10 tips om de perfecte winterjas voor kinderen te kiezen

Voor je het weet dalen de temperaturen en moet de warme winterkleding uit de kast worden getrokken. Je zou kunnen wachten tot het echt nodig is om een winterjas voor kinderen aan te schaffen? Met als risico dat je het nergens kan vinden in de juiste maat. Er zijn natuurlijk een aantal eisen waar een goede jas aan moet voldoen. Je mini-me heeft zelf een sterke mening en wilt het allerliefst een van de designer kinder jassen die vriendjes ook hebben. Maar als ouder wil je de jas ook goedkeuren. Dat maakt de zoektocht niet perse makkelijker. Begin er daarom vroeg aan. Waar moet een kinderjas aan voldoen?

Eisenpakket winterjas voor kinderen

Hoewel wensen en verwachtingen nogal persoonlijk zijn, zijn ze wel te categoriseren. Met deze tips maak je gegarandeerd de beste keuze.

Maat

Het lastige met kinderen in de groei is dat het soms lastig is in te schatten hoe hard ze groeien. Zeker wanneer je er vroeg bij bent met shoppen is dit een dingetje. In geval van een winterjas voor kinderen is het juist verstandig een maatje groter te kopen. Waarom? De warme trui eronder moet nog lekker zitten. En als je het goed doet, kan de jas volgend jaar ook mee. Ga je in de zomer of vroege najaar shoppen, zorg er dan voor dat het kind de jas met een dikke trui past. Anders kan het zomaar zijn dat het straks ‘niet lekker zit’.

Lengte

De meningen zijn nogal verdeeld als het gaat om lengte van een kinderjas. Een korte tussenjas is fijn om in te spelen en ravotten. Maar hoe zit het met de winterjas? Jonge kinderen hebben gauw een blote rug en buik tijdens buitenspelen. Niet iedere ouder voelt zich daar prettig bij. De een vind een lange jas, tot net boven de knieën, beter. Terwijl de ander van mening is dat een korte jas fijner is tijdens het spelen. Voor beiden valt wat over te zeggen. Desalniettemin is dit een belangrijk punt om over na te denken voor je overgaat tot aankoop.

Materiaal

Een goede winterjas houdt je kind warm. Dat betekent dat deze regenbestendig en winddicht moet zijn. De nieuwe jas van je kleine avonturier moet ook tegen een stootje kunnen en makkelijk in de wasmachine schoon te krijgen. Heeft je kleine het gauw koud of is zijn weerstand wat minder? Kies dan voor een gevoerde kinderjas. Is hij of zij extra gevoelig voor materialen en kriebelt een kledingstuk al snel? Kies dan voor een jas met een zachte (fleece) binnenkant.

Sluiting

Op een koude herfst- of winterdag kan het nogal hard waaien. Leuke buitenkleding met knopen lijkt fantastisch maar is in de koude maanden minder geschikt. Naast warmte bewaren moet deze ook dicht blijven. Kies daarom voor een exemplaar met een goede rits waar je zoon of dochter makkelijk mee overweg kan. Is zelf ritsen nog te moeilijk? Overweeg dan een magnetische sluiting of drukknopen.

Kleur & print

Vaak zijn kinderjassen in allerlei kleuren en printjes te vinden. Prachtig! Wees wel voorzichtig met impulsieve aankopen. Een jas draag je als het goed is dagelijks. Vind je het belangrijk dat het enigszins matcht met de outfit of schoenen? Kies dan voor een klassieker met neutrale kleur zonder poespas. Deze stoere meisjes jassen zijn bijvoorbeeld tijdloos. Mag het wat meer trendy? Ga dan voor een eyecatcher in een meer opvallende kleur.

Capuchon

Wanneer je je hoofd warm houdt, blijft de rest van het lichaam warmer. Een voordeel van kinderjassen in de winter is dat ze juist dat doen: net dat beetje extra warmte bieden en je nek en hoofd warm houden. Is een capuchon meer vervelend maar komt het in noodgevallen wel goed van pas? Dan is een afneembaar model ideaal. Liever geen capuchon? Overweeg dan een winterjas met een hoge kraag.

Comfort

Een van de allerbelangrijkste eisen die je mag stellen aan een kledingstuk dat je dagelijks draagt is dat het comfortabel moet zijn. Bij kinderen is dat extra belangrijk. Zij weigeren iets te dragen wat kriebelt of te strak zit. Terecht! Nog een redenen waarom je een kinder winterjas niet op eigen huidje kan kopen. Betrek ze erbij. Zij zijn ten slotte degenen die het gaan dragen.

Kwaliteit

Er bestaan ontzettend veel merken en modellen kinderjassen voor jongens en meisjes, in verschillende prijsklassen. Hoewel het soms aantrekkelijk kan zijn om voor een minder duur exemplaar te kiezen, is dit vaak op lange termijn niet verstandig. Een kapotte rits na twee keer buitenspelen. Een scheur die niet meer te fixen is. Een jas die je niet kunt wassen. Bovenop alle genoemde eisen die je van een kinder winterjas mag hebben, is kwaliteit de doorslaggevende factor. Investeer daarom in goede buitenkleding voor je zoon of dochter en geniet er volgend jaar ook van. Niet alleen voordeliger op lange termijn omdat je er langer mee doet, maar ook omdat je het door kan verkopen wanneer het kind eruit gegroeid is. Of doorgeven aan het jongere broertje of zusje.

Samen kiezen

Het is belangrijk om het kind voldoende aanspraak te geven. Laat ze daarom meebeslissen en vanaf een bepaalde leeftijd eigen keuzes maken. Dit onderdeel van de opvoeding heeft een grote invloed op de ontwikkeling van verantwoordelijkheid, maar ook zelfvertrouwen en probleem-oplossend vermogen. In geval van peuters en kleuters gaat het om kleine dingen. Zoals wat voor kleur jas vind je mooi om zelf te dragen? De kleine bengels weten vaak al heel goed wat ze wel en niet willen. Vaak willen ze het dan ook echt niet aantrekken wat ze niet mooi vinden (of oncomfortabel zit). Invloeden die je beslissing logischerwijs beïnvloeden. Lees hier hoe je dit precies kunt sturen.

Dit kun je als ouder heel goed sturen. Net als bij kleding uitzoeken voor opvang of school, maak je van tevoren een selectie van geschikte kinderjassen. Vervolgens laat je je zoon of dochter daaruit kiezen. Op deze manier zorg je ervoor dat de jas aan jouw en zijn eisen voldoet terwijl je bezig bent met opvoeden. Win win toch?!

Meerdere jassen

Vandaag de dag hebben de meeste kinderen sowieso twee winterjassen aan de kapstok hangen. Natuurlijk is dit niet noodzakelijk maar het wordt wel aangeraden. Zelf heb je waarschijnlijk ook meer dan een jas. Wisselen is leuk. Net als de juiste jas dragen bij het soms onvoorspelbare weer. Of één waar het kind lekker in kan ravotten en spelen. En één voor de nettere gelegenheden bijvoorbeeld. Een zogenaamde speeljas is dan ook vaak wat goedkoper, maar voldoet evenmin aan de bovenstaande eisen. De nette jas mag dan vaak wat meer kosten. Of een reserve jas voor wanneer de andere gewassen moet worden. Of een extra warme gevoerde winterjas en een dunnere tussenjas voor de warmere dagen. Ideaal!

10 tips kinder winterjas kopen mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie