Je inboedel tijdelijk opslaan tips

Onder andere tijdens de renovatie, grote verbouwing of tijdelijk vertrek naar het buitenland kan meubilair en andere eigendommen voor nodige stress en problemen zorgen. Waar laat je het? Je inboedel tijdelijk opslaan tot je het weer nodig hebt biedt de uitkomst. Hoewel dit een fantastische mogelijkheid is, zitten er wel haken en ogen aan. Maak gebruik van deze tips om het in goede banen te leiden.

Opslag mogelijkheden

Wist je dat er verschillende opslag opties zijn in Nederland? Denk hierbij aan je caravan stallen bij een boer in een loods of schuur. De verhuisbedrijven hebben ook steeds vaker opslagboxen beschikbaar wanneer zij je verhuizing mogen verzorgen. Maar een leegstaande garage huren of safestore opslagruimtes behoren ook tot de mogelijkheden.

Goede voorbereiding

Voordat je de voor jou juiste inboedelopslag hebt gevonden is het goed om over een aantal zaken na te denken. Hoeveel kubieke meter heb je nodig? Is het belangrijk dat je onbeperkt toegang hebt tot je bezittingen? Is de ruimte droog, goed beveiligd en hoe zit het met de verzekering? Voor hoe lang wil je de opslagruimte huren?

Hoeveel ruimte heb ik nodig?

Over het algemeen zijn de boxen 3 meter hoog maar het aantal vierkante meter kan nogal verschillen. Soms geeft de website van de aanbieder een indicatie waar je niet al te veel blind op moet staren. Omdat het vaak ontzettend lastig is vooraf een berekening te maken van de nodige m3, is het goed dit onderwerp in de voorbereiding mee te nemen. Zo is inboedel uit 1 kamer goed voor een 6 kuub container of box. Bij 2 kamers heb je ongeveer 18 kuub nodig en bij een tweekamerappartement 24 kuub. Zorg daarom altijd dat je de ruimte van je keuze vooraf bezoekt en inspecteert.

Wanneer kan ik bij mijn spullen?

Vaak zijn opslagruimtes niets meer dan containers die op een ruimtebesparende manier worden gesorteerd. Dat betekent dat je niet zomaar bij je bezittingen kunt en dit van tevoren moet aanvragen zodat het voor je klaargezet kan worden. Bij een selfstorage heb je onbeperkt toegang tot de goederen. Bij een mobiele variant niet. Wel kun je er vrijwel altijd met de auto bij. Meestal geen ramp maar wel goed om te weten en om rekening mee te houden.

Hoe veilig is een opslagruimte?

Natuurlijk wil je je meubilair en de rest net zo netjes terugkrijgen. Een goede belichting bij jouw opslag kan in combinatie met beveiligingscamera’s bijvoorbeeld een veilig gevoel geven als het gaat om diefstal te voorkomen. Verder is het verstandig te checken of de ruimte de juiste kamertemperatuur heeft en niet vochtig is om door schimmel beschadigde spullen te voorkomen.

Ook de manier van inpakken kan hier bijdragen. Kies daarom voor extra stevig verpakkingsmateriaal zoals kunststof dozen in combinatie met verhuisdekens, inpakfolie, golfkarton, spanbanden, waarschuwingsstickers etc. Probeer schone kleding vacuüm verpakt in de garderobebox in te pakken. Gebruik vuil- en vocht afstotende hoezen voor de meubels met beschermhoeken. De lege kasten met beschermhoeken kunnen het beste in wikkelfolie. Vergeet de losse schroeven en andere onderdelen niet in een zakje onder de tafel te plakken. Vochtvangers in de dozen stoppen beschermen de spullen tegen schimmel. Houd rekening met het gewicht. Alles grondig schoonmaken voor inpakken en op dozen duidelijk de inhoud vermelden helpt de boel kwalitatief goed te houden en makkelijk terug te vinden straks.

Weet dat de verhuurder in principe niet verantwoordelijk is voor de verzekering. Daar ben je, als het goed is, zelf voor verzekerd. In principe dekken de meeste verzekeraars extern opslag van inboedel, maar overleggen kan waardevol zijn. Zorg er wel voor dat je de inboedelverzekering pas na de verhuizing opzegt of aanpast. Anders ben je namelijk niet verzekerd. Toch zijn er verhuurders die een prijs aanbieden inclusief de verzekering. Een dubbele verzekering is onnodig en zorgt voor hoge kosten die voorkomen kunnen worden. Vraag daarom bij meerdere aanbieders een offerte aan, lees je goed in, weet wat je betaalt en waarvoor en stel de nodige vragen.

Hoeveel kost externe opslag?

Goedkoop is het niet. Zo betaal je voor spullen uit een tweekamerappartement waar we het eerder over halen gemakkelijk €200 per maand. Er is nogal een groot verschil tussen de tarieven binnen de Randstad en daarbuiten. Vraag en aanbod in de omgeving speelt hierbij een rol, net als de locatie van het opslagpand, maar ook de locatie van jouw opslag binnen het pand, grootte en huurperiode. Daarbovenop komen onder andere de administratiekosten, eventuele borg, slot en kosten voor het klaarzetten van de container. Om de kosten te drukken is het dan ook verstandig om je huiswerk goed te doen, diverse offertes aan te vragen, de voorwaarden goed door te nemen en onze tips mee te nemen tijdens het beslissen.

Hoe kan ik de opslagbox het beste inrichten?

Wanneer je eenmaal de juiste beslissing hebt gemaakt is het tijd om de boel slim in te richten zodat je ten alle tijden bij datgene kan wat je nodig hebt. Gebruik hiervoor hulpmiddelen als aanhangwagen of steekwagen. De inpaktips van hierboven kunnen een wereld van verschil maken. Inhoud van de doos aan de buitenkant van de doos vermelden bijvoorbeeld. Liever klein verpakt met oog op gewicht dan je rug bezeren tijdens het verhuizen van de spullen naar de opslag. Dozen stapelen kan als een makkelijke strategie lijken maar is dat achteraf vaak niet. Je zult net zien dat je die onderste doos binnenkort nodig hebt. Kies daarom voor stellingen zodat je gemakkelijk bij de juiste doos kan. Haal batterijen uit de klok en afstandsbediening, zorg ervoor dat er geen brandstof in de grasmaaier zit etc. Bedenk of je bepaalde spullen binnenkort nodig hebt en zet die op een gemakkelijk te bereiken plek. Breekbare spullen kun je het beste als laatste veilig opbergen. Gebruik het plafond en de wanden om bijvoorbeeld fietsen en tuingereedschap of speelgoed van kinderen op te bergen. Speel met de ruimte met het oog op behoud van kwaliteit en praktische toegankelijkheid.

spullen naar de opslag tijdens de verhuizing of verbouwing mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Je inboedel tijdelijk opslaan tips”

  1. Ik kan me voorstellen dat zo’n opslag echt een uitkomst is als je even ‘between houses’ bent. Hoewel het me ook doet denken aan het programma Storage wars : )

    Beantwoorden

Plaats een reactie