De leukste kinderboeken over vriendschap

Het thema van de kinderboekenweek 2018 is vriendschap. Vanaf vandaag, 3 oktober tot en met 14 oktober wordt er in de opvang, op school, in de boekenwinkels en thuis extra aandacht besteed aan alles wat te maken heeft met vriendschap. Een geweldige gelegenheid om extra aandacht te besteden aan sociale vaardigheden als leren delen en inlevingsvermogen maar ook filosoferen over wat nou eigenlijk vriendschap is, hoe je vrienden maakt en meer. Om je te inspireren heb ik in dit artikel een aantal pareltjes voor je verzameld voor verschillende leeftijden van 0 tot ongeveer 12 jaar.

Lees ook

De leukste kinderboeken over de Ruimte, sterren en planeten

11x leukste Sinterklaasboeken voor groot en klein

Hoe overleef ik (zonder) vriendschap en liefde

Auteur: Francine Oomen
Geschikt voor leeftijd: 11+

Een prachtig boek over belangrijke onderwerpen waar tieners mee te maken hebben: vriendschap, pesten, anders zijn en respect. Want wat als jou vrienden je niet goed behandelen?

Meer informatie over het boek vind je hier.

Hoe overleef ik - Hoe overleef ik (zonder)vriendschap en liefde

Expeditie vriendschap

Auteur: Manon Sikkel
Geschikt voor leeftijd: 10+

Dit 224 pagina tellend boek is het zevende boek over Isa. De boeken zijn al eerder in de prijzen gevalle en voor dit boek won de schrijfster Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2018.

Meer informatie over het boek vind je hier.

IzzyLove 7 - Expeditie vriendschap

Vriendjes van overal

Auteur: Vivian den Hollander
Geschikt voor leeftijd: 4+

Een prachtig geschreven prentenboek over de juf die een kind uit een ver land adopteert. Niet alleen thema vriendschap komt hier aan bod, maar ook adoptie en voor een ander zorgen.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Vriendjes van overal

Geluk voor kinderen 2 – Vriendschap

Auteur: Leo Bormans
Geschikt voor: 5+

De auteur schreef een prachtig boek voor de oudere kleuters over het belang van vriendschap en hoe vrienden je leven verrijken.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Prentenboek over vriendschap: Geluk voor kinderen 2

Wat fijn dat wij nu vriendjes zijn

Auteur: Marianne Busser & Ron Schroder
Geschikt voor: 0+

Een prentenboek over een koetje dat op een dag wakker wordt met allerlei gekke kleurtjes. Omdat ze anders is wil niemand met haar spelen tot de pauw langskomt.

Meer informatie over het boek vind je hier.

prentenboek over anders zijn en het belang van samen spelen

Wat een geluk dat ik jou gevonden heb

Auteur: Guido van Genechten
Geschikt voor: 4+

Een klassiek verhaal over een mannetje haas en een meisje haas. Vanaf het moment dat ze elkaar vinden zijn beste vriendjes.

Meer informatie over het boek vind je hier.

2 haasjes op de cover van Wat een geluk dat ik jou gevonden heb

Klein wit visje heeft veel vriendjes

Auteur: Guido van Genechten
Geschikt: 2+

Een vrolijk boek voor de peuters over vriendjes, samen zijn en spelletjes spelen.

Meer informatie over het boek vind je hier.

9200000053301196

Iedereen is welkom

Auteur: Patricia Hegarty
Geschikt voor: 4+

Een prachtig verhaal over de vriendschap in het puurste vorm. Iedereen is welkom mee te spelen ongeacht afkomst, huidskleur, uiterlijke verschillen of taal.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Cover iedereen is welkom

Het geweldige grote vriendjesboek

Auteur: Mary Hoffman
Mary Hoffman

Illustrator: Ros Asquith

ISBN: 9789021678320

Uitgeverij: Ploegsma kinder & jeugdboeken

Geschikt voor : Kinderen vanaf 5 jaar

Vriendschappen bestaan in alle soorten en maten. Je kunt immers vrienden zijn met dieren, je opa en oma, de buurjongen, meisje uit je klas en ga zo maar door. In het boek worden er allerlei vragen gesteld. Ook worden er meerdere antwoordmogelijkheden gegeven. Vriendschap is immers voor iedereen anders. Er wordt als het ware over gediscussieerd. Naar mijn mening geeft dit kinderen wel het gevoel dat een verkeerd antwoord niet echt bestaat. Verder worden er op een leuke manier tips gegeven hoe je vriendjes kunt maken. Dat dit niet makkelijk is, weten wij volwassenen inmiddels wel. Een kind kan daar onzeker van worden. In Het geweldige grote vriendjesboek wordt ook hier op een leuke en luchtige manier met een vleugje humor aandacht aan besteed.

Onderstaande onderwerpen worden in het boek bespreekbaar gemaakt:
Wat is een vriend?
Vrienden maken
Beste vrienden
Een vriendengroep
Familie of vrienden?
Dingen delen
Anders zijn
Een vriend die je nog niet kent
Fantasievrienden
Dierenvrienden
Knuffelvrienden
Als vrienden ruziemaken
Geen vrienden meer
Wie is niet je vriend?
Hoeveel vrienden
Vrienden voor altijd

Ik vind dit een prachtig boek voor in de klas. Je kunt per keer een onderwerp aansnijden en erover praten, tekenen en schrijven. Wat een geweldige manier om een belangrijk aspect van het leven op een leuke manier aan te bieden. Iets waar de kinderen de rest van hun leven baat bij zullen hebben.

Alle lof voor de illustrator Ros Asquith. Hoe leuk het boek ook is, zijn fantastische tekeningen maken het tot wat het is. De tekst is simpel maar doeltreffend en duidelijk voor de doelgroep. De illustraties passen hier perfect bij.

Wat wij ervan vonden?

Mijn oudste dochter is net 4 en zit net op school. Aangezien wij een paar maanden geleden hierheen zijn verhuisd en nog niemand kennen is het hier nog een beetje de kat uit de boom kijken. Ik heb het boek, onderwerp per dag, met haar dicht bij mij, voorgelezen met een vleugje humor. Vooral ‘hoe maak je vriendjes? kreeg veel aandacht. Op haar niveau hebben we het erover gehad. Vriendjes maken is niet makkelijk. En het kost tijd. Maar door kleine dingen als vragen naar de naam of een compliment geven kun je wel een gesprek starten. Een simpele ‘wil je met mij spelen? is op die leeftijd een hele opgave. Ondanks haar behoefte aan sociale contacten. Het moet al helemaal niet als een verplichting voelen. Ik laat haar dan ook op haar tempo de klasgenootjes leren kennen. Maar ik merk wel dat ze veel steun heeft aan dit boek. Niet alleen omdat ze het dagelijks zelf pakt, maar ook omdat ze de besproken dingen in praktijk probeert te brengen. In mijn ogen is het doel van dit boek dan dik en dwars behaald.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Het geweldige grote vriendjesboek

Beer en Konijn – Een onverwachte vriendschap

Auteur: Julian Gough
Geschikt voor: 4+

Een met humor geschreven verhaal over dieren, de natuur en natuurlijk vriendschap met ruimte voor filosoferen met de kleuters.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Beer & Konijn - Een onverwachte vriendschap

Mag ik meedoen?

Auteur: John Kelly
Geschikt voor: 4+

Een prentenboek met een mooie boodschap over vriendschap en acceptatie. Eend wil dolgraag nieuwe vrienden maken met olifanten en leeuwen maar een slurf heeft hij niet noch kan hij brullen.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Cover prentenboek Mag ik meedoen?

Supervrienden – Verhalen uit het Elzen-Eikenbos

Auteur: Fiona Rempt
Geschikt voor: 4+

Een mooi boek met prachtige verhalen over de kleurrijke supervrienden eend, eekhoorn, kikker, mol, bever, mier en slak.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Vrolijke verhalen over de kleurrijke supervrienden

Karel en zijn nieuwe vriendje

Auteur: Liesbet Slegers
Geschikt voor: 2+

Er komt een nieuw jongetje in de klas van Karel. Mick heet hij. Hij heeft een handicap. De twee jongens zijn vanaf dag 1 vrienden.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Karel en zijn nieuwe vriendje

Max en de ontplofte vriendschap

Auteur: Jacques Vriens
Geschikt voor: 7+

Max en Sjoerd zijn al een langere tijd vrienden. Wanneer hun favoriete speeltuin schijnt te verdwijnen denken de anders daar totaal anders over. Een spannend boek met veel humor.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Een van de kinderboeken over vriendschap : Max en de ontplofte vriendschap

Kom erbij!

Auteur: Milja Praagman
Geschikt voor: 4+

Met recht het prentenboek van de Kinderboekenweek 2018 met als boodschap dat elk kind mag meedoen.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Kom erbij van Milja Praagman

Het mooie dorpje Mooiezon

Auteur: Edward van de Vendel

Illustraties: Suzan T’Hooft

ISBN: 9789462912953

Uitgever: De Eenhoorn bvba

Geschikt voor: 4+

Een prachtig boek over onder andere Beer, Das, Wasbeer, Bever, Giraf, Miereneter en Panda. Zij leven allemaal in het mooie dorpje Mooiezon waar alles klopt. Ze leven vreedzaam met elkaar en hebben een druk bestaan. Maar Miereneter ergert zich aan de slome Panda. Volgens hem is Panda nutteloos. De anderen hebben daar wel wat over te zeggen. En wanneer de rollen zich omdraaien, reageert Panda op een, voor Miereneter, zeer onverwachte manier.

Wat wij ervan vinden

Wanneer ik een prentenboek zie met aantrekkelijke illustraties en een titel die mij aanspreek, neem ik de moeite verder te kijken. Zo ging het ook bij dit boek. Een 32 pagina’s tellend boek met gedetailleerde tekeningen. Het heeft iets nostalgisch, gestoken in een modern jasje. De tekeningen lijken bijna met de hand gemaakt door middel van kleurpotloden. De dieren met de menselijke trekjes blijven fascinerend voor de kinderen. Een leerzame les. Een goed overwogen combinatie. Ik hou ervan.

Eenmaal in mijn handen heb ik het boek zelf meerdere keren op mijn gemak moeten bewonderen voor ik het aan mijn kinderen voorlas. De eerste keer keek ik mijn ogen uit. Ik vind de illustraties indrukwekkend mooi. Het boek verdient tijd en aandacht. De tweede keer las ik het verhaal. De boodschap is voor mij duidelijk maar voor een jong kind kan het even duren voor het kwartje valt. En dat is meer dan prima. Een levensles als deze hoort veelvuldig herhaald te worden. Wie goed doet, goed ontmoet. In de spiegel kijken voor je iemand anders bekritiseert. Afhankelijk van het kind, is dit een uitstekende gelegenheid om een gesprek te starten. Uiteraard op zijn of haar niveau.

De peuter vindt het vooral leuk om naar de plaatjes te kijken. Ze vindt het leuk als mama voorleest, maar ik vermoed dat ze de boodschap nog niet begrijpt. En zoals ik al zei, dat hoeft ook niet. De kleuter voelt mijn liefde voor dit boek. Ze heeft een aantal favorieten maar ze kiest met grote regelmatig Het mooie dorpje Mooiezon om samen te lezen. Daar maak je mij heel blij mee. Een moeder dat dol is op boeken en lezen ontzettend belangrijk vindt, geniet van dit soort momenten. Een pareltje dat ook een plekje verdient in de klas en de opvang.

Het mooie dorpje Mooiezon bestel je hier. Nog zo een tof prentenboek van dit magische duo is Het is Raak!

Het mooie dorpje Mooiezon

Een vriend, wat is dat?

Auteur: Ed Franck

Illustraties: The Tjong-Khing

ISBN: 978 90 02 27292 9

Uitgever: Davidsfonds Infodok

Geschikt voor: 3+

In 2020 maakten we kennis met Panda en Eekhoorn. Dit keer komen de vrienden terug met 6 nieuwe voorleesverhalen voor peuters en kleuters.

Nadat Panda uit een boom is getuimeld, weet hij niet meer wie Eekhoorn is. Die herinnert Panda eraan dat hij zijn vriend is. Maar dan vraagt Panda, die duidelijk wat verdwaasd is door de val, wat een vriend is. Na even nadenken komt Eekhoorn met het antwoord. ‘Een vriend gaat met je wandelen. Hij vertelt je al zijn geheimen. Knuffelt je als je verdrietig bent. Hij speelt leuke spelletjes met je. Hij helpt je als je in de knoei zit en laat je nooit in de steek. Hij brengt je vaak aan het lachen en… en… nog zoveel meer!’

Een prachtig prentenboek met 56 pagina’s onverwoestbare vriendschap tussen Panda en Eekhoorn. Fijn om mee de dag mee te beginnen of sluiten. Dient zich ook prima aan om het onderwerp vriendschap bespreekbaar te maken met peuters en kleuters.

Een vriend, wat is dat? Koop je hier.
Eerder in de deze reeks verschenen Panda en Eekhoorn koop je hier.

Een vriend, wat is dat? Van Ed Franck en The Tjong-Khing

 

kleine vriendjes lezen samen boeken

 

 

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie