Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?

Zwanger zijn kan nogal overweldigend zijn. Je leven als ouders to be staat volledig op zijn kop. Er moeten beslissingen worden gemaakt over zaken die op lange termijn invloed hebben op je gezin. Stel, je bent helemaal ondersteboven van Babyzen Yoyo2. Je leest de fantastische berichten over de kinderwagen die het leven van vele ouders makkelijker maakt. Maar is het ook wat voor jou? Hoewel je alle hulp en adviezen nodig hebt wil je wel zelf de beslissingen maken en achter je keus staan. Volkomen begrijpelijk. Daarom delen we tips die je mee kunt nemen in je beslissing. In dit artikel richten we onze pijlen op de kinderwagen kiezen. Want waar moet je op letten?

Praktische zaken en comfort

Voor je überhaupt concreet naar kinderwagens gaat kijken is het goed om na te denken over een aantal praktische zaken. Je leefsituatie bijvoorbeeld. Wanneer je op de vijfde verdieping woont in een flat zonder lift heb je wellicht andere wensen en eisen dan wanneer je in een tussenwoning woont. Een lichtgewicht dat je gemakkelijk in- en uit kan klappen heeft dan waarschijnlijk de voorkeur. Dit is ook een belangrijk punt wanneer je veel met de auto gaat of met openbaar vervoer. Kun je het met één hand in- en uitvouwen?

Maak je regelmatig korte autoritten met de kinderwagen? Weet dat een reiswieg niet de enige optie is. Een autostoel op het frame klikken is hier immers meer geschikt voor. Hoe zit het eigenlijk met de grootte van je kofferbak? Past de kinderwagen hier makkelijk in? Heb je nog voldoende ruimte voor een luiertas en wat boodschappen?

Ben je langer dan gemiddeld dan is een verstelbare duwstand een must. Het is niet de bedoeling dat je lichamelijke klachten krijgt omdat je met moeite bij de duwstang van de kinderwagen kan. Of dat extra lange mensen twee exemplaren nodig hebben. Overweeg daarom een in hoogte verstelbare duwstand. Allemaal zaken die invloed hebben op de voor jou fijne kinderwagen.

Heb je twee kinderen? Een tweeling of met een klein leeftijdsverschil? Dan overweeg je wellicht een duowagen. Maar dan heb je nog steeds een keus tussen een duowagen, duobuggy en een duo combiwagen. Wat is precies het verschil? Dat lees je hieronder.

Ga je graag wandelen en wil je dat met de baby in de kinderwagen blijven doen? Maak je graag lange boswandelingen? Wil je kunnen joggen met de kleine in de kinderwagen? Op wat voor terreinen moet de wandelwagen kunnen rijden? Niet alle wagens zijn all terrain kinderwagens. Meestal is het zo dat kinderwagens met 3 of 4 grote luchtbanden een goede vering hebben waardoor je ongestoord over oneffen wegen en paden kunt rijden zonder dat je kind door elkaar geschud wordt. Aan de andere kant gaan foam- en schuimbanden minder makkelijk lek. Moeten de voorwielen kunnen draaien waardoor jij makkelijk de bocht neemt? Dan doe je er goed aan op de wendbaarheid te letten.

Ben je van plan vaak boodschappen te gaan doen met de baby? Wellicht is een grote boodschappenmand dan extra handig? Kortom, er zijn verschillende aspecten die meespelen bij een kinderwagen kiezen die bij jou past. Neem daarom, om comfort- en praktische redenen, jouw leefsituatie mee in het vooronderzoek.

Type kinderwagens

Technisch gezien bestaan er 5 verschillende soorten kinderwagens. We bespreken ze hieronder kort.

Kinderwagen is het exemplaar met alleen een reiswieg oftewel een kinderwagenbak waar de baby vanaf geboorte in ligt tot deze zelfstandig kan zitten.

3-in-1 kinderwagen wordt ook wel de combiwagen genoemd. Deze kinder- en wandelwagen gaat vanaf de geboorte tot een jaar of 4 mee. Het heeft zijn naam te danken doordat je op het onderstel(frame) een kinderwagenbak(reiswieg) kunt plaatsen en deze dus als kinderwagen gebruikt. Nadat je kindje zelfstandig kan zitten, maak je hier een wandelwagen(buggy) van. Verder kun je hier een maxi cosi autostoeltje op klikken zodat je bijvoorbeeld de kleine niet wakker hoeft te maken. Hoewel een kinderwagen kopen op deze manier duurder is gaat deze wel langer mee. Daarnaast heb je dus maar een exemplaar nodig die je naar behoefte kunt aanpassen waardoor je ook ruimte bespaart.

Buggy is de wandelwagen voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. Je zet je kindje vast met een vijfpuntsgordel en gaat samen op stap. Doordat de rugleuningen in meerdere standen verstelbaar is kan het kind zowel de wereld om zich heen zien als slapen tijdens de wandeling.

Duowagen is de kinderwagen voor twee kinderen. Duobuggy is de wandelwagen voor bijvoorbeeld een tweeling. Soms kunnen de kinderen naast elkaar liggen of zitten, soms achter elkaar en soms onder elkaar.

Hardloopwagen is speciaal ontworpen voor hardlopende ouders. Een kinderwagen als deze rijdt meestal op drie wielen en is vaak niet heel geschikt voor normaal gebruik. Ook kun je deze niet in een duo uitvoering kopen.

Veiligheid

Veiligheid is een zeer belangrijke factor. Daarom voldoen alle kinderwagens tegenwoordig aan de strenge Europese Veiligheidsnorm voor Kinder- en Wandelwagens NEN-EN 1888. Maar wat houdt het eigenlijk in? Waar moet een veilige kinderwagen aan voldoen? Er wordt gekeken naar de hellingshoek van de rugleuning. Dit is belangrijk aangezien de wervelkolom van je kindje volledig moet worden ontlast in de zithouding. Naast een betrouwbare rem, drie- of vijfpuntsgordel per zitje en verschillende ventilatiemogelijkheden voor voldoende frisse lucht (in de matrasbodem, kap en zijwanden), is er ook nog onder andere zonbescherming. Een zonnekap of parasol krijg je bijna standaard als accessoires gratis erbij wanneer je een kinderwagen gaat kopen. Desalniettemin is het belangrijk zelf ook aan een aantal dingen te denken. Zo wordt een hydrofiele doek over de wagen gooien sterk afgeraden. De hoge temperatuur stijgt op een warme dag zo nog sneller in de wagen waardoor het gevaarlijk wordt voor het kind. Daarnaast beschermt deze niet tegen de schadelijke UV-stralen. Waar kun je zelf op letten? Wij raden aan om een kinderwagen uitgebreid te testen voor een koop. Kijk uit voor scherpe randen en onbedekte scharnieren. Kan de kleine zich ergens anders aan bezeren of bekneld raken? Is de wagen uitgeklapt goed vergrendeld en is deze voorzien van een dubbele beveiliging tegen inklappen? Hoe fijn rijdt de kinderwagen over verschillende ondergronden? Is deze voorzien van een goede vering? Kan de kleine makkelijk zelf de gordel los krijgen en zichzelf daarmee in gevaar brengen? Op hoeveel wielen rijdt de wagen? Dit omdat 4 wielen over het algemeen stabieler zijn dan 3 wielen.

Kinderwagen kiezen: Waar moet je op letten?

Als je zwanger bent komt nogal veel informatie op je pad. Omdat een kinderwagen kopen een belangrijke beslissing en grote investering is hopen we je met deze tips verder te helpen. We vatten al onze tips kort samen.

♦ Houd rekening met het gewicht, formaat en afmetingen (opgevouwen en uitgevouwen) van de kinderwagen

♦ Is de duwstang in hoogte verstelbaar?

♦ Handige accessoires: Voetenzak, autostoel, autostoel adapters, regenhoes, luiertas, parasol

♦ Wendbaarheid: Kunnen de voorwielen draaien? Hoe wendbaar is de frame en kun je de kinderwagen met 1 hand in- en uitklappen?

♦ Flexibiliteit: Wandelen door de stad, in het bos, boodschappen doen? Hoe flexibel is de kinderwagen van je keuze? En kan deze door een standaard deur? Is de ruggensteun verstelbaar? En de voetensteun?

♦ Comfort: Baby’s slapen veel. Kan dat in deze wagen comfortabel? Hoe fijn is deze voor jou en je partner?

♦ Kun je de bekleding van de kinderwagen gemakkelijk wassen?

♦ Is de kijkrichting naar behoefte aan te passen?

♦ Op wat voor terreinen wil je met de kinderwagen rijden?

♦ Hoe lang wil je dat de kinderwagen meegaat?

♦ Nieuw of tweedehands kopen?

♦ Budget

♦ Vraag de verkoper te laten zien hoe alles werkt

Kinderwagen kiezen is een grondige vooronderzoek inclusief uitgebreid testen en vergelijken (koop je een tweedehands exemplaar let dan extra goed op deze punten)

Kinderwagen 3 in 1 buggy kiezen tips Mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?”

Plaats een reactie