Kindertablet : Aankooptips, veilig gebruik en leuke kinderapps

Tablets zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken het steeds vaker voor ons werk, voor plezier en vermaak, op school en tijdens studie, thuis en onderweg. Heb je er ook een thuis? En mag je kleine deze ook gebruiken of overweeg je zijn eigen exemplaar aan te schaffen? Een tablet voor volwassenen is in veel opzichten anders dan een tablet voor kinderen. Een kindertablet is simpelweg een kindvriendelijke Android (of soms IPad) touchscreen tablet. Vaak met alle mogelijkheden van een gewone computer of laptop maar dan in een ander formaat. Maar waarom zou je een kinderversie kopen als je ook je oude versie kunt doorschuiven naar je kind? Waar let je op bij aankoop? Hoe zit het met veiligheid? Wat zijn de beste kinder (educatieve) apps? Geen stress. In dit artikel leg ik je alles piekfijn uit.

Lees ook

Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Met deze tips maak je je internet thuis veel sneller

Een gezellige leeshoek voor kinderen inrichten

Kurio Tab XL onder de loep

Kurio Tab Ultra Studio 100 onder de loep

Voordelen van een kindertablet

♦ Educatief – We leven in een digitale tijdperk waardoor het belangrijk is dat kinderen vanaf jongs af aan hun computervaardigheden oefenen en leren omgaan met apparaten als tablets en Ipads. Daarnaast kunnen educatieve apps een bijdrage leven aan het onderwijs. Het kind kan leren tellen, puzzelen, rekensommen maken, lezen, programmeren en meer.

♦ Rustmoment – Ze hebben een magisch effect op kinderen, schermen. Zeker wanneer ze er zelf baas over mogen zijn. In de auto op de achterbank, in de wachtkamer bij de tandarts of aan tafel in het restaurant. Ze worden afgeleid van de drukke omgeving en emoties wat een kalmerend effect heeft op je kroost. Fijn voor zowel het kind als ouder.

Nadelen van een kindertablet

♦ Te – Zet er een TE voor en het is nadelig. Dat geldt ook voor een tablet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die dagelijks veel schermtijd hebben fysieke klachten krijgen, slechter slapen, bijziend worden, onvoldoende taalontwikkeling meekrijgen en ongezonde levensstijl ontwikkelen.

♦ Digitale Media – Hoe meer onze kinderen online zijn, des te groter de kans dat ze te maken krijgen met een onveilige situatie. Lees hier het onderzoek over Media risico’s voor kinderen.

Aankooptips

Ik kan het mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers zoveel kinder tablets in omloop dat je niet goed weet hoe je het kaf van het koren scheidt. Deze aankooptips helpen je, in combinatie met de voorkeuren en financiële situatie, de juiste keus te maken voor jou en je kind.

Formaat & Stevigheid

Wanneer je een tablet wilt kopen voor je kind is het vooral belangrijk te kijken in hoeverre het geschikt is voor de leeftijd van je kind. Formaat en stevigheid van een tablet spelen hierbij een belangrijke rol.

Wat betreft stevigheid zijn tablets niet goed te vergelijken met kindertablets. Ze zijn immers niet gemaakt voor de kleine kinderhandjes en daarmee niet kidsproof. Ze zijn kwetsbaarder voor krassen, valpartijen en waterschade. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Houd daarom bij aankoop rekening of er een screenprotector aanwezig is of een bumpercover- hoes en misschien zelfs autohouder. Op deze manier bescherm je de tablet tegen vuil, vette kindervingertjes, eventuele waterschade en valpartijen. Met een autohouder kun je deze op de achterkant van de stoel inklikken. Ideaal tijdens lange autoritten.

Formaat waarvoor je kiest is grotendeels afhankelijk van het doel. Waar gaat je kind de tablet voor gebruiken? Om spelletjes te spelen, muziek te luisteren, huiswerk? Een tablet van klein formaat is namelijk handiger voor spelletjes. Een 7 of 8 inch tablet is qua gewicht en formaat ideaal voor peuters en kleuters. Een tablet met een groter formaat is daarentegen ideaal voor oudere kinderen. Op een tablet van 9 of 10 inch scherm kunnen schoolkinderen fijner filmpjes kijken en schoolwerk maken.

Opslagruimte & bediening

Is de tablet voor je kind makkelijk te bedienen? Hoe lang duurt het voor deze opstart en hoe zit het met opslagruimte en batterijduur? Je hoeft geen ervaring met ICT te hebben om te weten dat een ook een kindertablet voldoende opslagruimte moet hebben. Soms kun je niet eens een paar extra kinder apps installeren of het geheugen zit al vol. Dat gaat snel vervelen. Kijk maar naar je eigen smartphone bijvoorbeeld. Let hierop bij je aankoop. Hoe zit het met de taalinstellingen? Kun je deze gemakkelijk aanpassen? Hoe lang gaat een opgeladen tablet mee? Allemaal dingen die belangrijk genoeg zijn om rekening mee te houden voor je een aankoop doet. Deze tips geven houvast:

Afhankelijk van de standaard apps die erop staan kan 8GB genoeg zijn voor een kind. Maar stel dat niet alle apps geschikt zijn voor je kind? Dat betekent dat je apps eraf moet halen (als dat überhaupt kan) en nieuwe moet installeren. Vaak kost dat veel meer opslagruimte dan verwacht. Wanneer je een 8 GB tablet hebt kan deze in zo een geval erg snel vol raken waardoor de tablet ook trager wordt. Daar wordt jij noch je kind niet bepaald vrolijker van. Overweeg daarom een 16 GB tablet. Het is misschien iets duurder maar op lange termijn de moeite waard.

Dit is overigens een veelvoorkomend nadeel van kindertablets. Weinig opslagcapaciteit en trage bediening. Wanneer je naar de best geteste tablets kijkt komt Kurio als de grote winnaar uit de bus. Waarom? Je krijgt een volwaardige tablet voor je kind, met een eigen app store en goede beeldkwaliteit voor een betaalbare prijs. Zeker de overweging waard. Maar ook Kurio biedt meerdere opties. Grote en kleine schermen en tarieven. Lees je daarom goed in en vergelijk tablets voor je een beslissing maakt.

Veiligheid & ouderlijk toezicht

Kinderen opvoeden in deze digitale tijdperk kan nogal een uitdaging zijn. Natuurlijk zorg je voor mediawijsheid om een kans op nare situaties in de online wereld van je kind te minimaliseren. Maar je kunt meer doen. Als het gaat om verschillen tussen de gewone tablet en een kindertablet zou dit heel zwaar moeten wegen. Uiteraard kun je een tablet kindvriendelijker maken door wachtwoorden in te stellen, Play Store en Youtube beter te beveiligen etc. Het is alleen dat kinderen vaak slimmer zijn dan we denken en heel snel dingen oppikken. Met een paar klikken weten de kleine kinderhandjes aankopen te maken in de Play Store en bekijken ze filmpjes op YouTube die niet voor hun bestemd zijn. Kortom een tablet kindvriendelijk maken kan maar beperkt. En je wachtwoorden? Die hadden ze al vrij snel onthouden. En jij maar denken dat ze het niet zelf kunnen. Hoe pak je dit goed aan?

Kindertablets hebben allemaal een kinderomgeving. Dit is een veilige zone waar ze geen schade kunnen aanrichten noch oplopen. Kurio Genius internetfiltersysteem filtert onveilige website voor kinderen maar biedt de ouders ook de mogelijkheid het zelf in te stellen. Dit door bijvoorbeeld zelf te bepalen of een website op de zwarte of witte lijst staat en instellingen aanpassen. Ook kun je een tijdslimiet instellen zodat je zeker weet dat je kind niet te lang op de tablet zit. Daarnaast is het belangrijk, ook met de peuter en kleuter, om duidelijke afspraken te maken over het gebruik. Wees hier vooral consequent in. Hieronder een aantal tips:

♦ Zorg ervoor dat je zelf de tablet goed onderzoekt voor je het aan je kind overhandigt. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel en welke apps erop staan en in hoeverre ze geschikt zij voor jouw kind.

♦ Stel een tijdslimiet in om te bepalen hoe lang het kind op de tablet mag zitten. Dit biedt duidelijkheid voor de kinderen waardoor er minder snel discussie ontstaat. Wanneer je naar de nadelen kijkt zie je waarom het belangrijk is dit in goede banen te lijden. Hoeveel schermtijd mogen de kinderen hebben?

Let op! Dit zijn natuurlijk richtlijnen voor schermtijd. Hiermee wordt televisie kijken, tablet, smartphone, gamen op de computer of laptop etc bedoeld. Als ouder kijk je naar je kind en bepaal je zelf wat verstandig is voor jouw kind. Maar neem deze richtlijnen wel mee in je beslissing.

Leeftijd Maximale schermtijd per dag
0 tot 2 jaar 10 minuten
2 tot 4 jaar 30 minuten
4 tot6 jaar 4 keer per dag een kwartier
6 tot 8 jaar 2 keer een half uur
8 tot 10 jaar 1,5 uur
12 jaar en ouder 3 uur

♦ Meestal kan een kindertablet wel tegen een stootje. Het is tenslotte gemaakt voor kleine handjes. Andere tablets kunnen dat niet. Zorg daarom op zijn minst voor een schermprotector en hoes met een bumpercover. Desalniettemin blijft het, ook bij tablets voor kinderen, belangrijk om hier op te letten.

♦ Om bijziendheid te voorkomen is het belangrijk dat het kind na 20 minuten op de tablet 20 seconden in de verte kijkt.

♦ 2 uur voor slapen gaan geen schermtijd dus geen televisie, tablet, smartphone of dergelijke. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het kind door blauwe licht onrustiger en korter slaapt.

♦ Maak duidelijke afspraken wanneer het kind de tablet wel en wanneer niet mag gebruiken. Tijdens het eten aan tafel bijvoorbeeld, tijdens drinken of knutselen of voordat het huiswerk af is bijvoorbeeld.

♦ Gebruik schermtijd altijd in combinatie met voldoende buitenspelen om de nadelige gevolgen te beperken.

Accessoires

Ter bescherming van de tablet en langer speelplezier zijn bepaalde accessoires onmisbaar. Bij de ene kindertablet krijg je bepaalde accessoires erbij, bij de andere moet je het erbij kopen. Maar wat is nou echt handig?

♦ Sleeve, beschermhoes of een berschermtas (bescherming voor thuis en onderweg)

♦ Schermprotector (beschermt het scherm tegen vette kinderhandjes, druppels, vuil en krasjes)

♦ Kinderkoptelefoon

♦ Carkit (wanneer je de kindertablet vaak in de auto gebruikt)

Prijs

Tablet maar ook kindertablets zijn er in verschillende prijsklassen. Zo kun je er een kopen voor €50 maar ook een voor €150. Door alle informatie en tips uit dit artikel mee te nemen in je beslissing kun je een miskoop voorkomen.

Gewone tablet versus kindertablet

Je overweegt je oude tablet naar je kind door te schuiven en een nieuw exemplaar voor je zelf te kopen. Dat kan. Je doet er wel goed aan de gewone tablet te vergelijken met een kindertablet. Wat zijn echt de verschillen? En wat de voor- en nadelen om je eigen tablet aan je kind te geven?

We hadden het al hierover. Je kunt een gewone tablet maar beperkt kindvriendelijk maken. Hoewel het misschien sneller is, accu langer meegaat en het meer opslagruimte heeft, is het niet gemaakt om rekening te houden met het speelse gedrag van kinderen.

Wil je je tablet of Ipad toch geschikt maken voor je kind? Hier lees je hoe je dat precies aanpakt.

Kinder apps

Wat zijn nou echt leuke apps voor kinderen? Ik heb een overzicht gemaakt van educatieve apps en kindvriendelijke spelletjes die je gerust op de tablet van je kind kunt zetten.

♦ Zappelin app (gratis app voor kinderen vanaf 2 – 3 jaar waar ze worden voorgelezen, leuke filmpjes kunnen kijken, kinderprogramma’s kunnen kijken, spelletjes kunnen spelen)

♦ LEGO Duplo app (gratis app voor kinderen vanaf 2 jaar waar ze kunnen bouwen, laten bewegen en tot leven brengen) maar er zijn ook andere LEGO apps, zowel gratis als betaald, waar ook oudere kinderen hun ei bij kwijt kunnen

♦ Puzzel voor kinderen (gratis app voor kinderen die dol zijn op puzzelen)

♦ Squla (educatieve app vol leerzame opdrachten, filmpjes en spelletjes voor kinderen tot 12 jaar)

♦ Tafelmonsters (leerzame app om tafels mee te oefenen)

♦ Rekenkoning junior (spelend leren door rekenspelletjes te spelen)

♦ Sound Touch (zowel een gratis als betaalde versie beschikbaar voor kinderen van alle leeftijden – verschillende thema’s waar kinderen ontdekkend leren over de wereld om zich heen en geluiden die erbij horen)

♦ Mini Teach (een taal app voor kinderen van verschillende leeftijden)

♦ Landkaarten Quiz of Wereld Geografie (betaald in App store, gratis in Play Store – landkaarten waar je uit 3 opties het goede antwoord moet geven)

♦ Woordwijs (woorden maken, lezen en controleren oftewel schrijven oefenen voor basisschoolkinderen)

♦ Taalzee (spelenderwijs schrijven oefenen en doelen behalen)

♦ Marbotic Cijfers (reken app voor kinderen tot en met groep 3)

♦ Match Jungle (reken app voor kinderen tot en met groep 3)

♦ Letterschool (cijferherkenning oefenen)

♦ Scratch Junior (leren programmeren voor basisschoolkinderen)

♦ Fox & Sheep studio (een eigen filmpjes leren maken)

♦ Duolingo (gratis app om Engels te leren)

♦ Monument Valley (hersenkrakers oplossen)

Meer fijne apps voor kinderen vind je hier.

Kindvriendelijke tablet, educatieve apps voor kinderen en aankooptips Welke kinder tablet is het beste MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

2 gedachten over “Kindertablet : Aankooptips, veilig gebruik en leuke kinderapps”

Plaats een reactie