Zo leer je je kind speelgoed opruimen

Heb jij ooit een kind ontmoet die opruimen geweldig vindt? Ik niet. Andersom is het nooit een probleem. In een mum van tijd kan het eruit zien alsof er een bom is ontploft. Althans mijn woonkamer wel. Met een huis vol kinderen wordt het hier dagelijks een bende, wel een creatieve bende. Dat neemt niet weg dat er ook opgeruimd moet worden. Hoe ik dat doe met vijf kinderen onder vier jaar? Ik deel mijn top 3 tips graag met je.

Leestip!

Buitenspeelgoed opbergen: Ideeën en tips eigen tuin

Speelhoek in de woonkamer | Tips, inspiratie en voorbeelden

Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen?

Nadruk ligt op proberen

Waarschijnlijk geheel onnodig maar ik benoem het toch. Verwacht geen perfectie. Waar kinderen zijn hoort ook creatieve bende te zijn. Zelfs ik heb dat geaccepteerd. Ook wat betreft opruimen. Het gaat niet zozeer om het goed opruimen maar om het proberen. Ook op jonge leeftijd ligt de nadruk op proberen.

Vaste opruimmomenten

Zorg voor vaste opruimmomenten. Voor het eten is een uitstekend moment om alles netjes op te ruimen, voor we aan tafel gaan. Dit doen we samen, met zijn allen. Ook ik help mee. Dit werkt motiverend voor de kinderen. Blijf consequent hierin.

Maak het concreet

Zorg voor duidelijkheid. A, wil jij alle blokken in de bak doen? B, wil jij alle boeken terug op de plank zetten? Zorg ervoor dat het voor de kinderen duidelijk is wat waar moet. En wat precies wat van ze wordt verwacht. Plaatjes, pictogrammen of foto’s kunnen hierbij helpen.

Maak het leuk. Ruim op met een liedje. Wij ruimen op met Rira rommellied van de Bibaboerderij. Zo zijn er nog veel meer opruimliedjes. Of maak er een spelletje van. A, wil jij alle rode blokken in de bak doen? B, wil jij alle blauwe blokken in de bak doen?

Kondig het opruimen vooraf aan

Wat heel belangrijk is, maar vaak wordt vergeten, is dat kinderen volledig gefocust zich in het spel kunnen storten. Door ze zonder waarschuwing uit hun spel te halen creëer je frustratie die je makkelijk kunt voorkomen. Laatste belangrijke tip die ik dan ook wil meegeven is: kondig het opruimen aan. Niet dat de kleintjes klok kunnen kijken, maar onbewust geef je ze wel tijd zich ergens op voor te bereiden, namelijk stoppen met spelen.

Minimaliseren & rouleren

Geef de kinderen een beperkte keus aan speelgoed. Mocht het een slagveld worden dan is het namelijk nog te overzien. Een ander voordeel hiervan is dat je door rouleren van speelgoed nieuwsgierigheid blijft wekken. Het kind raakt minder snel vervelend en kan na een periode het speeltje niet te hebben gezien ermee spelen alsof het nieuw is. Daarnaast houd je rekening met wat bij de leeftijd en interesse van je kind past op dat moment.

Geef het goede voorbeeld

Consequent blijven is ook een vorm van het goede voorbeeld geven. Zoals in het voorbeeld hierboven beschreven. Daarnaast is het wel zo verstandig om achter je eigen kont op te ruimen wanneer je hetzelfde van je kind verwacht. Dat spreekt voor zich toch?

Maak het jezelf en je kind niet lastiger dan nodig is en creëer een speelhoek. Zo heb je sowieso meer rust en wordt speelgoed opruimen (leren) een stuk makkelijker.

Positief benaderen

Benadruk het positieve. Niets werkt zo motiverend als complimentjes. Niet alleen bij de kinderen overigens. Jij en ik horen van de baas ook liever dat we het goed doen en niet alleen als we iets fout hebben gedaan toch?

Het kind leren opruimen is een proces. Een onderdeel van de opvoeding. Het is niet realistisch te verwachten dat alle kinderen evengoed meedoen vanaf de allereerste keer. Het kost tijd hierin te groeien. En daar moet ruimte voor zijn.

Kleine jongen speelt met een heleboel lego op de woonkamervloer. Daarna mag hij het zelf opruimen.

Redactie

2 gedachten over “Zo leer je je kind speelgoed opruimen”

  1. Goed overzicht, kan ik nog best iets van leren. We hebben hier sinds kort alles heel duidelijk gesorteerd in bakken en sindsdien ruimt iedereen consequenter op. Organisatie maakt het leuker, is mijn ervaring.

    Beantwoorden

Plaats een reactie