Zo kies je de ideale keukenopstelling

Afhankelijk van de mogelijkheden in het huis, budget en voorkeuren kun je de nieuwe keuken op verschillende manieren indelen. Twijfel je over de zwarte keuken waar je al jaren van droomt? Wij geloven dat er voor iedere ruimte een juiste keuken is. Er zijn immers keukens in allerlei verschillende vormen, maten en indelingen. Om het maximale uit de ruimte te halen helpen we je met deze tips de ideale keukenopstelling kiezen.

Lees ook

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

Keukenopstellingen

Hoekkeuken – Deze populaire keukenopstelling zien we vaak terug in kleine ruimtes. Toch wil je voldoende opbergmogelijkheden en de ruimte maximaal benutten. Hoekkeukens zijn super handig wanneer je weinig oppervlakte hebt om mee te werken. Wil je deze L-keuken in een grote ruimte, dan zou je het zelfs kunnen omdraaien zodat de keukenkasten niet in het zicht zijn.

Eiland keuken – Je hebt een heerlijk grote ruimte tot je beschikking en bent dol op koken. Eilandkeukens hebben meestal een prachtige open en luxe uitstraling, bieden voldoende opbergruimte maar ook beweegruimte waar je aan het ruime werkblad gezellig kunt kokkerellen met je kinderen.

Rechte keuken – Wanneer je maar één rechte wand tot je beschikking hebt en graag een functionele keuken wilt met voldoende ruimte voor je bestek, pannen en keukenapparatuur. Rechte keukens zijn praktisch ingericht en ideaal voor kleine ruimtes. Het is hier vooral de kunst extra opbergruimte te creëren door verticaal te werken. Heb je juist een grote ruimte, dan kan deze indeling ook prima. Voeg er een kookeiland aan toe en je hebt een fantastische leefkeuken waar jij en je gezin van genieten. Geen plek voor een kookeiland, dan is een schiereiland een interessant alternatief.

Parallel keuken – Een rechte keuken met aan de overzijde een tweede element noemen we een parallel keuken. Het biedt vooral veel werk- en opbergruimte. Heeft je huis een heerlijke woonkamer met een open keuken maar is de ruimte vooral klein en smal, overweeg dan een van deze keukens. Je zou dan aan de ene kant keukenapparatuur kunnen plaatsen en de andere kant als werkruimte gebruiken.

U-keuken – Doordat alle wanden in gebruik zijn wordt de grote ruimte perfect benut. Deze open keuken sfeer biedt naast extra veel werk- en opbergruimte soms ook mogelijkheid in het midden een eettafel neer te zetten. Een groot voordeel van U-keukens is dat ze vooral veel mogelijkheden bieden. Wanneer je er ruimte voor hebt zou je bijvoorbeeld alsnog een kookeiland of schiereiland kwijt kunnen. En anders een bar. Opties genoeg voor een gezellige leefkeuken.

T-keuken – Wanneer de ruimte veel mogelijkheden biedt en jij vooral waarde hecht aan ‘genoeg plek’ hebben. Deze luxe indeling straalt een en al luxe uit. Daarnaast kun je hier gemakkelijk een kleine bar van maken. Overigens bieden T-keukens alle voordelen van een eilandkeuken maar vereisen minder ruimte.

G-keuken– De perfecte opstelling voor de keukenprinsen- en prinsessen. Met zeeën aan werk- en opbergruimte is dit de ideale keukenopstelling voor iedereen die graag zoveel mogelijk tijd doorbrengt in de keuken. Je kunt er anders ook extra zitgedeelte van creëren.

Lees ook

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips
Speelhoek in de woonkamer | Tips, inspiratie en voorbeelden

Keukenopstelling kiezen tips

Juist omdat er zoveel opties zijn is het extra belangrijk goed na te denken over deze grote investering. Natuurlijk wil je dat je nieuwe keuken de eyecatcher van je huis wordt. Daarom is het zo belangrijk over de meer praktische zaken na te denken voor je de keus maakt.

Het is lastig algemene tips te geven aangezien een keukenopstelling kiezen heel persoonlijk is. Zo heeft elke indeling zo zijn voor- en nadelen. Het heeft alles te maken met de ruimte, voorkeuren, waar je de keuken voor wilt gebruiken en hoe en natuurlijk het budget. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om over een  aantal zaken na te denken en de volgende vragen te beantwoorden.

Is er voldoende opbergruimte voor alle borden, bestek, pannen, deksels en kookboeken? Hoe zit het met inbouwapparatuur en andere losse apparaten?

Heb ik zo genoeg werkruimte? Hoe zit het met beweegruimte als ik samen met de partner of kinderen in de keuken sta?

Gebruik ik de keuken voor noodzakelijk eten maken of geniet ik graag van gezelschap van vrienden en familie hier? Een glaasje wijn drinken met vrienden, een hapje eten met gezin? Ben ik hier graag of alleen als het moet?

Hoe belangrijk vind ik een opgeruimde keuken wanneer ik visite krijg?

Wil ik koste wat het kost een kookeiland? Ga ik voor een moderne keuken zonder bovenkastjes?

Nadat je de praktische mogelijkheden van de beschikbare ruimte hebt bekeken zijn deze vragen extra belangrijk om te bepalen wat jouw droomkeuken is. De juiste keukenopstelling kiezen speelt daarbij een hele belangrijke rol. Kleuren en details zoals wel of geen handvatten zijn in principe de laatste stap. Als jouw keuken eenmaal geplaatst is wil je tevreden zijn. Het is nogal een investering waar je de komende 20 jaar van wilt genieten.

keukenopstelling kiezen tips MamaPlaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie