Alles over kinderyoga

Yoga

Door een serie fysieke oefeningen wordt het lichaam krachtiger gemaakt en soepel gehouden. Maar yoga zoals we het hedendaags kennen heeft meerdere doelen. Het hoofd, emoties en het lichaam worden in evenwicht gebracht waardoor je leert ontspannen, positiever in het leven staat en bestendiger bent tegen het drukke leven en stress.

Hoewel yoga al eeuwenlang bestaat, wordt het nog steeds in verbinding gebracht met het geloof. Hoewel Yoga veel houdingen bevat die voor religieus worden gezien, is yoga geen geloof en staat daar los van. Zo denkt men onterecht dat yoga voortgekomen is uit Hindoeïsme. Maar aangezien yoga langer bestaat is dat sowieso onmogelijk.

Kinderyoga

Letterlijke vertaling van het woord yoga is verbinding. Verbinding van het lichaam en geest. Maar yoga is zoveel meer dan rekken en strekken, zoals veel mensen denken. En hoewel de bedoeling van yoga voor volwassenen in grote lijnen hetzelfde is als bij kinderyoga is de uitvoering niet met elkaar te vergelijken.

Kinderyoga is spelend je lichaam en geest in balans brengen. Door de speelse aanpak en gebruik maken van dans, expressie en spel blijven de oefeningen dicht bij de belevingswereld van het kind. Tijdens de les worden er allerlei activiteiten gedaan, spelletjes gespeeld, verhalen verteld en liedjes gezongen. Hoewel plezier voorop staat, heeft deze sport nog veel meer voordelen.

Kinderyogakaarten van Planet Happy

Yogakids – Prentenboek voor kinderen

Voordelen van kinderyoga

Waarom is yoga goed voor mijn kind? Kinderyoga heeft veel voordelen. Zo draagt deze bij aan een beter lichaamsbesef, meer controle over de adem, bewustwording van de omgeving en helpt kinderen te leren ontspannen. Door samenwerkingsoefeningen wordt ook de groepsdynamiek positief beïnvloed. Het versterkt de band tussen ouder en kind of kinderen onderling. Hieronder een lijst met de belangrijkste voordelen van yoga voor kinderen.

♦ Meer zelfvertrouwen
♦ Beter lichaamsbesef waardoor je beter leert luisteren naar je eigen lijf
♦ Balans tussen (in)spanning en ontspanning
♦ Een verbeterde lichaamshouding
♦ Meer lenigheid, meer spieren
♦ Helpt omgaan met angst, stress, prikkels en vermindert de kans op depressie
♦ Kan positieve invloed hebben op het behandelen van chronische ziektes zoals prikkelbare darm syndroom
♦ Verbeterde fysieke conditie
♦ Verlaagt de frequentie van ziekte
♦ Verbetert aan- en afvoer van voedingstoffen en zuurstof
♦ Heeft een positieve invloed op de ademhalingssnelheid
♦ Betere en snellere mentale processen
♦ Verbeterde concentratie (ook bij kinderen met AD(H)D)
♦ Betere grove- en fijne motoriek
♦ Meer focus en betere prestaties
♦ Breinbalans (linker- en rechter hersenhelft in evenwicht)
♦ Stimuleert creatief denken
♦ Positief zelfbeeld
♦ Innerlijke rust (dus ook minder woedeaanvallen en agressie)
♦ Meer respect voor anderen
♦ Stimuleert positief denken
♦ Bevordert de emotionele ontwikkeling van het kind

Voor wie is kinderyoga?

Yoga is er voor baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners. Het is laagdrempelig en geschikt voor ieder kind ongeacht de leeftijd, ontwikkeling of lichamelijke beperkingen. Voor de jongste kinderen zullen de simpelste oefeningen, die ze met mama of papa uitvoeren, een hele uitdaging zijn. De wat oudere kinderen zijn juist aan een uitdaging toe. Yoga is er voor alle kinderen maar verschilt per leeftijd.

Onderdelen

Hoewel de lessen per leerkracht verschillen (je kunt iemand inhuren of het zelf doen), is er wel een basis dat telkens terugkeert. De lessen starten met een zogenaamde warming up waarbij de kinderen een aantal oefeningen doen ter ontspanning. De bedoeling is om naar binnen te keren, te aarden en alles even los te laten.

Vervolgens volgt er een reeks yogahoudingen, meestal volgens Asana, klassieke yoga. Een belangrijk onderdeel van een yogales voor kinderen is aandacht voor de ademhaling.

Verder wordt er aandacht besteed aan samenwerkingsspelletjes waarbij er bijvoorbeeld levend memory wordt gespeeld of de kinderen elkaar de rug (met kleding aan) masseren door erop te tekenen met de vingers.

De les wordt praktisch altijd afgesloten met meditatie en ontspanning waarbij de kinderen bijvoorbeeld liggend naar een voorgelezen verhaal luisteren.

Lees ook:

Autisme | Mijn kind is anders

Je kind heeft bijles of meer uitdaging nodig? Wat nu?

Daniëlle | Mijn hoogsensitieve meisje

Beter slapen tips voor ouders | Zo zorg je voor goede nachtrust

Ouder kind yoga

Baby yoga en peuteryoga worden ook wel ouder kind yoga genoemd. Individuele aandacht, samenwerken, respect en plezier staan centraal. Niet alles lukt zonder hulp. Dit accepteren en om hulp vragen is heel waardevol. Ook voor later. Vooral voor later. Je hebt elkaar nodig. Hierdoor ontstaat ook respect. Daar zijn deze kinderen niet te jong voor. Het is een onbewust iets dat groeit en dat je vanaf begin moet voeden. De tijd samen, plezier en aandacht zijn daarnaast ook heel belangrijk voor de algemene ontwikkeling van het kind.

Kinderyoga voor het slapengaan

Yoga maakt je slaperig. Aan de ene kant is het intensief, aan de andere kant werkt het ontspannend. Ideaal dus om voor het slapengaan te doen. Denk hierbij aan de warming up en cool down bij de groepslessen op sportschool. Welterusten Yoga is een prachtig prentenboek met mooie illustraties en duidelijke uitleg over de houdingen en hoe ze toe te passen. Kinderyoga voor het slapengaan hoeft niet lang te duren. Elke avond 5 minuten de tijd nemen om met yoga de dag mee af te sluiten helpt de kleine energiebommen heerlijk rustig te slapen.

Oefeningen thuis of in de klas

Yoga voor kinderen kan een enorme verrijking zijn thuis en in de klas. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met muziekles of de dag mee te starten voor een betere focus. Neem een kijkje op mijn Pinterest bord Kinderyoga voor boordevol leuke tips, ideeën en inspiratie.

kind en yoga : kind aan het mediteren

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra