Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil & Kinderboeken over beroepen

Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 17 oktober 2021. Tien dagen lang feest vieren in het teken van het kinderboek met als doel kinderen enthousiast maken om te lezen. Het thema van de 67e editie is: Worden wat je wil waarmee landelijk allerlei activiteiten worden georganiseerd in bibliotheken, boekhandels en (basis)scholen. Er wordt dan extra aandacht besteed aan boeken over beroepen in het breedste zin van het woord. Van dierenarts tot automonteur of modeontwerper en van technicus tot self made miljonair. Niet zozeer omdat kinderen al op jonge leeftijd hun studiekeuze moeten maken of weten wat ze later voor werk willen doen. Maar een leuke gelegenheid om te fantaseren en na te denken over wat jouw kind gelukkig maakt en wat de mogelijkheden zijn en zich te bevrijden van de standaard antwoorden als brandweerman en dokter. Om die onbegrensde wereld van mogelijkheden te leren kennen is het wel belangrijk de bestaande beroepen te kennen.

Leestip

De leukste kinderboeken over vriendschap

Museum met kinderen | Waarom, waar en hoe?

Een gezellige leeshoek voor kinderen inrichten

Kinderboekenweekgeschenk & Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021

Bette Westera schreef het kinderboekenweekgeschenk dat je bij besteding van minimaal €12,50 aan kinderboeken helemaal gratis krijgt. Dit boek is speciaal voor de gelegenheid geschreven en heet Tiril en de toverdrank. Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is dit jaar van de hand van de getalenteerde illustrator Mark Janssen. Dromer kun je tien dagen lang kopen voor maar €7,25.

9789059657700 front

Kinderboeken over beroepen

Ter inspiratie hebben we een fantastische overzicht van boekentips over verschillende banen. Handig tijdens de Kinderboekenweek 2021 of het thema beroepen.

Groep 1 / 2

Later word ik…
Beroepengids voor kleuters

Auteur: Marianne Busser & Ron Schroder
Illustrator: Eefje Kuijl
Uitgever: Van Horkema & Warendorf

Een 96 pagina’s tellende bundel met 40 verschillende beroepen waar het magische duo een vrolijk versje over heeft gemaakt. De uitnodigende plaatjes maken het geheel af. Heel leuk om voor te lezen aan peuters en kleuters. Leuke gelegenheid om ieder beroep apart bespreekbaar te maken en behandelen in de klas. Ideaal tijdens de Kinderboekenweek of het thema beroepen!

Wat wil ik worden?

Auteur: Frances Stickley
Illustrator: Lucy Fleming
Uitgever: Veltman Uitgevers

Ook als je klein bent mag je dromen hebben. Met voldoende zelfvertrouwen kun je worden wat je wil. De 4 kinderen in het boek fantaseren erop los. Ze laten hun gender, uiterlijk of eventuele beperkingen los. Een optimistisch prentenboek op rijm dat thema beroepen breder bespreekbaar maakt. Met fantastische illustraties die de tekst perfect ondersteunen. Alsof het speciaal voor Kinderboekenweek 2021 geschreven werd.

Als ik later groot ben

Auteur: Quentin Greban
Illustrator: Quentin Greban
Uitgever: Clavis Uitgeverij

Een mooi kinderboek voor kleuters waar niet de tekst maar de bijzonder mooie illustraties de hoofdrol spelen. Dat beetje aanwezige tekst biedt aanleiding over het onderwerp te praten, knutselen en naspelen.

Wat wil je later worden?

Auteur: Sanne Ramakers & Merel de Vink
Illustrator: Marjolein Hun
Uitgever: Clavis Uitgeverij

Meester heeft een tijdcapsule mee naar school genomen. Een uit de tijd dat hij zelf een kleuter was. Zijn toenmalige juf gaf iedereen de opdracht een tekening te maken over hun toekomstige beroepen en dit te begraven. Nu mag de tijdcapsule weer open. De meester wil hetzelfde doen met zijn kleuterklas. Maar Ramses heeft nog geen flauw idee wat hij later wil worden. Misschien wel een advocaat net als zijn moeder. Of toch een muzikant net als zijn vader. Of iets heel anders. Hij weet het nog niet. En dat is prima. Een geinig prentenboek over doen waar je zin in hebt.

De alles wat je wil worden machine

Auteur: Kees de Boer
Illustrator: Kees de Boer
Uitgever: Ploegsma

Tom en Emma hebben een uitvinding gemaakt. En wat voor een. Ze hebben een machine gemaakt waarmee je alles kunt worden wat je maar wil. Tom gaat erin, Emma toets wat knoppen in en de machine spuugt Tom uit als bakker. Maar wat als je niet kunt kiezen tussen twee beroepen? Geen probleem voor de-alles-wat-je-wil-worden-machine. Een fijn boek voor peuters en kleuters dat laat zien dat de mogelijkheden onbeperkt zijn en er geen grenzen zijn.

De Vuilnisman

Auteur: Liesbet Slegers
Illustrator: Liesbet Slegers
Uitgever: Clavis Uitgeverij

Een informatief prentenboek voor peuters en kleuters dat het werk van de vuilnisman uitlegt. Wat doet hij of zij eigenlijk? En wat voor een rol spelen wij hier? Met aandacht voor het scheiden van afval. In deze beroepen boekenreeks verschenen ook boeken over de boer, oogarts, politieagent, verpleegster, kok, bakker, postbode, boswachter, dokter, imker, sterrenkundige, juf, archeoloog, astronaut, boswachter, tandarts, vrachtwagenchauffeur en kaasmaker.

Van snoepjesproever tot matrassentester

Auteur: Marianne Busser & Rob Schrober
Illustrator: Mark Janssen
Uitgever: Moon

Een belangrijk onderdeel van spelend leren is rollenspel, iets waar met name peuters en kleuters dol op zijn. Van snoepjesproever tot matrassentester stimuleert dit. Ze hoeven niet naar school ervoor, hebben geen rijbewijs nodig of diploma’s te halen. Alles is mogelijk. Zo wil Lina een vrachtwagenchauffeur worden en Daley een kunstenaar. Het voorleesboek laat kinderen nadenken over eigen wensen en dromen door middel van korte, grappige versjes over allerlei beroepen.

Oppasser voor een dag

Auteur: Leontine Gaasenboek
Illustrator: Leontine Gaasenboek
Uitgever: Van Driel Publishing

Tijdens de les wordt de vraag gesteld ‘Wat wil je later worden?’. Het lijkt erop dat iedereen het weet behalve Pleun. Er zijn zoveel leuke professies en Pleun kan niet kiezen. Onderweg naar huis komt ze langs de dierentuin. Alle dieren zijn uit hun verblijf ontsnapt en de verzorgers zijn nergens te bekennen. Pleun besluit te helpen en wordt oppasser voor een dag. De volgende dag vertelt ze in de klas over haar avonturen. Een prachtig prentenboek met illustraties waar je niet op uitgekeken raakt.

Willewete – De Garage

Auteur: Pierre Winters & Frodo de Decker
Illustrator: Margot Senden
Uitgever: Clavis uitgeverij

Een informatief kinderboek voor peuters, kleuters en oudere kinderen over techniek. Dit deel uit de bekende Willewete serie gaat over de garage. Wat doet een automonteur en wat de wegenwacht? Wat gebeurt er wanneer je de auto naar de garage brengt en hoe ziet een werkplaats eruit? Een fantastisch boek vol antwoorden op de meest gestelde vragen door kinderen met een uitklappagina, quiz en meer.
Er zijn nog veel meer Willewete boeken over bestaande en niet bestaande banen die heel interessant en waardevol kunnen zijn voor leerhongerige kinderen zoals die over de Vikingen, ridders, piraten of over de haven, muziek maken of circus.

Later wil ik klein worden

Auteur: Job van Gelder
Illustrator: Job van Gelder
Uitgever: Condor

De juf heeft gezegd dat je alles kunt worden wat je wilt. Zo wil de dochter van een fietsenmaker ietsmaker worden, een ander kind kiest voor iets geks en wordt een gek, een ander een archeoloog en weer een ander bouwt een raket waar zijn hele familie in past. Een luchtig prentenboek dat de fantasie kietelt en laat wegdromen over later.

Groep 3 / 4

De chocoladetandarts
En 237 andere waanzinnige beroepen

Auteur: Tosca Menten
Illustrator: Geert Gratama
Uitgever: Van Goor

Een humoristisch verhalenbundel over verzonnen beroepen zoals papagaaienlogopedist en graskapper. Lekker erop los fantaseren over doordachte banen die soms heel logisch lijken.

Wat is jouw beroep?
Als ik groot ben, word ik…

Auteur: Silvie SanžA
Illustrator: Milan Stary
Uitgever: Veltman Uitgevers

17 hoofdstukken tellend kinderboek over 300 beroepen en verschillende werkomgevingen. Van alledaagse beroepen tot bijzondere beroepen. Met antwoord op de vragen als ‘wat doet een chirurg, beveiliger of apotheker?’ of ‘wie werken er allemaal in een theater, vliegveld of boerderij?’

Geheim Agent Nul Nul K

Auteur: Geronimo Stilton
Illustrator: Cleo Bianca
Uitgever: Wakkere Muis

Geronimo is een wereldberoemde schrijver van boeken maar ook een grote avonturier. In dit boek is hij een geheim agent. Een heerlijk boek om voor te lezen maar ook zelf te lezen (AVI M3) met verschillende lettertypen, kleuren en aantrekkelijke illustraties. Er zijn meer Geronimo Stilton boeken verschenen over avontuurlijke banen als voetbalkampioen, en missie piraat die de lezer indirect laten wegdromen over een vergelijkbare carrière.

Ada Dapper, Wetenschapper

Auteur: Andrea Beaty
Illustrator: David Roberts
Uitgever: Nieuwezijds B.V., Uitgeverij

Ada Dapper is een jong, slim en nieuwsgierig meisje dat alledaagse zaken onderzoek en verklaart. Daarmee stimuleert ze kinderen met dezelfde interesses ook op ontdekking te gaan. Haar koppie zit altijd vol vragen als ‘Waarom groeien er haren in de neus?’ en ‘Waarom stinken de gedragen schoenen van haar broer?’. Een leuk, grappig en leerzaam boek voor peuters, kleuters en kinderen in de middenbouw.
Tip! Super leuk om ook de Netflix animatie serie over Ada Dapper, Wetenschapper te zien en zelf op ontdekking te gaan.

Spekkie en Sproet
Het geheim van de boswachter

Auteur: Vivian den Hollander
Illustrator: Juliette de Wit
Uitgever: Ploegsma

Spannende detective rond verschillende beroepen: stuntman, boswachter, campingbaas, schaapherder en natuurlijk politieagent!

Groep 5 / 6

Van boswachter tot Youtuber

Auteur: Arwen Kleyngeld
Illustrator: Marijke Klompmaker
Uitgever: Fontaine Uitgevers

Hoe is het eigenlijk om een stuntman te zijn? En hoe is het om een illusionist te zijn? Ongeveer 25 echte mensen vertellen welke opleiding je moet volgen om dezelfde droombaan te krijgen als hen, welke taken erbij horen, wat de leuke en minder leuke kanten zijn en geven ze praktische maar realistische tips voor de toekomstige professionals. Een superleuk boek dat kinderen aan het denken zet over hun talenten, droombanen en niet voor de hand liggende carrièremogelijkheden.

