Kerstdiner-stress? Niet nodig met deze tips

December is een maand vol sfeer, gezelligheid, cadeaus en lekker eten. Het samenzijn met familie en vrienden. Nu Sinterklaas achter de rug is, zijn we alweer druk met Kerst. De kerstboom versieren, een kerstmenu vol heerlijke kersthapjes bedenken en brainstormen over de aankleding van de tafel met de feestdagen. Een feestelijk gedekte tafel is immers net zo belangrijk als het eten zelf. Kerstdiner-stress? Nergens voor nodig. Wij lieten ons inspireren door Kippiepan en geven je tips voor een onvergetelijke smulfestijn.

Leestip

Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

Kippiepan | Het gemak van kant en klare elektrische snackpan

De perfecte kerstdiner

December feestmaand. Dat betekent ook dat we flink mogen uitpakken als het gaat om decoratie en stylen. Wil jij met Kerst alles uit de kast halen? Laat je bij tafel dekken voor het kerstdiner inspireren door deze tips en ideeën.

♦ Vergeet jezelf niet tijdens de feestdagen. Wanneer je snel geneigd bent anderen een perfecte tijd te bezorgen, vergeet je zelf te genieten. Probeer daarom zo veel mogelijk voor te bereiden. Dat geldt sowieso voor de aankleding maar soms ook voor het eten. De tiramisu die je zo graag wilt maken, dat kan heel goed een paar dagen van te voren. Net als bijvoorbeeld de cranberrysaus. De gemarineerde kersthapjes laat je bezorgen. En zo hoef je je last minute alleen nog druk te maken om salades. Zo heb je het minst last van de Kerstdiner-stress. Dit werkt overigens ook heel goed voor oud en nieuw, verjaardagen en andere vieringen.

De kersttafel stylen

♦ Maak van de feesttafel een eyecatcher. Welke stijl kies je dit jaar? Kijk wat er bij je interieur of borden past. Wat heb je al en wat moet je nog halen? Combineer niet te veel kleuren om een sfeervolle maar gezellige sfeer te creëren. Ga je voor rood, sneeuwwit of misschien zwart-goud? Pak flink uit met de matchende kleuren van je keus.

♦ Kies je voor een tafelkleed of een loper? Vergeet niet de tafelkleed klemmen te gebruiken wanneer je voor het eerste kiest. Gebruik bij een loper placemats. Mijd combinaties omdat dit snel druk en rommelig oogt.

♦ Controleer op tijd of je servies compleet en schoon is. Je wilt niet op het laatste moment stressen wanneer je erachter komt dat je niet genoeg borden of schalen hebt.

♦ De perfecte kersttafel dient niet alleen mooi maar ook praktisch te zijn. Zet daarom niet meer op tafel dan gebruikt gaat worden. Denk hierbij aan het aantal glazen of bestek. Leg alleen dat neer wat je tafelgasten daadwerkelijk nodig hebben voor de feestelijke maaltijd.

♦ Kinderen kunnen niet heel lang stilzitten en braaf zijn. En dat hoeft ook niet. Des te belangrijker om hieraan te denken bij de voorbereiding. Leg vermaak voor ze klaar of zet de kinderen aan hun eigen tafel waar ze kunnen eten, kletsen en bijvoorbeeld kleuren.

♦ Als we aan Kerstmis denken, denken we aan sfeerverlichting. Leg daarom een mooie lichtsnoer over de tafel, of zet kandelaars en kaarsen op tafel. Tover je eenvoudige tafel om tot een oogstrelende kersttafel.

♦ Kerstgroen past altijd. Maak er een mooie centerpiece van, leg wat takjes op tafel of op servetten of zet het in vaasjes. Versier de lamp boven de tafel ermee. Komen er naamkaartjes aan te pas, maak ze van twijgjes. Prachtig!

♦ Kaneelstokjes en rode besjes zijn heel tof als decoratie. Steek een takje rode bessen tussen het kaneelstokje en het servet. Voilà. Een mooie maar minimalistische tafeldecoratie voor Kerst.

Meer inspiratie nodig wat betreft lekkere borrelhapjes voor de feestdagen vind je hier. Meer ideeën en voorbeelden van gedekte kersttafels vind je hier. Kerstdiner-stress? Nergens voor nodig 😉 Geniet ervan!

rode Kersttafel stylen
MamaPlaneet logo

Redactie

4 gedachten over “Kerstdiner-stress? Niet nodig met deze tips”

  1. Ik hoef gelukkig niet na te denken over kerst. 24ste is mijn oma jarig, 25ste bij schoonouders en 26 bij mijn ouders 😃
    Alleen in de ochtend ga ik de tafel ook aankleden want vind dat toch wel gezellig, met kerstboom broodjes etc.
    Ik heb al wel wat leuke ideetjes gezien via je link van pinterest

    Beantwoorden

Plaats een reactie