Bescherm je kind tegen de zon

Zodra de eerste zonnestralen van het seizoen verschijnen is het belangrijk je kind te beschermen tegen de zon. Wanneer is de zon het schadelijkst? Hoe lang mag je peuter onbeschermd in de zon? Hoe vaak moet je je kleuter insmeren? Wat moet je wel en wat zeker niet doen wanneer je met je baby in de kinderwagen op stap gaat? Wij zetten alle feiten en tips op een rijtje.

Het belang van de zon

Het zonlicht helpt het lichaam bij de aanmaak van vitamine D. Deze is verantwoordelijk voor onder andere een goede bloedsomloop, de opbouw van botweefsel, opname van calcium en het krijgen van sterke botten. Daarmee is het heel belangrijk bij de groei van kinderen. Omdat de kinderen nog niet in staat zijn voldoende vitamine D aan te maken, is het raadzaam sowieso tot 4 jaar 10 microgram extra te geven.

Leestip

Hoe herken je Vitamine D tekort? 

Een van de andere belangrijke voordelen van de zon is dat deze de aanmaak van endorfine stimuleert. De stof die ook wel bekend staat als gelukshormoon zorgt ervoor dat we energie krijgen en ons opgewekter voelen. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en nogal belangrijk tijdens de zwangerschap voor zowel de moeder als de baby.

In de zon zitten zou goed zijn voor het immuunsysteem, het ontspant de spieren en het is goed voor de cholesterolniveau. UV-straling zet de cholesterol namelijk om in vitamine D. Verder kan de zon helpen huidziekten als psoriasis en eczeem te verminderen.

De gevaren

Te lang in de zon heeft helaas ook een aantal nadelen. Door niet genoeg drinken kun je bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen krijgen. Dat is weer heel slecht voor de nieren, zeker op de lange termijn. Zonverbranding beschadigd de huid waardoor je bijvoorbeeld rimpels krijgt, vooral in het gezicht. Maar misschien wel het belangrijkste gevaar blijft dat de UV-stralen huiskanker kunnen veroorzaken.

Kind beschermen tegen de zon

Een van de grote fabels is dat je in de schaduw of op een bewolkte zomerdag niet kunt verbranden. UV-stralen kunnen echter overal en altijd huidschade veroorzaken. Ook binnenshuis, in de auto, kinderwagen en onder de parasol. Een van de redenen waarom de dermatologen adviseren kinderen tot 1 jaar volledig uit de zon te houden.

Zonnebrandcrème voor kinderen

Elke 2 à 3 uur het kind dik insmeren met zonnebrandcrème SPF 30 adviseren de dermatologen. Kies voor een zonnebrandcrème of zonnebrandspray dat bij jou en je kind past. Ga wel voor een product zonder parfum en irriterende ingrediënten. Sun Protection Factor beschermt de huid alleen tegen UVB-stralen. Tegen zonverbranding dus. Let bij aankoop daarom goed op dat het product ook bescherming biedt tegen de UVA-stralen, oftewel huidveroudering. Deze bescherming staat ook wel bekend als de breedspectrum zonbescherming.

Het water en zweet spoelen de zonberscherming door zonnebrandcrème als het ware weg. Des te belangrijker om het kind ook na het zwemmen goed in te smeren. Vergeet bij het insmeren van je kind niet de rug, de armen, (achter) de oren, tussen de tenen, hals, nek en natuurlijk het gezicht inclusief de neus.

Leestip

Buitenspelen | Handleiding voor ouders
Vliegvakantie met kinderen duur? Dat hoeft niet!
Toverland | Magisch dagje uit in Noord Limburg

UV-werende kleding voor kinderen 

Als de kleding bescherming biedt van minimaal 15 Ultra Violet Protection Factor mag het als UV-werende kleding worden gezien. Dit heeft De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bepaald. UV-werende kleding beschermt zelfs nat de kinderhuid met een hoge factor. Daarnaast droogt het snel en is het ademend. UV-werende kleding voor kinderen is dus zeker niet te warm voor de hete zomerdagen.

Hoofdbescherming voor kinderen

Het is een must om de kwetsbare huid van je kind te beschermen tegen de zon. Bescherm het hoofdje, gezicht, hals, nek en de oren van het kind met een petje of een hoedje. Hou er wel rekening mee dat de UV-bescherming afneemt wanneer het petje nat wordt. Tegenwoordig zijn er niet alleen zonwerende kledingstukken, maar ook zonwerende zonnehoedjes voor kinderen.

Zonnebril voor kinderen

Een speelgoedbril voor kinderen zonder de nodige bescherming kan gevaarlijk zijn. Kies voor een zonnebril met het etiket UV400. Deze houdt 100% UV-stralen tegen en biedt bescherming tegen verblinding. Let bij aankoop op dat de kinderzonnebril minimaal 75% absorptie biedt wat gelijk staat aan CE3. Hiermee wordt de kleurenintensiteit mee aangegeven. Het is niet zo dat donkerdere glazen beter beschermen, ze zijn wel beter geschikt bij zeer fel licht. Aan de andere kant kunnen dezelfde donkere glazen gevaarlijk zijn tijdens bijvoorbeeld buitenspelen en fietsen wegens beperkt zicht.

In de kinderwagen

Een deken of hydrofiele luier over de kinderen om de baby te beschermen tegen de zon is levensgevaarlijk. Het kind wordt dan niet beschermt tegen de UV-stralen maar ook niet tegen de oververhitting. De temperatuur kan hierdoor met maar liefst 7 graden stijgen. Gebruik daarom een Dooky beschermdoek dat speciaal hiervoor gemaakt is. Dit ademende kindvriendelijke doek filtert maar liefst 95% van de schadelijke stralen. Gebruik een parasol op de kinderwagen voor extra gemak van je prikkelgevoelige baby.

In de auto

Wist je dat 50% van alle UVA-stralen door het glas heen komt? Hierdoor kan het huidbeschadiging veroorzaken, ook in de auto. Indien mogelijk kies dan voor zonwerend glas in de auto of koop zonneschermen.

Kinderen in de zon tips

♦ Bescherm het kind tegen de zon door middel van UV-werende kleding, zonnebrandcrème, hoofdbescherming en zonnebril
♦ Smeer het kind in ongeveer een half uur voor het de zon in gaat
♦ Waterproof zonnebrandcrème bestaat niet. Smeer daarom het kind elke 2-3 uur en na het zwemmen in
♦ Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar helaas. Koop voor de beste bescherming ieder jaar nieuwe zonnebrandproducten. Gooi 12 maanden na openen zonnebrandproducten weg.
♦ Mijd de zon tussen 11 en 15 uur – UV-stralen zijn dan het heftigst en de zon het schadelijkst
♦ Kijk extra uit met de eerste zonnestralen van het seizoen
♦ 15-30 minuten per dag onbeschermd van de zon genieten is ruim voldoende voor aanmaak vitamine D
♦ Ook in de schaduw en op bewolkte dagen kan het kind verbranden
♦ Hou de baby het eerste jaar zoveel mogelijk uit directe zon
♦ Smeer dik in – ongeveer 7 theelepels per kind per keer
♦ Gebruik minimaal zonnebrandcrème factor 30 voor kinderen
♦ Bescherm je baby in de kinderwagen met een UV-doek
♦ Kies voor natuurlijke zonnebrandcrème voor kinderen
♦ Bescherm het kind ook in de kinderwagen en in de auto tegen de zon

broertjes in zomerkleding zetten samen een parasol op strand ter bescherming van de zon

Sandra

4 gedachten over “Bescherm je kind tegen de zon”

Plaats een reactie