Kerteminde met kinderen: Fjord & Baelt onderwaterwereld

Kerteminde is een pittoreske havenstadje in het noorden van het eiland en daarmee 38 kilometer verwijderd van een van de leukste familiecampings van Funen. Een 6000 inwoners rijke vissersplaats in Zuid-Denemarken dat eerder door National Geographic werd uitgeroepen tot een van Europa’s Best Secret Villages. De naam heeft vrijwel alles te maken met de ligging. De Kerteminde Fjord werd vroeger Kirta genoemd en Minni is Oud-Deens voor monding. Aangezien de stad aan beide kanten aan de monding van de inham ligt, dankt het zijn naam er ook aan. Garden of the Sea, zoals het ook wel wordt genoemd, heeft toeristen veel te bieden. Op de fiets de prachtige natuur verkennen, wandelend de culturele bezienswaardigheden ontdekken, op een adembenemend mooie plek vissen en lekker eten. We nemen je mee op reis door Kerteminde en zetten alle pareltjes die je niet wil missen op een rij. Daarbij zetten we het maritieme belevingscentrum Fjord & Baelt in de welverdiende spreekwoordelijke spotlights.

Fjord & Baelt

Fjord & Baelt is meer dan een aquarium of dierentuin. Het is een centrum vol biologen en onderzoekers uit de hele wereld maar ook Universiteit van Zuid-Denemarken die dagelijks de onderwaterwereld van de Noordse wateren volgen. Van de bodemgesteldheid tot de zeedieren en vissen in de zee. Hier leven dan ook zoogdieren als zeehonden en bruinvissen in een afgesloten gedeelte van de haven. Op deze manier worden ze voor het onderzoek niet uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Des te meer reden om, in het belang van de Deense natuur te begrijpen en behouden, het water goed te blijven controleren zodat de betrokken experts de metingen en observaties zo nauwkeurig mogelijk kunnen uitvoeren zonder dat het een negatieve impact op de dieren heeft. Inmiddels onderzoekt Fjord & Baelt al 26 jaar hoe zeedieren zich voelen en leven zodat ze beschermd kunnen worden. Wat doet het met de dieren als wij lawaai maken? Of de zee vervuilen met onder andere scheepvaartverkeer en bouwprojecten? Wat voor gevolgen heeft gebrek aan voedsel door visserij op de onderwaterwereld? Hoe wordt hun vermogen om voedsel te vinden en visnetten te ontwijken beïnvloed door de geluiden die wij maken? Wat doen alle menselijke acties met de groei, conditie en gedrag en levensverwachting van de dieren? De uitgevoerde onderzoeken hebben vaak te maken met communicatie en geluiden. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om dieren in het wild te onderzoeken en milieuverbeteringen door te voeren.

De 4 zeehonden die in het goed onderhouden belevingscentrum leven maken ook onderdeel uit van de nationale en internationale fokprogramma’s. Zo is Naja geboren in Odense Zoo en komt Tulle uit het Nordsø Akvariet. Svante komt uit het Italiaanse Genua aquarium. Alle drie kwam ze in 2001 naar Kerteminde. Freya is ‘s werelds oudste bruinvis. Samen met de jonge Eskild en Saga is zij betrokken bij het onderzoek van haar soort. Verder zijn er bewoners in de vorm van vissen, weekdieren, schaaldieren als krabben, zeesterren, poliepen (holtedieren die grotendeels vastgehecht blijven zitten aan onder andere stenen en planten of andere dieren) en invasieve soorten. De dieren worden door middel van een positieve versterkingsmethode getraind om vrijwillig mee te werken aan de onderzoeken. Bij goed gedrag worden ze beloond en bij ‘verkeerd’ gedrag niet, zodat ze gemotiveerd worden het nogmaals te proberen. De dieren worden nooit gestraft op welke manier dan ook.

Laten we beginnen met het gebouw waarin het belevingscentrum is gevestigd. Het Deense architectuur is verbluffend mooi. Dat is in dit geval niet anders. De combinatie van materialen waaronder hout en metaal, het glaswerk, de ronde trap met het prachtige uitzicht over het stralend blauwe fjord eromheen. Het is werkelijk een plaatje. Fjord & Baelt bestaat uit een aquarium, interactief museum met buitencentrum en een lounge room op de eerste verdieping. In eerste instantie doet het denken aan een kleiner en natuurlijker Dolfinarium zonder de shows. Maar het wordt al snel duidelijk dat het in het niets lijkt op het genoemde park. Het heeft meer weg van The Øresund Aquarium Helsingør die we vorig jaar met de Kopenhagen Card bezochten. Een fijne plek waar je veilig en van heel dichtbij allerlei kleine zeediertjes en planten kan bewonderen en aaien terwijl je een heleboel leert over hun leven onder water. De informatieborden zijn naast Deens ook voorzien van teksten in het Duits en Engels met interessante weetjes voor alle leeftijden. Voorbij de aquarium ruimte kom je langs een indrukwekkend groot skelet van een grote potvis. Een bijzonder gezicht dat erg uitnodigend is opgesteld als een interactieve museum met schermen maar ook bijvoorbeeld een wervel van een potvis, schedel van een griend (soort tandwalvis), resten van een Groenlandse walvis en meer. Via het museum loop je de trap af naar de 40 meter lange tunnelgang met raampjes zodat je de zeehonden en bruinvissen in hun natuurlijke habitat kan bewonderen. Ook hier staan aanvullende interactieve activiteiten die heel leuk zijn voor nieuwsgierige kinderen. Eenmaal weer boven is er gelegenheid zelf gebrachte snack of lunch te eten in de lounge room terwijl je geniet van een fantastische uitzicht over het water. Hier staat ook een knutseltafel voor kinderen en zijn er toiletten waar orka geluiden te horen zijn. Langs de begane grond kun je rechts van de entree balie naar buiten. Het bestaat deels uit een houten terras met picknicktafels maar waar je ook staat of loopt kun je in principe goed de zeehonden en bruinvissen zien, mits je geduldig bent. Dit is ook de plek waar je moet zijn als je een prestatie wilt zien van de medewerkers met de aanwezige zeehonden en bruinvissen. 

Eenmaal via de ingang weer buiten (waar het kleurrijke kunstwerk Conrad de Krab van recycle kunstenaar Thomas Dambo staat) is het terras langs het water een dikke aanrader. Direct tegenover Fjord & Baelt kun je bij Super Brugsen lekkere broodjes voor lunch halen die je hier kunt opeten. Genieten kost soms zo weinig!

Praktische informatie en tips

♦ Adres: Fjord & Baelt
Margrethes Pl. 1
5300 Kerteminde

♦ Het gebouw is voorzien van trapliften waardoor het ook voor mindervaliden toegankelijk is

♦ Bij de entree ontvang je een parkeerkaart om achter de vooruit te plaatsen

♦ De website is in het Deens maar kan gemakkelijk met de knop rechts boven naar het Engels of Duits worden gezet

♦ De presentaties werden tijdens ons verblijf geheel in het Deens uitgevoerd (ondanks dat er werd gevraagd of er ook mensen waren die de taal niet verstaan)

♦ Een superleuk uitje met kinderen waar je 3 a 4 uur mee zoet bent

♦ Fjord & Baelt heeft geen eigen horeca. Wel kun je op de eerste verdieping meegenomen lunch eten en kunnen de kinderen een passende knutsel maken

♦ Er was hier tijdens ons bezoek geen sprake van drukte

Andere bezienswaardigheden Kerteminde

Behalve Fjord & Baelt is er nog meer te doen en zien in Kerteminde. Hieronder nog een aantal leuke adresjes die we van je van harte aanbevelen.

The Vikingmuseum Ladby

In dit museum staat het enige scheepsgraf van Denemarken uit de Vikingtijd. Het gebouw is in feite de herbouwde grafheuvel op de plek waar het in 1935 werd gevonden. Uiteraard is The Vikingmuseum Ladby niet het enige museum in deze bijzonder mooie vissersplaats, dus je zou ook kunnen gaan naar bijvoorbeeld Farvergården dat plaatsvindt in een van de oudste gebouwen van de stad.

Adres: Vikingevej 123, 5300 Kerteminde

Amanda of Kerteminde

Amanda is een door kunstenaar Robert Lund Jensen in 1954 ontworpen standbeeld als herkenningspunt van Kerteminde. Het staat symbool voor de mooie dochters van de stad maar moet Sophie Krag voorstellen. Geboren als een kind in een gezin van 8 vertrok ze naar de hoofdstad met de wens een actrice te worden. Door een aantal verkeerd genomen beslissingen zag haar leven er niet bepaald rooskleurig uit. Zij was ook de inspiratie voor het inmiddels landelijk bekend lied Harper i Luften. Andere bezienswaardigheden en monumenten die de moeite waard zijn om in het echt te zien zijn onder andere 3 Sail, het beeld van spelende kinderen en het monument voor de overledenen op 9 april 1940.

Adres: Odensevej, 5300 Kerteminde

Kerteminde North Beach

Dit kindvriendelijke strand met zoet water uit de Grote Belt is de populairste strand van de havenstad en strekt zicht tot 1000 meter uit. Afhankelijk waar je parkeert, kun je hier midgetgolfen, beachvolleyballen, een ijsje eten en natuurlijk een strandwandeling maken of gewoon genieten van de zee, zon en strand. The North Beach is niet de enige strand in de omgeving, dus je zou ook naar Kerteminde South Beach kunnen gaan, Bøgebjerg beach, Måle beach en Fynshoved beach.

Adres: Ved Hindsholmvej, 5300 Kerteminde

Den Italienske Isbutic

Hoewel Deense ijsjes zo lekker zijn dat je tijdens je vakantie in het land niets anders wilt dan, is deze Italiaanse ijssalon wel de moeite waard. Andere aan voeding gerelateerde plekken die je wellicht ook interessant vindt zijn Boesem Fisk (viswinkel), Nybro Orchads (cider pers en appeltuin), Selleberg (kersentuin) en Clausens Eftf (bakker).

Adres: Langegade 9a, 5300 Kerteminde

Munkebo Multipark speeltuin

Tijdens reizen met kinderen zijn leuke speeltuinen altijd een goed idee. Op Marinavejen 10C en Danhostel, Skovvej 46 vind je er een. Voor echt een super leuke speeltuin waar je als ouder ook nog in zou willen (en kunnen) spelen moet je toch echt naar Munkebo Multipark. Deze is 10 minuten rijden van Fjord & Baelt (7,9 km om precies te zijn).

Adres: Mosevangen 2, 5330 Munkebo


Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger
Redactie

Plaats een reactie