Eerste hulp bij opvoeden | Met je kind naar de tandarts

Hoe gevreesd tandartsen vaak ook zijn, ze zijn wel belangrijk voor ons gebit. Een aangename kennismaking met de tandarts kan een groot verschil uitmaken in de toekomst. Ik geef je een aantal tips.

Tanden poetsen – Een goede voorbereiding

Vanaf het moment dat het allereerste tandje zichtbaar wordt, beginnen we met poetsen. Niet zozeer omdat het moet, maar meer om te wennen. Samen twee keer per dag tanden poetsen is niet alleen goed voor het gebit, maar ook voor de motoriek. Maak tandenpoetsen leuk door bijvoorbeeld een liedje te zingen of af te spelen. Zorg er in ieder geval voor dat het twee minuten duurt. Met een beetje mazzel mag je napoetsen 😉 Misschien gaat het niet helemaal goed de eerste keer, maar wel de tweede of de derde keer en anders de tiende keer. Probeer dit wel te stimuleren. Er is genoeg speelgoed op de markt om kinderen spelend kennis te laten maken met tandenpoetsen en de tandarts. Denk hierbij aan een tandarts set voor kinderen, verkleedkleding, een gelamineerde tekening van een mond vol tanden die het kind met scheerschuim kan poetsen, prentenboeken over tandenpoetsen voorlezen…

Tandartsbezoek

Vanaf een leeftijd van twee jaar, kun je je kind meenemen naar de tandarts. Meestal hoef je hier geen speciale afspraak voor te maken. Je kind kan mee wanneer jij controle hebt. Bespreek dit wel van te voren met de tandarts. Zo kan hij/zij er beter op inspelen. Misschien kun je van tevoren een en ander erover vertellen, in grote lijnen.

Wellicht spreekt het voor zich, maar neem je kind niet mee wanneer je behandeld moet worden. Het laatste wat je als ouder wilt is dat je kind, misschien wel door je eigen trauma, angst ontwikkelt voor de tandarts.

Laat je kind de praktijk ontdekken. Daarmee bedoel ik rondkijken, kennismaken met de assistente en met de man/vrouw in de witte jas. Misschien mag het kind toekijken terwijl jij op de grote stoel zit tijdens de controle.

Als het kind het toelaat, kan de tandarts naar de tandjes van het kind kijken. Het gaat hier meer om of alle twintig tandjes al aanwezig zijn en of er misschien al gaatjes zijn. Lukt het niet, dan is er altijd nog een volgende keer. Het is een kwestie van wennen en vertrouwen opbouwen. En dat kost tijd. Het ene kind is het andere niet.

Gaatjes ontstaan meestal bij de kiezen. Wanneer het kind bijna gaat wisselen, zal de tandarts in principe niets doen. Door een gezonde en gevarieerde voeding, in combinatie met twee keer per dag poetsen, voorkom je gaatjes. Tip! Mijd zoete drankjes voor bedtijd.

De tandartsen adviseren om na het eerste bezoek twee maal per jaar op controle te gaan met het kind.

Kindertandarts

Is het kind echt bang voor de tandarts? Ga dan op zoek naar een opgeleide kindertandarts. Deze is speciaal ervoor opgeleid kinderen te behandelen en weet dus hoe met de angst om te gaan.

Hoe ziet de tandenpoets-routine er bij jou uit? Is je kind al eens meegeweest naar de tandarts? Hoe is dat gegaan? Of moet je er binnenkort juist heen?

Lees ook: Boekenpret | Weg met de viezekiezenbeestjes

Lees ook: Basisschool kiezen voor je kind: Waar moet je op letten?

Lees ook: Je kind op zwemles: Het belang van en hoe maak je de juiste keus?

Kind bij de tandarts

Sandra
Latest posts by Sandra (see all)

14 gedachten over “Eerste hulp bij opvoeden | Met je kind naar de tandarts”

 1. Goede tips! Hier 2x per dag poetsen. Ik let wel op met suikers en vertel vaak dat ze zuinig moeten zijn op hun gebit. 2x pj naar de tandarts. Vorige week geweest…Olivia dit durfde dit keer zelf op de stoel alleen, zonder mij. Meestal lig ik eronder ?

  Beantwoorden
 2. Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen hoe belangrijk dat is! Een tijd gelezen stond hier een artikel over in de Linda. Ik lag helemaal dubbel, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig! Goed dat je op deze manier het even onder de aandacht brengt.

  Beantwoorden
 3. Informatief artikel! Mijn dochtertje is anderhalf.. dus hier nog geen bezoekje aan de tandarts gepland. Ze is nou niet bepaald een held haha Ja op sokken! Dus ik ben erg benieuwd hoe dat gaat als ze de eerste keer mee gaat. Tandenpoetsen oefenen zijn wij hier al heel vroeg mee begonnen. En dat heeft gelukkig geholpen aan het feit dat wij haar tandjes nu optimaal kunnen poetsen. Soms moeten wij haar een beetje afleiden door inderdaad te zingen of gewoon gek te doen. Vooral het water drinken erna is errrrrug leuk haha!

  Beantwoorden
 4. Het handigst vind ik de electrische borstel voor kinderen omdat je dan minder gauw uitschiet wat erg pijnlijk kan zijn. Mijn man ging altijd met de kinderen naar de tandarts, omdat ik bang ben voor de tandarts….

  Beantwoorden
  • Ik vind een elektrische borstel nog niet geschikt voor peuters. Ik snap heel goed dat je man dan met de kinderen naar de tandarts ging. Je wilt die angst natuurlijk niet overbrengen op je kinderen.

   Beantwoorden
 5. Ik ben niet heel streng, maar met tandenpoetsen wel. tot hun 10de moet je napoetsen al gaat dat met drama. Maar dan is er geen reden tot bang zijn bij de tandarts. Overigens is een elektrische tandenborstel ook voor peuters juist aangeraden

  Beantwoorden
 6. Ik snap nooit waarom kleine kindjes zo bang zijn voor de tandarts, bij ons was het juist altijd leuk, je kreeg na afloop een speeltje mee en paarse pilletjes die je tandplak lieten zien, die pilletjes waren echt zo cool toen we klein waren haha.

  Beantwoorden
 7. Wij zijn met de kinderen al een paar keer geweest. Eerst met mij mee en even in de stoel zitten die omhoog en omlaag kan. Daarna mocht de tandarts de tanden tellen. En natuurlijk mogen ze na afloop een cadeautje uitzoeken. Dat is ze het meeste bijgebleven

  Beantwoorden
 8. Tandenpoetsen bij Rose (3) gaat gelukkig goed, maar May krijst nog steeds de buurt bij elkaar. Drama… Ik hoop dat het snel verbeterd. De tandarts en ik hebben geen fijne band (niet onaardig verder, maar geen klik), dus ik ga binnenkort op zoek naar een ander.

  Beantwoorden

Plaats een reactie