Recensie kinderboek: 321 superslimme dingen die je moet weten over natuur

Titel: 321 superslimme dingen die je moet weten over natuur
Auteur: 
Mathilda Masters
Illustrator: Louize Perdieus
Aantal pagina’s: 295
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: Lannoo

Leestips!

Museon-Omniversum met kinderen: Reis door wereld, natuur en duurzaamheid bij One Planet

100x Boekenlegger maken, vouwen of haken met kinderen

321 superslimme dingen die je moet weten over natuur

Samen met je kinderen de geheimen van de natuur ontrafelen en een nieuwe wereld vol wonderen onthuld zien worden. Dat is feitelijk wat je kunt verwachten van dit weetjes-encyclopedie genaamd ‘321 superslimme dingen die je moet weten over natuur’. Dit prachtige boek is zoveel meer dan leesvoer voor nieuwsgierige jonge geesten, het is een toegangspoort tot de raadselachtige wereld van flora en fauna. Het zit boordevol met boeiende feiten, weetjes en integrerende verhalen over de natuur. Het zorgt ervoor dat we het beter begrijpen. De auteur Mathilda Masters heeft een meesterlijke manier om wetenschappelijke informatie om te zetten in interessante verhalen die kinderen vastgrijpen en hun verbeelding prikkelen. Het is alsof je je over een spannend avontuur leest terwijl je (stiekem) ook leert over de wonderen van de natuur. Het zit bomvol fascinerende feiten. Want wist je dat er bomen bestaan die in groepen communiceren? Of dat er vissen zijn die elektriciteit gebruiken om te jagen? Deze weetjes zullen je zo nu en dan verbazen maar vooral inspireren om zelf eens op ontdekkingsreis te gaan in de natuur. Het is ook een uitstekend middel om gesprekken en discussies te voeren over de wereld om ons heen. Ideaal voor knappe koppen die hunkeren naar kennis. Een uitnodiging om de natuur te omarmen en koesteren. Want wist je dat algen aan fotosynthese doen en dus zonlicht omzetten in energierijke voedingsstoffen? Dat onderwaterplanten zich vasthouden met superslijm? Dat al van nature grote vogels condors heel wat gewicht moeten torsen? En dat ze hun gigantische vleugels alleen gebruiken om op te stijgen om in de lucht luchtstromen of thermiek te gebruik om te zweven? Wist je dat de kalfjes van dolfijnen en walvissen nog niet genoeg lichaamsvet hebben of genoeg kracht om zelfstandig te zwemmen? En dat daarom de moeder naast het jong zwemt en hem in haar kielzog of slipstream meeneemt? Zo wordt de stroming genoemd die ze veroorzaakt tijdens het zwemmen. Die stroming zuigt de kleine dan mee. Een techniek die ‘in echelon’ wordt genoemd. Wist je dat zwarte spechten anders hun nest bouwen dan de andere soortgenoten?

Een paperback boek dat de schoonheid van de natuur viert, verdient niets minder dan prachtige, realistische illustraties. Ook op dat vlak stelt ‘321 superslimme dingen die moet weten over natuur’ niet teleur. De plaatjes zijn verbluffend, duidelijk en nemen je mee op een visuele reis door diverse ecosystemen. Van oog in oog staan met wilde dieren, prachtige bloemen tot majestueuze bossen en nog veel meer. Het is een visuele traktatie voor zowel kinderen als volwassenen die van informatieve boeken en weetjes over de natuur houden. Desalniettemin hebben de illustraties in deze non fictie een ander doel dan wanneer je een fictief verhaal leest. Wanneer je andere indrukwekkende boeken uit deze reeks kent, dan weet je ook dat dit zonder twijfel wederom een waardevol toevoeging wordt in de boekenkast.

De ultieme weetjes-encyclopedie over de natuur voor kinderen 321 superslimme dingen die je moet weten over natuur koop je onder andere hier

Mathilda Masters

We zeiden het al eerder: Mathilda Masters is een auteur die bekend staat om haar buitengewone talent om wetenschap en natuur op een interessante en toegankelijke manier aan kinderen te presenteren. Ze heeft een bijzondere gave om complexe concepten te vertalen in begrijpelijke taal die de verbeelding van kinderen prikkelen en ervoor zorgen dat informatie beter blijft hangen. Ook met ‘321 superslimme dingen die je moet weten over natuur’ weet ze op een meeslepende manier feiten en weetjes zo te presteren dat kinderen gemakkelijk enthousiast worden om meer te leren en hun nieuwsgierigheid te volgen. Met haar werk heeft ze een blijvende indruk achtergelaten op de wereld van kinderliteratuur en educatie.

Uitgeverij Lannoo heeft meer educatieve en encyclopedische kinderboeken uitgebracht uit de reeks ‘321 superslimme dingen…’waar al meer dan 25.000 exemplaren van verkocht zijn. Ook zijn er door anderen meer prachtige boeken voor kinderen geschreven over de natuur. Een aantal aanraders zie je hieronder op de klikbare plaatjes.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie