Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Een kindvriendelijke tuin is een tuin die voor iedereen werkt. Terwijl jij in de zon zit te genieten van goed gezelschap en lekker eten spelen de kinderen vrij en veilig in je zicht. De meeste mensen denken bij een kindvriendelijke tuin aan indrukwekkende klimtoestellen en zandbakken. Maar het kan ook anders. Ongeacht de ruimte die je hebt en je budget kun je van je tuin een kinderparadijs maken. Ik deel een aantal tips, ideeën en boordevol inspiratie met je.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bedenk van te voren wat je wilt en wat er bij je kind en je gezin past. Heb je groene vingers en ben je graag in de tuin bezig? Of heb je twee linker handen en wil je het liefst een onderhoudsvrije tuin? Ben je een buitenmens en vind je het gezellig met vrienden en familie te barbecueën terwijl de kinderen veilig spelen? Ben je een opgeruimd persoon en wil je opbergruimte voor al het speelgoed? Zijn er hoogteverschillen in je tuin?

Naast brainstormen over de wensen en eisen is het verstandig na te denken over wat de werkelijke mogelijkheden zijn als je kijkt naar je eigen tuin en het budget. Bedenk wat je zelf kan doen en wat je uit handen moet geven. Een kindvriendelijke tuin is een project waar je tijd en geld in investeert maar de komende jaren niet meer naar om hoef te kijken. Denk daarom praktisch en op lange termijn.

Zorg voor een zachte landing

Kinderen spelen wild, onbevreesd en vrij. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En als het even kan wil je de kans erop minimaliseren. Dat kan je doen door onder andere voor een zachte landing te zorgen. Oftewel kies voor kindvriendelijk bestraten van je tuin. Een aantal opties zijn: natuurlijk gras of onderhoudsarme kunstgras. Ga je liever voor een zachte ondergrond en zandbak in één? Bedenk wel dat schoonhouden van een zandbak makkelijker is wanneer deze afgesloten kan worden. Andere kindervriendelijke opties zijn rubberen tegels onder het speeltoestel of houtsnippers.

Een grote voordeel van tuintegels is dat kinderen lekker kunnen fietsen of steppen maar ook stoepkrijten. Kunstgras daarentegen geeft de tuin een warmere uitstraling met een natuurlijk tintje. Het is niet alleen sfeervol maar ook handig. Je hoeft het alleen eens in zoveel tijd te zuigen en je kunstgras ziet er weer als nieuw uit.

kind speelt in een zandbak met zandbakspeelgoed

Gebruik de erfafscheiding

Een schutting is allang niet meer alleen om je erf af te scheiden van de buren en andere mensen. Je kunt deze heel goed betrekken bij de aankleding van je kindvriendelijke tuin. Dat geldt natuurlijk ook voor al het andere hekwerk. Een zelfgemaakt schoolbord ophangen is budgetvriendelijk en kinderen zijn er dol op. Hang wat buizen of bakjes op en kinderen kunnen met zand of water spelen. Met wat plankjes heb je zo een outdoor speelkeukentje voor de kinderen. Wil je wat groter dan dit voorbeeld, dan kun je low budget pallets gebruiken om een modderkeukentje te maken bijvoorbeeld.

een kleine jongen is aan het bellenblazen

Less is more

Hoe meer keus, des te moeilijker kiezen. Herkenbaar? Bij kinderen is dat net zo. Maar hoe minder keus, des te meer mogelijkheid zij krijgen om zelf tot een creatieve oplossing te komen. En juist dan ontstaan er de mooiste spelmomenten. Geef de kinderen de gelegenheid eigen avonturen te beleven, gewoon in hun eigen achtertuin. De kinderen hebben van nature een rijke fantasie. Laten we het zoveel mogelijk stimuleren. Een bal, wat kosteloos materiaal en de gelegenheid te ontdekken is vaak voldoende voor een kind. Probeer het maar 😉 En mocht je, ter inspiratie, meer kindvriendelijke tuin ideeën en voorbeelden willen zien, neem dan een kijkje op mijn Pinterest bord genaamd kindvriendelijke tuin.

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie