. Ofwel in het creatieve proces ofwel in het eindproduct, dit principe leert dat verborgen potentieel naar boven komt wanneer een geest zichzelf opent en een ander perspectief verwelkomt.
Sommigen benaderen het ontwerpen van een kamer of ruimte met oogkleppen op – een slaapkamer zou deze dingen bijvoorbeeld moeten hebben, dus zo zal het zijn. Met een frisse blik naar dezelfde ruimte kijken en je iets anders voorstellen, kan een uitdaging zijn, maar door een patroon te doorbreken, krijgen creativiteit en vindingrijkheid de kans om naar boven te komen.
Shizen – Het principe van shizen volgen betekent ‘van de natuur’ zijn – een evenwicht vinden tussen natuurlijk zijn en er toch van gescheiden blijven. Architectuur past natuurlijk voorkomende patronen en elementen aan het ontwerp aan en stelt opzettelijk een schijnbaar spontane artistieke creatie samen.
Zonder pretentie of kunstgreep bekeken, is een natuurlijke ontwerpomgeving gemaakt met behulp van de organische schoonheid van de natuur opzettelijke, ongedwongen creativiteit. Breng shizen tot uiting door doelbewust de natuur in het ontwerp te omarmen, zoals door natuurlijk licht ruimten te laten verlichten, een ruimte te creëren rond vegetatie, topografie of windstroming. Zo zijn er veel opvallende architectonische hoogstandjes die zich laten inspireren door water.
Fukinsei – In deze paradoxale term kadert fukinsei de symmetrie van de natuurlijke wereld op een duidelijk asymmetrische en onvolmaakte manier. Schijnbaar onvoltooid, je mag continu deelnemen aan de creatieve act en het meer meeslepend maken.
In kunst en design hebben onregelmatigheid en asymmetrie de kracht om schoonheid op te roepen die er aantrekkelijk en dynamisch uitziet. Het laat iets onverwachts zien.
Ongemakkelijke ruimtes en vormen in huizen worden soms genegeerd omdat de functie ervan onzeker is – onbepaald gelaten. Het omarmen van het onverwachte van het gebied kan leiden tot het besef dat deze aanvankelijk frustrerende ruimte kan veranderen in iets nuttigs en moois. Een gebogen hoek kan bijvoorbeeld een leeshoek of erker worden.
Kanso – Het principe van kanso schrijft voor dat schoonheid op een simplistische en natuurlijke manier tot uiting komt, zonder overdreven of overdreven te hoeven zijn. In design, zoals in het leven, is kanso een voorbeeld van het principe van duidelijkheid, frisheid en ordelijkheid door niet te glunderen of exorbitant te zijn.
Door het niet-essentiële te elimineren, krijgt de ruimte ruimte om schone, onbelemmerde en natuurlijke schoonheid te tonen; plaats maken voor wat belangrijk is om te schijnen.
Een realistisch voorbeeld zijn Apple-producten. Een andere is Instagram. Vóór Instagram heette de eerste iteratie Burbn – een app boordevol functies die moeilijk te gebruiken was en dus geen hit was. Door vast te houden aan een simpele waardepropositie die mensen konden begrijpen en waar ze direct plezier aan konden beleven, kon Instagram sneller groeien dan Facebook en Twitter.
Seijaku – In tegenstelling tot lawaai en verstoring omarmt seijaku het idee van rust, stilte en eenzaamheid. Seijaku neemt het concept van meditatie en vertaalt ze naar design. Tijdens meditatie wordt een hoger niveau van zelfbewustzijn en focus bereikt. Voor de zenbeoefenaar is het tijdens deze staat van rust dat de essentie van creatieve energie vrijelijk stroomt.
Zen-ontwerpen kunnen een gevoel van energieke kalmte opwekken. Net zoals wandelen door een Japanse tuin rust oproept door de omringende rust en vrede.
Creativiteit die ontstaat op momenten van verhoogde geestfocus kunnen een bron van inspiratie voor design worden. Open ruimtes in een huis laten ‘denken’ is een gebied dat seijaku kan verwelkomen; fysieke ruimtes zijn immers een weerspiegeling van mentale toestanden.
Scandinavisch design staat voor eenvoud, functionaliteit en schoonheid. Het ontstond in de 20e eeuw en behoort tegenwoordig tot een van de meest populaire interieurstijlen in de wereld. De focus op eenvoud en gezelligheid zijn twee van de vele facetten die huiseigenaren tot op de dag van vandaag inspireren. “Scandinavisch design is niet overdreven, het is gewoon opzettelijk”, zegt interieurontwerper Lindye Galloway tijdens een interview. Een natuurlijke mix van stijlen die benaderbaar aanvoelt. Eenvoudig maar niet onzorgvuldig.
De belangrijkste kenmerken zijn:
Functionaliteit zoals we inmiddels kennen van Ikea
Strakke lijnen
Natuurlijke materialen zoals verschillende houtsoorten
Neutrale kleuren
Natuurlijk licht
Kwalitatief vakmanschap
Duidelijke textuurelementen (schapenvachten, mohair plaids, enz.)
Neutraal gekleurde muren
Hygge lifestyle
Als je gepassioneerd bent over de wereld van het interieur en Scandinavische landen, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van ‘hygge’. Dit unieke concept is gebruikelijk in heel Denemarken, Zweden en andere Scandinavische gebieden, en zou een goede reden kunnen zijn waarom de regio bekend staat als een van de gelukkigste plekken op aarde.
Als je niet bent opgegroeid in een Scandinavische gemeenschap en nog nooit Denemarken hebt bezocht, dan is het moeilijk om hygge te verwoorden. De officiële hygge-definitie is in de loop der jaren geëvolueerd, omdat het, net als liefde of vrede, meer abstract dan logisch is.
De beste manier om je de hygge-levensstijl voor te stellen, is door terug te denken aan een koude winterdag toen je lekker thuis zat met vrienden, een zachte deken om je heen geslagen, muziek in de verte en een warm drankje in je handen. Voldaan na een heerlijke maaltijd terwijl het buiten sneeuwt. Dat is hygge. Een warme, aangename sfeer en genieten van de fijne dingen in het leven. Waarderen wat er is, kunnen relaxen en de tijd nemen om van het moment te genieten. Of zoals experts zeggen: het gaat erom je hart te openen voor de bijzondere aantrekkingskracht van eenvoudige, knusse momenten waarop alles op zijn plaats valt en jij je veilig, warm en gelukkig voelt.
Japans en Scandi interieur
Je dacht misschien niet dat Japan en Scandinavië veel gemeen hebben, maar als het gaat om designelementen, lijken ze meer op elkaar dan je misschien denkt. De esthetiek van elk is gericht op eenvoud, natuurlijke elementen en comfort, dus het is geen verrassing dat we steeds meer ontwerpers zien die de twee looks samen combineren en het “Japandi” noemen (ook bekend als Japans en Scandi).
Denk je duurzaam, rustgevend en minimalistisch maar ook stijlvol en warm? Dan denk je Japandi. In je woonkamer, slaapkamer, hal, bij de voordeur en in je tuin.
De perfecte samensmelting van Japans en Scandinavisch, Japandi-design richt zich op minimalistische ontwerpen die esthetisch aantrekkelijk en toch zeer functioneel zijn. Verwacht een overvloed aan natuurlijke materialen, gedempte kleuren, strakke lijnen en minimale, maar goed samengestelde meubels. Japandi-ontwerp is niet schaars – het is opzettelijk. De kenmerken richten zich door prachtig vakmanschap met een focus op kwaliteit en handgemaakte stukken in plaats van goedkope wegwerpstructuren. Ook veel neutrale kleuren en verfkeuzes horen erbij als aanvulling op Japandi-meubels en -accessoires. Kalmerende, rustige en vredige paletten worden meestal gekozen, en wanneer er helderdere kleuren worden gebruikt, worden ze zo zinvol en subtiel gedaan. Ideaal als je weet dat je gevoelig bent voor prikkels maar ook onbewust goed voor je Ikigai.
Bovendien benadrukken Japandi-stijlen vaak duurzaamheid. De overheersing van natuurlijke materialen en eenvoudige ontwerpen maakt het een geweldige groene decorstijl. Met steeds meer consumenten die op zoek zijn naar milieuvriendelijke esthetiek, is de populariteit van Japandi geen verrassing.
Japandi stijl thuis creëren
Als je (onbewust) al fan bent van de Scandinavische minimalisme en hygge, is de kans groot dat je al bent gaan experimenteren met Japandi-stijl. Richt je op natuurlijke materialen zoals onafgewerkt hout of stukken bamboe die het gevoel van de natuur en simplistische schoonheid naar voren brengen. Gebruik gedempte kleuren op de muren, meubels in de keuken, slaapkamer maar ook accessoires. Haal buitenleven naar binnen door planten in huis te halen.
Je woning detoxen is ook de sleutel tot het bereiken van de Japandi-stijl. Deze ontwerpesthetiek richt zich op strakke lijnen en open ruimtes. Maar als je een actief huishouden hebt en moeite hebt om die minimalistische look te vinden, probeer dan ‘nep-minimalisme’ met natuurlijke accessoires zoals dozen en manden, inbouwkasten of kamerschermen om overtollige spullen te verbergen en je ruimte opgeruimd te houden.
Om het beste van twee werelden te krijgen, put je uit de gezelligheid van Scandinavisch design met warme texturen en zachte stukken terwijl je de elegantie van het Japanse decor behoudt. Hoewel beide stijlen gericht zijn op het utilitaire, is het belangrijk om een zen-achtig gevoel van rust in je ruimte te behouden.
Omdat het ontwerp van Japandi gericht is op vakmanschap, is het niet bedoeld om spullen weg te gooien. Zoek naar stukken die de tand des tijds zullen doorstaan en jarenlang bij je interieur passen. Richt je op stukken die duurzaam en veilig zijn voor onze planeet. Spullen hergebruik en upcyclen is natuurlijk ook een goede optie.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024