Hoe kies je de juiste hanglamp bij de eettafel?

Je bent de eethoek aan het inrichten en twijfelt over de juiste hanglamp bij de eettafel. De centrale plek in huis wordt immers niet alleen voor het eten gebruikt. Je wilt een eyecatcher dat bij de stijl van je huis past. De ruime keuze aan hanglampen boven de eettafel maakt de keus misschien extra lastig, maar het biedt ook mogelijkheden. Met onze tips helpen wij je verder.

Lees ook

Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

De juiste hanglamp bij de eettafel

Juist om alle bovengenoemde redenen is het goed dat je tijd neemt om de juiste hanglamp bij de eettafel te kiezen. Je wilt niet in een dure hanglamp investeren waar je opslag verliefd op werd om er later achter te komen dat het niet past in het totaal plaatje. Een goede voorbereiding helpt ook met de realistische verwachtingen. Je weet wat er zoal aan keus is en wat de mogelijkheden voor jou zijn. Een extra voordeel hiervan is dat je zo makkelijker binnen je budget blijft.

Stijl

De juiste hanglamp bij de eettafel kiezen is meestal de finishing touch. Dat betekent ook dat je de stijl van je inrichting al hebt bepaald. De verlichting moet daarbij passen. Vandaag de dag is de juiste verlichting zelfs zo belangrijk dat het je interieurstijl kan aanvullen of breken. Stel je hebt een landelijk interieur. Een houten hanglamp past bijvoorbeeld prachtig bij de aardse kleuren. In een industriële inrichting kies je sneller voor een blikvanger in de vorm van een zwarte hanglamp passend bij de stoere uitstraling van je interieur.

Heb je nog geen interieurstijl gekozen en ben je nog aan het rondkijken, dan is een moodboard een goed begin. Dit is een collage met plaatjes, foto’s en kleuren die jij mooi vindt. Zo breng je de sfeer die jij in je huis wilt duidelijk in beeld. Vanuit hier kun je op zoek naar de juiste items waaronder de perfecte hanglamp.

Functie

We zeiden het al eerder. De eettafel is, zeker in een gezin, vaak een multifunctioneel plekje waar niet alleen wordt gegeten. Er wordt ook gelezen, geknutseld, gewerkt en huiswerk gemaakt. Allemaal factoren die meedingen om de juiste hanglamp te kiezen. Het lastige is dat door de veelzijdige functie van de eettafel, de verlichting aan meerdere eisen moet voldoen. Bij het eten is sfeervol licht prettig, bij het werken wil je wit licht. Één hanglamp, meerdere functionaliteiten. Een lichtdimmer zou een oplossing kunnen zijn voor deze uitdaging. Hiermee kun je de lichtintensiteit van de verlichting naar behoefte aanpassen. Zo heb je altijd de juiste verlichting.

Lees ook

5 natuurlijke materialen voor in je duurzame inrichting

Hoogte

Wanneer je de perfecte hanglamp hebt gevonden dan moet het nog worden opgehangen. Maar waar hang je het precies op, hoe en hoe hoog? De ideale hoogte is tussen 60 en 80 centimeter, gemeten van de bovenkant van de tafel tot onderkant van de hanglamp. Wanneer je rechtstaat hoort de hanglamp op ooghoogte te hangen. Op deze manier krijg je de juiste mate lichtinval. Twijfel je hierover? Omdat je wellicht te maken hebt met hoog plafond of extra lange mensen. Overweeg dan een in hoogte verstelbare hanglamp.

Houd hierbij rekening met de vorm en lengte van je tafel. Vuistregel is dat de lamp de helft van de diameter van de breedte van je eettafel moet zijn. Stel je hebt een tafel van 90 breed, dan heeft de juiste hanglamp een diameter van 45 cm. Let hierop zodat de hele tafel voldoende verlicht wordt.

Wanneer je een extra lange tafel hebt is een hanglamp bestaand uit meerdere lampen misschien mooier. Daarnaast krijg je zo voldoende licht, ook als je aan de kop van de tafel zit. Mocht je kiezen voor een oneven aantal lampen, houd het midden van de tafel als uitgangspunt. Hang de lampen even ver uit elkaar op voor meer symmetrie en rust. Stel dat je voor 3 lampen kiest, hang de lampen dan op 1/2, 1/3 en 2/3 op. Kies je voor bijvoorbeeld 2 hanglampen, hang ze dan op 1/3 en 2/3 op. Wanneer je voor meerdere lampen kiest, zou je voor een speels effect kunnen gaan. Hang deze dan op verschillende hoogtes op. Bekijk ook het resultaat vanuit andere hoeken van de woonkamer. Zo kun je het zicht testen en bepalen of je het mooi vindt. Je moet er immers dagelijks tegenaan kijken.

hanglamp boven de eettafel in de eethoek

Redactie

Plaats een reactie