7 tips bij kamperen met een weglopertje

Ongeacht je ervaring, kamperen met kinderen verreist redelijk wat voorbereiding. En helemaal als je gaat kamperen met een weglopertje, net als mijn jongste dochter. Ik deel graag een aantal tips met je.

* Sommigen vinden het ‘not done’ om een TUIGJE te gebruiken. Deze mensen vinden dat je je kind maar goed in de gaten moeten houden. Ik twijfel er niet aan dat dit, meestal, een goedbedoeld advies is. Waar ik wel aan twijfel is of deze mensen zelf ook een ondernemend wervelwind van een kind hebben.

Mijn lieve peuter van 2 is werkelijk een schatje, zonder twijfel. Maar ze is ook een zeer ondernemend oost indisch doof meisje dat geen gevaar kent. En juist dat vind ik eng. Mede door haar leeftijd, zoekt zij heel erg de grenzen op. Tot een bepaalde hoogte is dat prima natuurlijk. Maar vaak heb ik aan een paar extra ogen op mijn rug niet eens genoeg. Ze leert ook echt nergens van. Zij rent zo de straat op terwijl ze een auto ziet aankomen. Giegelend nog wel. En nee, het is en blijft een kind. Haar de regels uitleggen en conseqent blijven is niet de oplossing voor alles. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat ze niet uren ‘vast’ zit. Het is hoe je er persoonlijk naar kijkt, maar een (kindvriendelijk) tuigje is zeer zeker een prima optie.

Lees ook Get Personal | Kampeervakantie verslag

* Wij hebben een grote REISBOX. Deze is groter dan een reisbed. Ik leg er een kleedje in, met kussentjes en een boel kinderboeken. Op deze manier krijg ik mijn peuter, die niet graag in een box zit, toch in een ‘box’. Zowel voor het kind als voor jezelf kan dit heel fijn zijn. Even een rustmomentje voor de kleine dondersteen terwijl jij eten maakt bijvoorbeeld. Ideaal!

* Een ander alternatief voor een reisbox is het gebruik van de WINDSCHERMEN. Afhankelijk van de mogelijkheden en de beschikbare ruimte, kan je kind uit de wind spelen op een door jou afgeschermd speelgebied. Niet de goedkoopste optie overigens.

* Een voordeligere optie voor windschermen is het AFZETGAAS. Dit is ook nog eens redelijk makkelijk mee te nemen.

* Ook als je geen weglopertje hebt is een ARMBANDJE met de telefoonnummers een goed idee. Onze dochtertjes hebben er allebei een met onze telefoonnummers erop. Wij hebben er bewust voor gekozen de naam van het kind er niet op te zetten, maar dit is uiteraard een (persoonlijke) optie.
Mocht het gebeuren dat je kleine houdini ineens weg is, ben jij in in ieder geval traceerbaar. Ervanuitgaand dat je je telefoon bij je hebt en geluid aan zet.

* Ga je op stap met je weglopertje? Trek het kind voor de zekerheid een VEL SHIRTJE aan. Zo valt je kleine sneller op in de menigte. In de buurt van water is een ZWEMVEST anders ook een goed idee. Voor zijn veiligheid en jouw gemoedsrust.

Ga je binnenkort ook kamperen met een weglopertje? Of ben je onlangs geweest en heb je aanvullende tips? Ik hoor het graag van je in een reactie op dit artikel.

* Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sandra

20 gedachten over “7 tips bij kamperen met een weglopertje”

 1. Zo een armbandje heb ik onlangs gezien in de winkel. Ik snap heel goed dat je een tuigje af en toe gebruikt. Als ze geen gevaar kent dan heb je als ouder natuurlijk schrik.

  Beantwoorden
 2. Ik heb geen weglopertjes, maar ik had een cadeau box gemaakt met speelgoed voor op de camping, is een goede afleiding en je hebt blijde kids

  Beantwoorden
 3. Kamperen is altijd een groot kinderfeest, maar je moet inderdaad wel opletten dat ze bij de tent blijven. Wij hadden onze dochter thuis aangeleerd dat ze niet over de drempel van de keuken mocht. Op de camping konden we zo ook afspreken dat ze niet voorbij een bepaalde lijn ging en dat werkte (voor ons) heel goed

  Beantwoorden
 4. Ik zweer bij het nut van verdwaalbandjes. Onze kinderen hebben vaak zo’n armbandje aan wanneer we naar drukke plaatsen gaan. Gelukkig zelf nog nooit nodig gehad, maar mijn echtgenoot is 3 jaar redder aan zee geweest, en dagelijks werd hij geconfronteerd met ouders die helemaal in paniek op zoek zijn naar hun kindje, of kindjes die over hun toeren op zoek waren naar hun ouders. Adhv zo’n verdwaalbandje kan je al veel doen :).

  Beantwoorden
  • Heel goed. Hier net zo. Bij dagjes uit hebben de meiden vaak velle shirtjes aan en de armbandjes met onze telefoonnummers om. Gelukkig nog nooit nodig gehad, maar je wet maar nooit.

   Beantwoorden
 5. Ipv een “box” maken van afzetgaas (ook wel schapengaas genoemd), kun je je kampeerplek omheinen. Niet alleen weet je zeker dat je jonge ondernemers bij je blijven, ze worden vaak ook wat rustiger als hun wereldje wat kleiner is. Bij ons deden mijn schoonouders dit voor hun hond, maar het werkte voor de kids ook echt fantastisch!! En het oogt ook gezellig 😉.

  Beantwoorden
 6. Hele handige tips!
  Wij gaan in voor de armbandjes met telefoonnummer.
  Ondanks dat wij een zeer ondernemende kleine meid hebben blijf ik een tuigje niks vinden.. maar dat is meer persoonlijk als dat ik er echt iets op tegen heb.
  ” Kom ik ga m’n hond en m’n dochter uitlaten”.. dat idee.
  Ik geloof best dat het goed werkt, maar het voelt niet goed.
  Reisbox heb ik nooit aan gedacht.
  Ik zag laatst wel dat als je in de hoeken van een tweepersoonshoeslaken tassen zet, je ook een soort ‘box’ creeert.

  Beantwoorden
 7. Ik heb zelf alleen maar ervaring met festivalcampings, uiteraard zonder kinderen haha. Ik kan je hier helaas geen tips over geven, maar wil je wel een hele fijne vakantie wensen! 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie