Kleed jezelf gelukkig

Ooit gehoord van Enclothed Cognition? Uit het wetenschappelijk onderzoek van Hajo Adam en Adam D. Galinsky uit 2012 blijkt dat de kleding die we dragen in verband staat met onze mentale processen. Het geeft signalen aan de hersenen waardoor onze productiviteit wordt beïnvloed. Geklede conditie zoals het in het Nederlands wordt genoemd bewijst de psychologische effecten van kleding. Het is de andere kant van kleding uitzoeken op basis van je stemming en de invloed die je outfit heeft op hoe anderen je zien.

Tijdens het onderzoek werden labstudenten deels in een doktersjasje gehesen. De resultaten laten zien dat de dragers zich slimmer voelden en daarnaar handelden. Hetzelfde werd gedaan met een groep studenten en superhelden-shirts. Zij voelden zich niet alleen mentaal sterker maar hadden ook het gevoel meer fysieke kracht te bezitten dan anders. Kortom, kleding beïnvloed onbewust ons denkproces en humeur. Dus voel je je somber en loop je het liefst de hele dag rond in een huispak of joggingbroek en een losse trui? Denk dan hieraan en trek heel bewust je favoriete jeans en trui uit de kast, je hoge hakken en ga opgemaakt de deur uit. Je zult zien dat je je snel, al is het maar tijdelijk, stukken opgewekter voelt.

Mooi aan de buitenkant laat je stralen aan de binnenkant

Hoewel we allemaal weten dat je uiterlijk weinig tot niets zegt over je karakter, zijn de twee wel met elkaar verbonden. Je kledingkeuze zegt veel over je persoonlijkheid. En je zelfvertrouwen en je zelfbeeld zijn aan de buitenkant te zien. Ben jij tevreden met hoe je eruitziet? Heb je jezelf geaccepteerd zoals je bent, dan straal je dat ook uit.

Je mooi voelen in je kleding is meer dan de trendy winterjas dragen of je laatste centen uitgeven aan de schoenen die knellen. Het gaat erom hoe kleding jou laat voelen en comfort speelt daarbij een belangrijke rol.

Functie van kleding

Vroeger had kleding voornamelijk een praktische en functionele rol: Je warm houden en beschermen tegen weersomstandigheden bijvoorbeeld. In de loop der tijd breide dit uit naar het leven makkelijker maken met de uitvinding van onder andere zakken. Hoe meer variatie in kleding er kwam hoe meer er veranderde. Beetje bij beetje werd mode een manier om je status te tonen. Je imago werd erdoor bepaald. Dat is nog steeds zo. Maar een kledingstuk doet nog veel meer dan dat. Het geeft je de kans je van anderen te onderscheiden.

Wat je outfit over je persoonlijkheid zegt

En ja, daarbij speelt je persoonlijkheid nogal een cruciale rol. Maar ook wat je ermee wilt bereiken. Kies je voor een boyfriend jeans of een strak exemplaar waarin je vrouwelijke vormen geaccentueerd worden? Kies je voor voor pumps, enkellaarsjes of sneakers? Lange jurk met print of een effen kleur? Je outfit bepaalt bijvoorbeeld hoe je sollicitatie verloopt of hoeveel respect je krijgt op je werk. Met een teddy jas dames laat je de liefde voor knuffelen zien. Met een trenchcoat hoe modebewust en stijlvol je bent. Een zwarte leren jas staat voor stoer en sexy. Panterprint jumpsuit laat zien dat je niet bang bent om op te vallen. Ook de gekozen kleur zegt veel over je persoonlijkheid of stemming op dat moment. Zo staat rood voor passie, liefde en lef. Roze voor feminisme en zelfvertrouwen. Wit voor sympathiek, puur en netjes. Grijs voor neutraal en onpartijdig. Blauw staat voor positieve vibes, intelligentie en betrouwbaarheid van een geboren leider.

Probeer maar eens bewuster naar je kledingkeuzes te kijken. Wat wil je uitstralen? Hoe kom je over? Komt dit overeen? Nee? Dan is het misschien tijd om wat met deze tips te doen.

Kleed jezelf gelukkig

Geluk begint bij je eigen gedachten, dat wat jij in de spiegel ziet. Kleding speelt een grote rol als het gaat om je stemming, functioneren en zelfs concentreren. Met een leuke outfit alleen kom je er misschien niet altijd. Je eigenwaarde heeft zo nu en dan een boost nodig. Boek een afspraak bij de kapper en kies voor een nieuwe kapsel. Koop een nieuw kledingstuk waar je gelukkig van wordt. Gooi de bh weg die al maanden in je huid snijdt en vervang deze voor een die lekker zit. Laat jezelf verwennen met een gezichtsbehandeling bij de schoonheidssalon. Vraag bij de parfumerie-winkel of de cosmetica afdeling een make-up model zoekt. Zo kun je een gratis make-over krijgen. Kleed jezelf gelukkig is bewezen en geen oppervlakkige uitspraak, maar een wetenschappelijk en psychologisch bewezen feit dat invloed heeft op jou, je doen en laten, je partner en kinderen maar ook iedereen die met jou in aanraking komt.

Enclothed Cognition: Wat zegt je kleding en uiterlijke verschijning over je persoonlijkheid en stemming MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie