19 Tips voor een kindvriendelijke woonkamer

Wanneer je aan een kindvriendelijke woonkamer denkt gaan er niet direct alarmbellen af bij tv meubels. Toch kunnen deze wel degelijk ervoor zorgen dat het kind zich ernstig bezeert of iets kapotmaakt. Aan de andere kant wil je niet van je huis een walhalla voor kinderen maken. Een fijne thuis is er immers één dat voor iedereen werkt. Dat geldt ook zeker voor de ruimte waar we de meeste tijd in doorbrengen: de woonkamer. Je wilt stijl met praktisch combineren. Waar je precies rekening mee moet houden bij een kindvriendelijk interieur? We zetten de fijnste tips voor je op een rijtje.

Lees ook

5 gouden tips om de akoestiek in huis te verbeteren

Op kinderhoogte

Die prachtige glazen tafel, witte stoffen bank en open kasten kunnen helemaal je smaak zijn geweest voor je kinderen kreeg. Met de komst van de kinderen moet er helaas wel het één en ander veranderen. De één zwicht hier sneller voor dan de ander. Maar vooral kleine kinderen hebben een neus voor gevaarlijke dingen. Daarom is het belangrijk om je huis kindveilig te maken voor deze kan kruipen of lopen. Gevolgen kunnen onvoorstelbaar groot zijn. Des te belangrijk om hier wel rekening mee te houden. Tijdens het spelen trekken immers de gekste dingen hun aandacht. Dingen wat je wellicht niet snel zelf zou bedenken tijdens het babyproof maken van je huis. Een supertip die ik lang geleden kreeg van een ervaringsdeskundige was om op handen en knieën de ruimte te bekijken. Oftewel onderzoek de woonkamer vanaf  kinderhoogte. Je zult merken dat meer plekjes dan anders je aandacht zullen trekken. We geven je praktische tips om je huis kindveilig te maken. De meest voorkomende ongelukken en ongevallen in huis kun je zo voorkomen.

Woonkamer kindveilig maken

♦ Zet kindersloten op alle lage kasten met bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, medicijnen, make-up en gereedschap. Alles behalve goedgekeurd kinderspeelgoed kan feitelijk zonder toezicht in een oogwenk voor gevaarlijke situaties (of rommel zorgen). Houd het buiten het bereik van kinderen.

♦ Vooral baby’s en dreumesen stoppen alles wat los en vast zit in hun mond. Wees daarom extra voorzichtig met kleine en vloeibare spullen. Laat ze niet staan of rondslingeren om verstikking of vergiftiging te voorkomen.

♦ Zorg voor stopcontactenbeveiliging om te voorkomen dat je kleine de vingers, speelgoed of iets anders er instoppen. Dit is natuurlijk alleen noodzakelijk op plekken waar je kind bij kan. In de woonkamer is dit dus een must.

♦ Jonge kinderen lopen vaak nog wankel. Hierdoor vallen ze veel. Dat kun je niet voorkomen maar wel dat er onveilige situaties ontstaan. De scherpe randen van de salontafel, eettafel en tv meubel kunnen voor ongelukkige momenten zorgen. Kies daarom voor ronde meubels in hoeverre dat kan. Of zet ronde randen op de hoeken. De schedelnaden van een baby gaan namelijk pas tussen 12 en 18 maanden dicht. De opening noemen we fontanellen. Een extreem harde val of stoot kan voor blijvende schade zorgen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, maar voorkomen blijft beter dan genezen.

♦ Kinderen zien meubels als onderdeel van een grote klimparadijs. Zorg daarom ervoor dat ook kasten stevig staan en niet kunnen omvallen wanneer de kleine erop probeert te klimmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door deze aan de muur te bevestigen.

♦ Om deze redenen is het zeer aan te raden traphekjes te gebruiken bij de trap.

♦ Kleintjes ontdekken de wereld met hun mond. Niet enkel kleine voorwerpen, maar ook planten worden voor eetbaar gezien. Wees daarom extra voorzichtig met wat voor planten je in huis haalt. En mijd met name de giftige exemplaren. Het is een goed idee een gifwijzer in huis te hebben. Net als een EHBO-wijzer.

♦ Super leuke bijzettafel maar hij is nogal instabiel. Net als je kind. Niet alleen kan je t makkelijk omstoten maar bij optrekken kan het ook misgaan. Verwijder daarom meubels en spullen die eenvoudig kunnen omvallen.

♦ Berg alle kabels en snoertjes veilig weg. Ook die van je raambekleding. Door speciale plinten en goten hiervoor te gebruiken voorkom je wel verstikking.

Vingers tussen de deur. Dat doet pijn. Bij een baby of dreumes kan dit in extreme gevallen voor blijvende schade zorgen omdat de botten niet volgroeid zijn. Ongeluk als deze voorkom je gemakkelijk met een deurstop.

♦ Glazen meubels en ander breekbaar materiaal (op kinderhoogte) wordt sterk afgeraden in een kindvriendelijk interieur.

♦ Met de komst van kinderen is een mentale omschakeling nodig. Zomaar weglopen en de stoel niet aanschuiven gaat eigenlijk niet meer. Zeker in combinatie met minuscule en breekbare voorwerpen op tafel.

Kindvriendelijke woonkamer

♦ Te gek een stoffen bank. Maar kinderen krijgen een ontelbaar aantal ongelukjes op diezelfde bank. Van doorgelekte luiers tot sapjes en vette handjes. Grote kans dat jij voor de zoveelste keer moet poetsen en boenen om alle vlekjes en geurtjes eruit te halen. En dan ben je minder blij. Kies daarom in een kindvriendelijke woonkamer voor een vlekbestendige bank (of één met afneembare hoes die je kunt wassen en vervangen).

♦ Berg dit veilig op, berg dat weg. In een gezin kom je snel opbergruimte te kort. Door te kiezen voor dichte kasten maak je het jezelf en je gezin makkelijker. Je kunt immers dingen opbergen en wanneer nodig tevoorschijn halen. Vaak helpt dit ook om de woonkamer minder chaotisch te laten uitzien.

♦ Kinderen spelen graag op de vloer. Een heerlijk zachte vloerkleed is daarom een goed idee. Het helpt ook een gezellige, warme sfeer in de woonkamer te creëren.

♦ Baby’s maar ook peuters en kleuters schrijven en tekenen al te graag op muren. Je kunt het verbieden maar je kunt ook kiezen voor een krijtwand in je kindvriendelijke woonkamer.

♦ Kinderen hebben ruimte nodig. Ze spelen graag en dat moet je vooral niet anders willen. Des te belangrijker om hier rekening te houden bij het inrichten van de woonkamer. Denk aan de ruime opstelling en looproute. Door bewust te kiezen voor bepaald meubilair en bepaalde materialen wordt de ruimte ook veiliger en kindvriendelijker. Denk hierbij aan meubels die je makkelijk schoonmaakt maar ook slijtvaste voorwerpen. Maar ook drie keer nadenken over wel of geen open kasten, planken en rekken in de kidsproof woonkamer.

♦ Creëer een kindvriendelijke woonkamer waar je als ouders ook blij van wordt. Een plek dat werkt voor het hele gezin. Door bepaalde materialen, kleuren en vormen in het interieur te verwerken prikkel je de fantasie en creativiteit bij kids. Op deze manier combineer je bovenstaande tips met visuele prikkels waardoor niet alleen een gezellige en kindveilige kamer ontstaat maar ook één waar kinderen spelend leren. Dit kan door bijvoorbeeld een speel– of leeshoek te creëren.

kindveilig en kindvriendelijke woonkamer voor baby, dreumes, peuter, kleuter of ouder kind MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie