7 tips voor een kindvriendelijke badkamer

Wanneer je kleine kinderen in huis hebt of met oog op de toekomst is een kindvriendelijke badkamer en toilet belangrijk. Het is zoveel meer dan de kleuren uitzoeken en toiletrolhouders kopen. Mag je binnenkort een nieuwe badkamer uitkiezen, zie dit artikel vol tips als een handige voorbereiding van je aankoop.

7 tips voor een kindvriendelijke badkamer

Van een wastafel met scherpe randen, kranen waar temperatuur binnen 1 seconde van 0 naar 80 graden gaat tot schoonmaakmiddelen in handbereik van kinderen. Natuurlijk moet je je kroost leren wat mag en kan en wat gevaarlijk is. En uiteraard laat je je kleine nooit alleen achter. Maar door je huis en tuin kindvriendelijk te maken voorkom je, waar mogelijk, wel een heleboel ellende, pijn en gevaarlijke situaties. Zo ook in de badkamer.

Scherpe punten

Als het om veiligheid gaat, is het verstandig om bij aankoop en ontwerp van de badkamer al rekening te houden met kinderen. Hiermee voorkom je dure uitgaven en hoge kosten met betrekking tot de badkamer kindvriendelijk maken. Kies daarom voor kastjes, baden en wastafels met ronde hoeken en randen in de badkamer. In sommige gevallen voldoen hoekbeschermers. Vooral op ooghoogte is dit belangrijk. Het is een ruimte waar water onmisbaar is en de kans op uitglijden groot. Zeker bij jonge kinderen die nog maar net proberen te lopen en onzeker op hun benen staan. Maar ook later. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

Slot op deur

De meesten van ons hebben dit als kind ongetwijfeld eens gedaan. Zichzelf binnengesloten op het toilet of badkamer. Zorg er daarom voor dat de deur van de badkamer van buiten gemakkelijk van slot kan. Want stel je voor dat je dreumes in een fractie van seconde ongezien de badkamer in rent. De kleine raakt vervolgens in paniek, maar krijgt de deur niet open. De badkamer waar de kraan openstaat en bad volloopt. Kinderen zien op die leeftijd vaak nog geen gevaar. Zeker niet als het om water gaat. Als ouder wil je niet eens aan de gevolgen denken. Door na te denken over de deur, voorkom je dat je misschien op een bepaald moment de deur open moet trappen om je kind in veiligheid te brengen. Tip: Met bijvoorbeeld een stompe mes of een munt zou je de deur van buitenaf open kunnen krijgen. Tip: Zorg voor een deurstop in de badkamer om te voorkomen dat de deur überhaupt dichtklapt (en vingers ertussen komen)

Bad of inloopdouche

Kinderen zijn over het algemeen dol op lekker spelen met water. Veilige maatregelen nemen tijdens het ontwerpen en inrichten van de badkamer zijn zo belangrijk. Neem nou badderen. Als je een keus hebt, kies dan voor een combinatie van een bad en inloopdouche. Een baby dat zelfstandig kan zitten vermaakt zich uitstekend in een bad. Als ze groter zijn is een inloopdouche ideaal in combinatie met een losse handdouche waarmee je je kleine makkelijk kan afspoelen. Zorg in beide gevallen voor een anti-slip ondergrond zoals grove tegel of mat.

Anti-slip

Om een heleboel lelijke uitglijpartijen te voorkomen is een anti-slip mat onmisbaar in de natte badkamer. Want hoe oplettend je als ouder ook bent, het kan iedereen overkomen. Ongeacht de leeftijd. Gelukkig zijn er genoeg producten op de markt om de kans op uitglijden te verkleinen. Natuurlijk kun je gebruik maken van een anti slip tegel op de vloer wanneer je budget dit toelaat. Maar je kunt ook anti-slipmatjes gebruiken onder de losliggende vloerkleden. Low budget en handig.

Toiletbril

Jonge kinderen gaan graag op ontdekking door het huis. Zo is de badkamer en toilet super interessant. Niet alleen de kraan maar ook het toilet. Maar een toiletbril op de kleine handjes laten vallen kan echt wel veel pijn doen. Je kunt dit voorkomen door voor een soft closing toiletbril te kiezen. Zo heeft jouw nieuwsgierig aagje meer tijd zijn handjes weg te trekken. Onmisbaar in een kindvriendelijke badkamer en toilet.

Hete kraan

We hadden het er hierboven al over. De kraan die binnen een seconde naar 80 graden gaat. Leuk en handig, maar niet in combinatie met kleintjes en hun grote liefde voor water. Wist je dat ruim een kwart van alle patiënten met brandwonden kinderen zijn onder de 5 jaar? In dit soort gevallen is voorkomen beter dan genezen de enige juiste optie. Zeker gezien de gevolgen die het kan hebben. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Hoewel kranen natuurlijk niet de enige oorzaak hiervan kunnen zijn, zijn ze wel heel belangrijk. Kies daarom voor een thermostaatkraan of kraanbeschermers in je kindvriendelijke badkamer, ongeacht of je een bad of douche hebt.

Opbergen

Kasten openmaken en op ontdekking gaan is super interessant. Je doet er verstandig aan schoonmaakspullen, make up en andere producten die niet voor kinderen zijn bestemd op te bergen. Maar dan wel zo zodat hij er ook echt niet bij kan, zelfs niet wanneer hij ervoor zou willen klimmen. Zet de spullen veilig achter slot en grendel en kies voor veiligheidssloten op de kasten. Tip: Heb je een hoge kast staan die wellicht om zou kunnen vallen wanneer je telg erop klimt, veranker deze dan aan de muur.

Extra tips

Wat wij nog meer onmisbaar vinden in een kindvriendelijke badkamer of toilet?

♦ Een dubbele wastafel om geduw, ruzie en vertraging op spitsuren te voorkomen

♦ Een toiletverkleiner en opstapje bij zowel het toilet als de wastafel

♦ Beveiligingskapjes voor de stopcontacten

♦ Weggewerkte snoeren en kabels

♦ Opbergzak voor badspeelgoed met zuignappen (altijd eerst laten uitlekken voor je het opbergt in verband met schimmelvorming)

kindvriendelijke badkamer of toilet mamaplaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie