Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? + Tips hoe je dit aanpakt

Inmiddels zijn onze kinderen 4 en 5, maar beiden wisten redelijk vroeg wat ze graag wel en niet aan willen. Beiden hebben ze een sterk eigen wil dus in begin was dit nogal een moeizame strijd. Kinderen zelf kleding laten kiezen heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar zodoende leert men. Hoe ik hier mee omga?

Lees ook

Je kind zijn speelgoed leren opruimen | Hoe doe je dat?

Eerste hulp bij groeipijn

Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen

Kinderen zelf kleding laten kiezen

Laten we beginnen met benadrukken waarom het belangrijk is de kinderen hierin vrijheid te bieden. Baby’s kun je aankleden wat je wilt. Kans dat ze heel moeilijk doen om je keuze is minimaal, uitzonderingen daarbuiten gelaten. Maar zodra ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, bij de één is dat 2,5 ander 7, willen ze niet meer rondlopen in dat super schattige apenpakje dat mama of oma heeft uitgekozen. Dat ‘dwingen’ niet zo pedagogisch verantwoord is spreekt misschien voor zich dus laten we naar de voordelen kijken en het belang van kinderen zelf kleding laten kiezen.

♦ Het kind wordt er blij van. ‘Zelluf doen’ is immers zo belangrijk voor de vorming van hun eigen ik.
♦ Eigen keuzes mogen maken bevordert de vorming van zijn eigen ik
♦ Het kind leert zichzelf beter kennen door de vrijheid eigen keuzes en fouten te maken
♦ Ontwikkeling van zijn eigen kledingstijl wordt gestimuleerd
♦ Het kind zelf eigen kleding laten kiezen stimuleert eigen creativiteit
♦ Het geeft het kind vertrouwen dat papa en mama dit aan hem/haar overlaten
♦ Goed voor de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van het kind

Betrek ze erbij tijdens winkelen

Ik heb allang geleerd dat het veel ellende scheelt als je samen met je kind gaat shoppen. Ja, nee dat lees je goed. Samen. Waarom? Door ze mee te laten denken en uitleg te geven leren ze dingen beter begrijpen, beter keuzes maken en ze voelen zich heel groot wat weer heel goed is voor hun zelfvertrouwen. Door ze het gevoel te geven dat je ze serieus neemt gaan de kinderen zich er vaak naar gedragen. Beetje sturen wordt dan ook geaccepteerd. Zo komen we samen, tevreden en blij, met de leukste setjes thuis. Natuurlijk is dit afhankelijk van het kind en niet zozeer met de leeftijd zoals ik al eerder beschreef.

Selectie klaar hangen

Alle kleding samen hangen is levensgevaarlijk en vragen om problemen. Berg daarom alle zomerkleding in de winter weg en hang verkleedkleding apart. En die leuke B.Nosy sweater die jij voor haar kocht kan er dan prima tussen. Hang kleding op waar jij achter staat, maar houd ruimte voor compromissen. Laat het kind daaruit kiezen. Zo hoef je geen onnodige discussies te voeren en duurt aankleden niet extra lang, het kind heeft het immers zelf gekozen 😉

Samen setjes klaarleggen

Ik ben een moeder die graag dingen op tijd voorbereid. Ik kan niet zo goed tegen last minute dingen moeten doen. Iets met stresskip en zo. Daarom leg ik kledingsetjes voor de week klaar in het weekend. Dit doe ik overigens wel samen met de meiden. De meiden vinden het geweldig om zelf te mogen beslissen wat ze dragen. Zo nodig strijk ik de kledingstukken en leg het per dag van de week klaar. Elke ochtend weten de meiden precies wat ze aan mogen. Ik maak ze wakker voor school en zij kleden zich aan en maken hun bed op. Daag ochtendstress. Ideaal!

Zo zie je maar weer kinderen zelf kleding laten kiezen kan ook op jonge leeftijd prima werken. It’s all about the approach! Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? Hoe vrij is je kind in eigen kledingkeuze?

wanneer kinderen zelf kleding laten kiezen? Dit meisje bepaalt zelf wat zij draagt

Redactie

1 gedachte over “Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? + Tips hoe je dit aanpakt”

Plaats een reactie