Het belang van kinderliedjes en zingen

Een aantal jaar geleden hoorde ik een kinderliedje met de volgende tekst ‘lik maar aan mijn lollypop’. Dit was tijdens een sinterklaasfeest op mijn werk. Ik was toen nog geen moeder. Maar daar schrok ik wel van. Voor kinderen is het natuurlijk mega onschuldig, maar als ouder zou ik niet zo fijn vinden als mijn kind 2 uur later nog het liedje zingt, in de stad, waar iedereen het kan horen. Inclusief mensen met niet zulke onschuldige gedachtes. Ik weet het niet. Ik voel me daar gewoon niet prettig bij. Heb jij wel eens naar de songteksten van bijvoorbeeld K3 geluisterd?

Kinderliedjes

Belang van muziek

Ik hou van muziek. Ik vind het fantastisch als een liedje mij emotioneel kan raken. Als moeder vind ik muziek en dans dan ook erg belangrijk. Pedagogisch gezien kan ik tig redenen noemen om het belang van zingen en dansen met de kinderen duidelijk te maken.

Zo kan je van muziek super vrolijk worden. Als je verdrietig bent kan muziek ook een enorme troost bieden. Je leert ook luisteren, naar de tekst van het liedje, naar anderen. Een baby valt elke avond in slaap door een slaapliedje gezongen door mama.

Lees ook: Leren opruimen

Baby muziekmobiel is meestal voorzien van klassieke muziek. Dat is met een reden. Kinderen worden er rustig van. Daarnaast stimuleert klassieke muziek de cognietieve ontwikkeling van een kind, heb ik mij laten vertellen. Het helpt concentratievermogen te vergroten.

Kinderliedjes zijn vaak rijmpjes die je vaak makkelijk kunt gebruiken als leermiddel om bijvoorbeeld te leren tellen, of dagen van de week te leren.

Door dans en spel stimuleer je ook sociale-en motorische ontwikkeling. En wat dacht je van de taalontwikkeling door de liedjes te zingen, als te benoemen en vooral het herhalen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor versjes.
Kortom, genoeg redenen om samen met je kind te zingen en naar kinderliedjes te luisteren. Hoe bewust bied jij muziek aan?

Plezier staat voorop

Ik heb een aantal liedjes voor je op een rij gezet die het praktisch altijd goed doen bij de kinderen in de leeftijd van 1-6 jaar. Met, niet onbelangrijk, kindvriendelijke teksten.

1. Aardappel met chocola – 2 kleine kleutertjes
2. 10 olifantjes – 2 kleine kleutertjesmuziek
3. Tjoe tjoe wa – Minidisco
4. Bumba stopdans
5. De regendans – Kabouterplop
6.  De ganzenpas – Kabouterplop
7. Hoofd schouder knie en teen – Minisdisco
8. Ik ben een kopje – Minidisco
9. Hokey Pokey – Minidisco
10. Vingertjes – DD Company

Minidisco en DD Company hebben ontelbaar aantal kinderliedjes die je gewoon op youtube kan vinden. Kabouterplop kun je ook makkelijk online vinden. 2 Kleine kleutertjes doet het de laatste tijd hier echt super goed. Grote favoriet staat dan ook met stip op nummer 1. Online kan ik persoonlijk nergens complete liedjes vinden. Lekker ouderwets cd kopen dus.

Lees ook: Boodschappen doen

Het leuke aan kinderliedjes is dat ze op verschillende momenten kunt toepassen. Bij tandenpoetsen, aan tafel voor het eten, in de auto. De kinderen vinden het geweldig en het heeft een positieve bijdrage voor hun ontwikkeling.
Elk kind vaart wel bij aandacht. Dus maak tijd voor je kind en dans en zing samen!

Heel veel plezier!

Wat zijn bij jullie de grote favorieten? Welk liedje wordt er bij jou thuis of op je werk grijs gedraaid?

 

4 gedachten over “Het belang van kinderliedjes en zingen”

Een reactie plaatsen