Te gekke beroepen die echt bestaan

Auteur: Natalie Labarre
Illustrator: Natalie Labarre
Uitgever: Gottmer

Een grappig informatieboek over bijzondere banen die echt bestaan zoals professionele slaper, luiaard babysitter, koeienmasseur of ruimtepsycholoog. Een fantastisch inspiratiebron om midden- en bovenbouw leerlingen na te laten denken over hun talenten, dromen en grenzeloze mogelijkheden. Want wat doe je als je droombaan nog niet bestaat? Dan bedenk je het zelf.

Helden die ons helpen
Beroepen van over de hele wereld

Auteur: Liz Gogerly
Illustrator:
Uitgever: Ars Scribendi B.V. H.O.D.N. Schoolsuppor

In Nederland hebben we duizenden belangrijke en bijzondere helden die ons helpen op allerlei manieren. Zoals de ambulancebroeder, tandarts en postbode. In andere landen lopen er ook miljoenen helden die niet alleen deze maar ook andere beroepen uitvoeren die wij hier niet hebben of kennen. Maak kennis met deze minder bekende functies en laat je vooral inspireren.

André Kuipers – Hoe word ik astronaut?

Auteur: André Kuipers
Illustrator: Govert Schilling
Uitgever: Witte Leeuw

Het boek voor kinderen die alles willen weten over het astronauten leven met informatie, foto’s en persoonlijke tips van top ruimtevaarder André Kuipers.

De verschrikkelijke badmeester

Auteur: Jozua Douglas
Illustrator: Elly Hees
Uitgever: De Fontein

Lev moet van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, een beroemde zwemkampioen waar iedereen dol op is. Lev vind hem echter verschrikkelijk. Hij is wreed, arrogant, grof en gemeen. Wanneer Lev erachter komt dat zijn zwemleraar een meisje heeft ontvoert komt hij in actie.

Groep 7 / 8

Zweetvoetenman
over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)

Auteur: Annet Huizing
Illustrator: Margot Westerman
Uitgever: Lemniscaat

Een boek bomvol interessante waargebeurde verhalen over de rechtsstaat. Zo wordt het verhaal van zeilmeisje Laura Dekker besproken dat met haar 16 jaar alleen de wereld rond zeilde. Maar ook rapper Typhoon die staande werd gehouden door de politie wegens verdachte combinatie tussen jonge uiterlijk, huidskleur en dure auto. Interessante zaken waardoor het snel duidelijk wordt dat zelfs de simpel uitziende gevallen gecompliceerder in elkaar zitten.

Roljoch
De jongen die leerde autorijden met YouTube

Auteur: Maarten Kuipers
Illustrator: Emanuel Wiemans
Uitgever: Cordon

De vader van Mats zit in de gevangenis. Mats wil hem graag bezoeken op zijn verjaardag maar niemand wil hem brengen. Door middel van een aantal Youtube filmpjes leert hij rijden. Daarna steelt hij de auto van zijn rijke oom om zelf de weg op te kunnen. Onderweg ontmoet hij bijzondere mensen die hem helpen, beleeft hij grappige avonturen en leert waarom zijn vader vastzit. Geweldig boek om voor te lezen maar ook zelf te lezen.

Rekenen voor je leven

Auteur: Edward van de Vendel & Ionica Smeets
Illustrator: Floor de Goede
Uitgever: Nieuwezijds B.V., Uitgeverij

Hoe maak je rekenen weer boeiend en interessant? De kinderen van groep 7 bedachten dat ze helemaal klaar waren met saaie rekensommen. Dus maakten ze een afspraak met de leerkracht. Vanaf nu koppelen ze rekenen aan levensvragen uit het dagelijks leven die ertoe doen. Elke week behandelen ze een belangrijke vraag zoals ‘Hoe word je rijk?’ ‘Is plassen onder de douche echt zo goed voor het milieu?’ en ‘Hoe win je alle spelletjes?’ Kan dat met een rekentruc? Een boek waardoor interessante discussies ontstaan.

Kinderboeken over beroepen & Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil boekentips mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie