Huis vol kinderen | Krista is een jonge mama van 4 kinderen onder de 6 jaar

Een huis vol kinderen is tegenwoordig niet zo ‘in’. Ook zijn er veel vooroordelen. Maar hoe gaat het er echt aan toe in een groot gezin? Krista is een jonge mama van 4 kinderen onder de 6 jaar. Haar verhaal lees je hieronder.

Zelf ben ik 23 jaar oud en mama van 4. Uit een vorige relatie heb ik 3 kinderen. Samen met mijn vriend heb ik 1 zoon. De kinderen zijn 5 en een half, 4 en een half, 2 en een half en 1 jaar. Minimaal leeftijdsverschil zoals je kunt zien.

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Ik ben zelf ook opgegroeid in een groot gezin van 9. Ik heb 2 zussen en 4 broers, waarvan een na de geboorte overleed. Mijn zussen en ik maakten vooral veel ruzie. Niet gek in een huis vol kinderen. Nog steeds zijn er strubbelingen maar ook dat heeft wel elk familie. Voor de rest was elk nadeel ook vaak een voordeel. De ene dag vond ik het fijn dat we dingen deelden en ik nooit alleen was. De andere dag had ik daar moeite mee. Een van de dingen die ik heb geleerd is geduld en rekening houden met elkaar. Het is nogal een belangrijk iets wanneer je met zijn negenen in een huis woont.

Burgerlijker kan het bijna niet

Mijn vriend heeft een fulltime baan. Ik werk 27 uur in de week als huishoudelijke hulp. Voornamelijk omdat dit prima te combineren is met ons gezin. Voor de rest hebben wij niets te klagen vind ik persoonlijk. We ondernemen graag dingen met onze kinderen. Soms zitten daar geen kosten aan verbonden maar vaak ook wel. Eens per jaar gaan wij naar een vakantiepark met het gezin en een keer gaan mijn vriend en ik met zijn tweeën op vakantie.

Onze kinderen zijn allemaal erg jong.
Een goede vangnet is erg belangrijk.
Voor ieder gezin eigenlijk, zeker in een redelijk hectisch gezin met 4 kleintjes

Ik wist vrij vroeg dat ik graag kinderen wilde. Ik dagdroomde alleen van 2 kinderen. Dat het leven onvoorspelbaar is mag wel duidelijk zijn.

Wat ik heel zwaar vond was dat ik als mama van 3 opnieuw moest beginnen. Na de eerste wist ik namelijk al dat de relatie slecht was. Toch kwamen er nog 2. Ik werd door de pil heen zwanger. Toch was de zwangerschap verbreken geen optie. Dat was niet bespreekbaar. Kinderen krijgen is een zegen. Gepland of ongepland.

Lees ook: Noodgedwongen abortus

Opnieuw beginnen is erg zwaar

Na de geboorte van mijn zoontje gingen wij uit elkaar. We hadden een dak boven ons hoofd maar daar was ook alles mee gezegd. Zo blij met de hulp die ik van mijn familie kreeg toen ik het zwaar had.
Toen ik mijn huidige vriend ontmoette was het liefde op het eerste gezicht. Hij trok vrij snel bij mij in. Eenmaal besloten dat wij dolgraag een kind samen wilden, bleek ik al een maand zwanger. Hij is absoluut de liefste stiefvader voor mijn kinderen. Hij behandeld alle 4 kinderen met evenveel liefde en dat telt zwaar bij mij.

Lees ook: Romy komt uit een groot gezin en is zelf mama van 4

Voldoende tijd voor elkaar

Ondanks een drukke huishouden hebben mijn vriend en ik voldoende quality time met elkaar. De kinderen liggen vroeg op bed, en zijn gelukkig goede slapers. Zo hebben vriendlief en ik nog een hele avond voor onszelf. Heerlijk!
Verder scheelt het enorm dat mijn vriend ook echt meehelpt met alles. Ons gezinnetje is met 4 kinderen wel compleet dus heb ik mij laten steriliseren.

De vooroordelen

Ik kan mij best wel ergeren aan het gefluister, opgetrokken wenkbrauwen en rare vragen. Ja ik ben jong en mama van 4. Nee, het was niet helemaal zo gepland maar daar ben ik geen uitzondering in 😉 Wij zijn gelukkig, niet aan het randje van een burn out, komen niets te kort en hebben ook geen relatieproblemen. Het zou zo fijn zijn als mensen eens wat minder snel conclusies zouden trekken gebaseerd op dat wat zij denken te zien.

Heb jij ook een groot gezin en wil je meedoen aan de rubriek Huis Vol Kinderen, stuur dan een email naar sandra@mamaplaneet.nl

lief kleine zusje heeft haar arm om dr baby broertje

 

Redactie

1 gedachte over “Huis vol kinderen | Krista is een jonge mama van 4 kinderen onder de 6 jaar”

 1. Hallo Sandra,

  Wat een leuk artikel heb je geschreven, ik zou je graag wat tips willen vragen.
  Wonen alle kinderen bij jou, en waar laat je de kids als je samen op vakantie gaat.
  Vast bij opa en oma, mijn vader is helaas overleden en mijn moeder is ziek.

  Ik heb alleen mijn schoonouders,
  We verwachten binnenkort ongepland een 4e kindje.

  Want dan hebben wij ook 4 onder de 6 jaar.

  Veel liefs,

  Rajae

  Beantwoorden

Plaats een reactie